Ian Morgan Cron – Suzanne Stabile: Úton önmagunkhoz

Régen olvastam már egy olyan könyvet, ami annyira tömény és olvasmányos legyen, mint a mostani, ugyanis ez tele van rengeteg hasznos információval, tanáccsal és mély értelmű gondolattal.

Számomra eddig teljesen ismeretlen volt az enneagram fogalma, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem tudtam mire utal ez a fogalom, valamint a mögötte rejlő kilenc személyiségtípus.

Bár nem vagyok híve a beskatulyázás elméletének, mégis úgy gondolom, hogy ezek a személyiségtípusok sokat segíthetnek abban, hogy egy reálisabb képet tudjunk nem csak önmagunkról, de embertársainkról is kialakítani. Ugyanakkor ezek a személyiségtípusok azt a célt is szolgálják, hogy ezáltal korrigáljuk személyiségtípusunk kevésbé pozitív oldalait, valamint elsajátítsunk néhány pozitív tulajdonságot a többi személyiségtípusból.

Elolvasa ezt a könyvet, szerintem elég hamar ráismerhetünk arra a bizonyos számú személyiségtípusra, ami a leginkább jellemez minket, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy valójában a többi személyiségtípus egy-egy jellegzetességével is azonosulni tudunk.

Azért tetszett nekem ez a könyv, mert a sok hasznos információáradat mellett, keresztyén szempontokból is megvizsgálja az embert, mint Isten tökéletes teremtményét. Egyszerre nyitott, elfogadó és szeretetteljes az a hangnem, ami ezt a könyvet jellemzi.

A könyv szerzői sokat mesélnek saját élettapasztalataikról, valamint mások beszámolója alapján konkrét példákkal mutatnak be egy-egy személyiségtípust.

A könyv szerkezete és felépítése is nagyon egyszerű és átlátható. Az elején egy rövid bevezetés, azt a célt szolgálja, hogy megismerjük az enneagram fogalmát, annak előnyeit és hátrányait. Ez a rész előrevetíti a könyvben következő kilenc személyiségtípust, valamint azt, hogy ezek a személyiségtípusok milyen szempontok alapján kerülnek megvilágításra. A könyv első fele tömören és lényegre törően összefoglalja mindazt, amire a könyv legnagyobb része összpontosul, vagyis a személyiségtípusok ismertetése.

A kilenc személyiségtípus amiről ebben a könyvben olvashatunk: a perfekcionista, a segítő, a sikeres, a romantikus, a vizsgálódó, a lojális, a lelkesedő, a harckereső, a béketeremtő. Ezek a különböző, ugyanakkor szorosan egymáshoz kapcsolódó személyiségtípusok nem egymás ellentétei és nem is zárják ki egymást, sokkal inkább kiegészítik egymást. Nagyon élvezetes ezeket végigolvasni, és hol kuncogva, hol pedig szörnyülködve szembesülni azzal, akik valójában vagyunk.

És pont ez a legerősebb és legfontosabb üzenete ennek a könyvnek, hogy elfogadjuk és szeressük önmagunkat, olyannak, amilyenek vagyunk, beleértve embertársainkat is. A könyv ezen része felvilágosít, tudatra ébreszt és motivál is abban, hogy teljes valóságunkban ki tudjunk teljesedni, valamint megértsük azt, hogy mások cselekedete mögött, személyes élettapasztalatok, gyerekkori traumák és egyéb sérülések állnak.

A megfelelő személyiségtípus felismerése még nem jár együtt a változással és a fejlődéssel. Az információ csak az első lépés, a transzformáció ezek után következik, mikor elfogadjuk azt, amilyenek vagyunk, de tudatosan és elszántan akarunk változtatni személyiségtípusunk kevésbe jó oldalain. Merthogy egyik személyiségtípus sem jobb vagy rosszabb mint a másik, mindegyiknek van jó és rossz oldala.

Ha sikerül átrágni magunkat ezeken a személyiségtípusokon, akkor már egy sokkal összetettebb képet kapunk arról, hogy milyen mozgató rugók állnak gyakran emberek cselekedetei mögött.

A vége nagyon szépen összefoglalja a könyv lényegét, valamint azt, hogy milyen lehetőségek rejlenek abban, ha jobban megismerjük önmagunkat és embertársainkat.

Az enneagram nem egy pontos és hibátlan személyiség lélektani módszer, de egy szilárd pont, amiből kiindulva magasabb önismeretre, önfejlesztésre és empátiára tehetünk szert.

Számomra roppant érdekes, tanulságos és részletes volt ez az önismereti és személyiségfejlesztő könyv. A példák, a hétköznapi történetek és a magyarázatok által egyszerűnek tűnt eligazodni a személyiségtípusok között.

Igényes és szép kiadás, logikus és átlátható felépítés, valamint egy roppant olvasmányos stílus. Ezt a könyvet mindenkinek csak ajánlani tudom.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az önismeret elsősorban azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a hiányosságainkkal. Arról szól, hogy az Igazsághoz mérjük magunkat, és nem fordítva. Az önismeret legfőbb eredménye az alázat.

Úton önmagunkhoz Book Cover Úton önmagunkhoz
Ian Morgan Cron – Suzanne Stabile
Harmat Kiadói Alapítvány
2019
Füles, Kartonált
256