Sarah Mitchell: Elveszett levelek

Ez a történelmi-romantikus regény főleg női oldalról mutatja meg a 2.világháború borzalmait, olyan eseményeken keresztül ahol a szerelem, a barátság és a női szerep kulcsfontosságúak. A történet melankolikus és búskomor hangulata mögött egy megrázó és megható történet bújik meg, ami több oldalon keresztül két különálló történetet mesél el, amik a könyv végén szépen egymásba fonódnak.

A történet egyik fele a negyvenes éveiben járó Marthát mutatja be, aki Kanadából Angliába utazik, hogy fényt derítsen halott apja múltjára. Martha, egy elvált, egygyerekes anya, aki nem csak a gyásszal próbál megküzdeni, hanem egy apja által hátrahagyott szöveggel is, ami sok kérdést vet fel.

A másik történet szintén egy erős nőt mutat be, Sylviet, aki fiatalasszonyként a 2.világháború kitörésekor magára marad két gyerekével, ugyanis férje bevonul a háborúba. Az angliai bombázások idején egyetlen támasza, barátnője, Connie, akivel egy súlyos titkot osztanak meg. Sylvie, a fiatal édesanya, a háború idején választás elé kerül, és döntenie kell olyan kérdésekben, amelyektől életek függenek.

A két szálon futó történet harmonikusan fonódik egybe, addig míg Martha történetét a jelenben olvashatjuk, Sylvie története a múltba repít vissza. Eleinte úgy tűnik, hogy ennek a két történetnek nem sok köze van egymáshoz, de amint Martha elkezdi felfedni apja múltjának titkait, egyre több fény derül a két nő közötti szoros kapcsolatra. Olvasás közben az izgalom és a feszültség egyre csak nő, ugyanis két teljesen különböző szemszögből tekinthetünk az eseményekre.

Ami viszont számomra kicsit megtévesztő és érthetetlen volt, az a könyv címe, ugyanis első ránézésre, én konkrét szerelmes vagy háborús levelekre számítottam, erről viszont szó sincs ebben a könyvben. Ezért úgy gondolom, hogy ebben az esetben a könyv címválasztása nem igazán talált be. Persze a könyv végén van némi utalás elégetett és elveszett levelekre, de szerintem ez túl kevés.

Úgy érzem az alaptörténet érdekes, de a könyv szerzője mintha néha elkalandozott volna mesélés közben, és nem mindig tudta fenntartani az én figyelmemet. Ennek oka sajnos a közlés formája, valamint a cselekmény felépítése is volt. Néha úgy éreztem, hogy a mondatok nem elég hatásosak, volt olyan esemény ami túl kevés figyelmet kapott, mások pedig túl hosszúra is elnyúltak. Ezáltal az érzelmek közvetítése is gyakran elmaradt, egy ilyen történettől én valamivel több érzelmet és katartikus élményt vártam volna el. A könyv közepe fele már úgy éreztem, hogy kezd elfogyni az olvasói kíváncsiságom és akkor egy fordulópont ezt vissza tudta fordítani, és pont a regény vége mentette meg az egész cselekményt. Ebben az esetben szerintem a befejezés a legélvezetesebb az egész könyvben, ami egy váratlan fordulatot tartogat, amitől a regény egy pozitív irányba billen át.

Mivel ez egy történelmi-romantikus regény, ezért a szerző a könyv végén el is árulja ennek a regénynek a valóságalapját, ami ihlette ezt a romantikus történetet. Kevés történelmi információ van a regényben, inkább csak utalások és szösszenetek, amik beépülnek a szereplők életeibe.

Összességében kellemes olvasmánynak bizonyult ez a regény, sok romantikus elemmel fűszerezve és némi történelmi kitérővel is. Számomra a legkiemelkedőbb része ennek a regénynek az a rész, amelyik feldolgozza a 2.világháború evakuálási történeteit, ahol rengeteg család szakadt el gyerekeitől, ugyanis élet-halál között lebegve, gyakran ilyen szörnyű döntések elé kerültek édesanyák. Ez a regény legfontosabb üzenete, miszerint egy édesanya bármit kibír és bármire képes, ha gyereke védelmezéséről van szó. Ez a regény megint csak megmutatja azt, hogy a háború nem csak a csatamezőkön zajlott, hanem az otthonokban is, ahol családok gyakran olyan nehéz döntések előtt álltak, hogy életek felől kellett dönteni és ezeknek a döntéseknek a súlyával egy egész életen át élni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Abban van a trükk (…), hogy különbséget tudjunk tenni a jelentéktelen lehetőségek, választások és döntések (…) meg a fontosak között. Hogy felismerjük a lényeges döntéseket, amelyek az egész életünket meg tudják változtatni, amelyeket meg kell ragadni, aztán kitartani mellettük, és harcolni értük, mindvégig.

Elveszett levelek Book Cover Elveszett levelek
Sarah Mitchell
Alexandra Könyvesház Kft.
2019
Kartonált
415