Amy Harmon: Csak a szél tudja

Amennyire vaskos és terjedelmileg egy elég hosszú könyv ez, pont annyira nehéz és komoly olvasmány ez. A könyv borítójából és a fülszövegéből kiindulva azt gondoltam ez egy romantikus regény lesz, de szerintem történelmi regényként jóval inkább megállja a helyét.

Már csak a könyv fülszövegéből kiindulva, azt tudtam, hogy Írország történelmének egyik korszakáról lesz szó, de arra számítottam, hogy ez egy romantikus történetbe lesz beágyazva. A szerelmi történet meg is volt benne, sőt ezt egy kalandos időutazás még inkább érdekessé tette, de azért nagyon sok történelmi információ is van benne, ami miatt jelen esetben számomra kicsit nehézkes és döcögős volt a regény olvasása.

Vitathatatlanul rengeteg háttérmunka van e könyv mögött, emiatt is nekem olyan érzésem volt, mintha egy dokumentumregény lenne a kezemben. Eleinte nem zavart a regény kissé szárazabb és tényszerű közlése az eseményeknek, de egy idő után elkezdtem hiányolni a karakterek jellegzetes ábrázolását, az érzelmeket és az izgalmat a történetből.

A regény kerettörténetének főszereplője Anne Gallagher, aki nagyapja hamvaival tér vissza Írországba, hogy ott örök nyugalomra helyezze el szeretett nagyapját. Anne, szüleit korán elveszítette, ezért nagyapjával nőtt fel, aki rengeteget mesélt neki Írország történelméről, valamint családi emlékekről.

Anne visszamegy nagyapja szülőföldjére, ott azonban egy időutazás folytán, 2001-ből 1921-be repül vissza, ahol szemtanúja a véres háborúnak, valamint egy új családra talál rá. Anne hirtelen anyai és feleség szerepbe kerül, miközben folyamatosan a múlt és a jelen között lebeg.

Az időutazás során, olvasóként betekintést nyerünk az ír történelem egyik tragikus korszakába, valamint egy romantikus szerelem kibontakozásának lehetünk tanúi.

Amy Harmon nagyon részletesen és kimerítően ábrázolja regényében az ír történelem eme véres korszakát, nagy hangsúlyt fektetve a tényszerű adatokra. Emiatt sajnos a regény cselekménye szerintem kicsit háttérbe kerül, a szereplők nem igazán elevenednek meg a regény lapjain. Belőlem most sajnos nem váltott ki katartikus élményeket ez a regény, annak ellenére, hogy kellemes olvasmánynak bizonyult. Ezt azzal tudom magamnak megmagyarázni, hogy egyik szereplővel sem tudtam azonosulni, mivel a regény szerzője nem mutatta be szereplőinek jellemfejlődését vagy lelki világát.

Van ebben a regényben ír történelem, kultúra, hagyomány és legenda, de az igazi hús-vér szereplők hiányoznak belőle.

Maga a varázslat és az izgalom nekem kicsit hiányzott belőle, annak ellenére, hogy fülszövege pont ezeket ígéri a könyv olvasóinak.

Ami viszont erősen kiemelkedik ebben a regényben az a család fontossága, ami minden időkben az egyik legfontosabb dolog. A leveleknek, valamint a váltott szemszögnek köszönhetően kissé mi is részesei lehetünk ennek a kalandos időutazásnak, ahol Anne rátalál élete szerelmére. Anne karaktere miatt válik szerethetővé ez a regény, ő az aki talán a legtöbb érzelmet tudja kiváltani az olvasókból, ugyanis tele van szeretettel, odaadással és hűséggel.

A történelmi könyvek rajongói szerintem nagy örömüket fogják lelni ebben a könyvben, ugyanis hősökről, harcról, győzelemről, veszteségekről és szerelemről szól. Ebből a szemszögből nézve igen érdekes és élvezetes lehet végigkövetni egy ország történelmének az alakulását, valamint azt hogy mitől lesz egyedi egy ország népessége.

Mivel ez a könyv egy háborús időszakot ölel fel, ezért nem egy könnyed és laza olvasmány, sok figyelmet követel meg olvasójától, ellenben egy olyan időutazást tud nyújtani olvasóinak, ahol idő és tér egybefolyik, és egy fantáziavilágot alkot meg.

Érdemes elmerülni Anne és Thomas történetében, akik időt és teret meghaladva, az ír függetlenségi háború közepén is képesek megtalálni a szépet és a jót az életben. Szerelmük szó szerint mindent legyőz, és álmodozásra hívja a könyv olvasóit.

Amy Harmon ezzel a könyvével egy időtlen és varászlatos szerelmi történetet alakított meg, amiben sok a történelmi utalás, de a szöveg líraisága és a csodálatos megfogalmazások enyhítik ezt az érzést.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Örülj, szeress, légy boldog! És ha megtaláltad a boldogságot, el ne ereszd többé! Hidd el, ez az egyetlen dolog, amit később sem fogsz megbánni.

Csak a szél tudja Book Cover Csak a szél tudja
Amy Harmon
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Füles, Kartonált
564