Diney Costeloe: A név nélküli lány

Újabb holokausztról szóló történet került a kezembe, bár ennek a könyvnek a középpontjában nem kifejezetten a koncentrációs haláltáborok állnak, hanem egy olyan zsidó lány története, aki gyermeki szemszögön keresztül meséli el a 2. világháború borzalmait.

A regény főszereplője a 13 éves Lisa, akit zsidó származása miatt elválasztanak szüleitől. Szüleit és vak bátyját elhurcolja a Gestapo, ő pedig utolsó pillanatban Angliába menekül több száz német gyerekkel együtt.

Angliában egy légitámadás során elveszíti emlékezetét, így ott is távol kerül nevelőszüleitől és magára marad. Memóriavesztése miatt nem emlékszik se nevére, se származására, ezért ideiglenesen egy gyermekotthonba kerül, onnan pedig egy idősebb nő gondozásába.

Lisa emlékezete napról napra javul, az élet azonban még sok nehéz és váratlan fordulatot tartogat számára.

A könyv különlegessége a gyermeki szemszög, ami által betekintést nyerünk a gyermeki lélekbe, aki értetlenül és teljesen ártatlanul áll a 2. világháború szörnyűséges tettei előtt. Lisa gondolatvilágát és érzelmeit kísérhetjük végig ebben a könyvben, valamint jellemfejlődését.

A könyv elején még csak egy ártalmatlan és tudatlan kislány, az élet megpróbáltatásai azonban megváltoztatják, és egy erős, határozott és érett nővé formálják.

A családjától való elszakadás, az átélt veszteségek és traumák nem taszítják őt az áldozat szerepébe, hanem segítenek neki abban, hogy karaktere és személyisége csak még inkább megerősödjön.

Lisa története azon kevés történetek közé tartozik, ami pozitívan ér véget, egy olyan lány története ez, aki nem csak túlélte a 2. világháború borzalmait, hanem győztesként jött ki belőle.

Ez a magával ragadó történet, ami rengeteg érzelmet hordoz magában, most kevesebb borzalmat közvetít, valahogy a hangsúly azokon az emberi sorsokon van, ahol a segítőkészség, a szeretet és az emberség sokkal fontosabbak.

Ezúttal a könyv szerzője kissé könnyedebb hangnemben és stílusban mesél a háborús történetekről, szinte már tudatosan mellőzve a tragikus borzalmakat, sokkal inkább hangsúlyozva és kiemelve, azokat az embereket, akik háborús időkben is képesek voltak egymást segíteni és támogatni.

A könyv hamar beszippantja olvasóját, könnyen és hamar lehet haladni vele. Cselekménye logikusan és izgalmasan épül fel, néhány váratlan fordulat is van benne, és Lisa története mellett, más emberi sorsok alakulása is érdekes.

A könyv kissé melankolikus hangulata teret és időt ad arra, hogy közelebbről megismerjük a szereplőket és jobban belelássunk lelkivilágukba, valamint abba, hogy az emberi természet mennyire különbözően reagál az átélt traumákra.

Ebben a könyvben megvan az egészséges egyensúly a történelmi háttér és a romantikus történet között. Bár cselekménye kissé lassabban bontakozik ki, mégis szerethető ez a könyv, mert olvasmányos és szórakoztató.

A történelmi romantikus műfaj kedvelőinek ajánlott ez a könyv, valamint mindazoknak akik szeretik a 2. világháborúról szóló könyveket.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet túl becses ahhoz, hogy sajnálkozásra fecséreljük a felett, ami lehetett volna.

A név nélküli lány Book Cover A név nélküli lány
Diney Costeloe
Alexandra Könyvesház Kft.
2020
Kartonált
576