Richard Osman: Az eltévedt golyó

Bár az elején nem igazán szippantott be ez a sorozat, mégis adtam egy újabb esélyt a következő köteteknek és nagyon jól tettem, mert ez valóban egy szellemes, vicces, humoros, laza és rendkívül szórakoztató sorozat.

Minden egyes kötet kerettörténetét egy olyan nyugdíjasokból álló közösség adja, akik egy nyomozói klubbot indítanak el, annak érdekében, hogy lakóközösségükben kiderítsenek olyan bűncselekményeket, amelyek biztonságosnak tűnő lakóhelyükön történnek meg.

Ez a bizonyos csütörtöki nyomozóklub nyugdíjas férfiakból és nőkből áll, akik sajátos módszerekkel és egyéni megoldásokkal kezdenek el nyomozni.

Ebben a kötetben a csütörtöki nyomozóklub egy újabb rejtélyes bűncselekményt old meg sajátos, egyedi és kreatív módszereivel. Egy tíz évvel ezelőtti bűntényt próbál felderíteni ez a nyugdíjasokból álló csapat, ami egy helyi híradós rejtélyes halálához vezet el.

Holttest és elegendő bizonyítékok hiányában úgy tűnik, hogy ez a gyilkosság mindörökre rejtély marad, de a négy tagú idősökből álló csapatnak sikerül olyan titkokra bukkanni, ami a könyv végén megoldja ezt a gyilkosságnak tűnő bűncselekményt.

A megoldásra váró bűntény és a nyomozás mellett a négy nyugdíjas személyes életébe is betekintést kapunk. Ezáltal jobban belelátunk ennek a korosztálynak a gondolkodási- és lelki világába. Kevés pörgés vagy dinamika veszi őket körül, de mindezt humorral és egyfajta könnyed naivitással kárpótolják. Sok szerep nem is igazán jut a rendőröknek a nyomozás során, ugyanis ez a nyugdíjas klub mindent kiderít a bűncselekmény körül, és ami még ennél is fontosabb és érdekesebb ebben a krimiben, az a nyugdíjasok élete. Élettörténetük hol megható, hol humoros, de mindvégig nagyon autentikus.

Elizabeth, Joyce, Ron és Ibrahim régi és új barátaikkal együtt nyomoznak, miközben mindennapi időskori nehézségeikkel és megpróbáltatásaikkal néznek szembe.

Rendkívül szimpatikus ez a négy tagú nyugdíjas klub, ugyanis idős koruk ellenére nem merülnek el az önsajnálatban, a letargiában és a szomorúságban, hanem életük utolsó éveit is barátok társaságában és minél több kreatív tevékenységgel töltik meg.

Humorból és izgalomból nem visz hiányt ez a könyv. Imádni valóan aranyosak és autentikusak a könyv szereplői, akik hétköznapi életükbe egy kis izgalmat csempésznek és ezáltal teljesen bekúsznak az olvasó szívébe.

Amatőr nyomozói képességeik minden alkalommal sikerhez vezetnek el, és a humoros megoldások ellenére, a sorok között van egy kis életbölcsesség is elbújtatva. Nem túl sok, hogy az semmiképp ne legyen túl klisés, de pont elegendő ahhoz, hogy az ember elgondolkodjon azon, hogy minden nehézség ellenére szép az élet és minden helyzetből a legjobbat lehet kihozni.

Ennek a kötetnek és amúgy az egész sorozatnak a legfontosabb témája a barátság, ami nem csak a nyugdíjasok között alakul ki, hanem a regény több szereplői között is. A barátság jelenti ezeknek a nyugdíjasoknak az utolsó mentőövet életük vége felé, amikor az emberi kapcsolatok minden földi javak fölé kerülnek, mert az együtt töltött idő válik a legértékesebbé számukra.

Akik szeretik a könnyedebb és lazább krimiket, valamint egy páratlan kikapcsolódásra és szórakozásra vágynak, azoknak mindenképp ajánlott nem csak ez a könyv, hanem a teljes sorozat.

Íme egy kreatív megoldásokkal és humoros jelenetekkel megírt krimi, ami egyszerre bajos és okos, és minden abszurditása ellenére teljesen magával ragad és beszippant.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Egészséges bevallani önmagunknak, hogy nem vagyunk tökéletesek.

Az eltévedt golyó Book Cover Az eltévedt golyó
Richard Osman
Agave Könyvek Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
361