Bridget Collins: A könyvkötő

Ez a könyv egy igazi kincs, kívül-belül szemet gyönyörködtető és egy értékes olvasmány. Azt hiszem legnagyobb örömüket a könyvmolyok fogják lelni benne, mert ez egy olyan olvasmány, ami a könyvek csodás és izgalmas világáról szól.

Fantáziadús, lírai és érdekes történet, ami szerelemről, titkokról és árulásról szól, egy zseniális alaptörténet köré épülve.

A könyv főszereplője, Emmett Farmer, aki egy egyszerű földmunkás, azonban szülei utasítására beáll könyvkötőnek. Emmett kitanulja ezt a csodaszép mesterséget, belelát a könyvek világába, közben pedig rájön arra, miért olyan előítéletesek az emberek a könyvekkel kapcsolatban.

Minden könyv, ami kezébe kerül emberek emlékeit és élményeit őrzi, olyan emlékeket, amikre tulajdonosaik nem szívesen emlékeznek vissza és amit egy könyvbe zárnak be.

Emmett rengeteg történettel és könyvvel kerül szembe, de egyik nap a könyvkötőmester műhelyében rátalál saját könyvére, amibe olyan rejtett titkok és múltbeli emlékek kerültek, amelyek egy különálló történetet indítanak el ebben a regényben.

Emmett kalandjai, utazásai és emlékei nem csak egy romantikus szerelmi történetet elevenítenek fel a könyvben, hanem egy izgalmas utazást is, ahol szinte már meseszerű minden mozzanata a cselekménynek.

Kissé rejtélyes, helyenként gótikus és misztikus, legtöbbször pedig varázslatos ez a történet, akárcsak a könyvek világa, ahol minden megtörténhet és minden lehetséges.

Olyan ez az olvasmány, mintha az ember felülne egy hullámvasútra és utazása során több megállónál is kiszállna és élvezettel figyelné meg a történteket, de közben folyamatosan csak arra vár, hogy újból felszálljon a hullámvasútra és kezdetét vegye egy újabb kaland.

A könyv szerzője csodálatos módokon ír arról, hogy mennyire értékes és különleges egy könyv ami az olvasó kezébe kerül, ami sokkal több mint lapok és mondatok együttese, a könyvben emberek, érzelmek és világok kelnek életre. Akárcsak Emmett múltja, ami tele van rengeteg titokkal és fájdalmas élménnyel, de ezáltal fejlődik a legtöbbet a regény főhőse.

Olvasmányos ez a könyv és csak úgy sodornak magukkal az események ebben a fejlődésregényben, ahol olvasóként mi is egy olyan világba csöppenünk, ami kiszakít a valóságból és pár óráig a könyvbe menekülve, hátrahagyhatjuk mi is a fájó emlékeket.

Számomra ez az a fajta könyv, aminek tapintása, forgatása és olvasása a legnagyobb élvezetet nyújtja. Annyira igényes és magas színvonalú benne minden, hogy misztikus és izgalmas világa, azonnal rabul ejt.

Minden könyvet szerető embernek, minden könyvmolynak és mindazoknak akik csak egy igazán jó olvasmányra vágynak, rengeteget tud nyújtani ez a könyv.

Lassan és csendesen indul el benne a történet, de ahogyan fejlődik benne a regény főhőse, ahogyan megküzd gátlásaival, félelmeivel és vágyaival, úgy lesz egyre érdekesebb és izgalmas az egész történet.

Hangulatok, színek, illatok, tájak és megannyi érzelem veszi körül ezt a misztikus történetet, ami teret ad a lelassulásra és az igazi olvasási élményre.

Elgondolkodtat ez az olvasmány, megkérdőjelezve azt, hogy kik is lennék emlékeink és élményeink nélkül, ugyanis ezek által fejlődik és formálódik a legtöbbet jellemünk és személyiségünk.

A könyv csodálatos megfogalmazásai, lírikus nyelvezete és enyhén melankolikus hangulata bőven elegendő ahhoz, hogy ez a páratlanul szép borítójú könyv, minden könyvmoly polcán ott legyen, ugyanis a mély értelmű tartalom és mondanivaló mögött, egy különleges szerelmi történet is helyet kap.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Vesd meg a könyveket, vesd meg a segítségre szoruló embereket, és önmagad veted meg.

A könyvkötő Book Cover A könyvkötő
Bridget Collins
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
446