J.D. Barker: A hatodik éjszaka

A 4MGY trilógia befejező része engem szó szerint padlóra küldött, annyira sok szálon futott a regény cselekménye, olyan sok szereplő és helyszín jelenik meg benne, hogy a végére már teljesen beleszédültem mire sikerült kibogozni a történetet és megfejteni azt, amire már a trilógia első részétől vártam.

Ebben a befejező részben van a legkevesebb gyilkolás, és ezek nem is annyira részletesek mint az eddigiek, itt már inkább a háttérinformációk kerülnek középpontba, vagyis a Négy Majom Gyilkos előtörténete, ami mindenre magyarázatot ad. A sorozatgyilkos elmebetegsége és pszichés állapota már olyan szinteket ölt ebben a harmadik részben, hogy az olvasó csap kapkodja a fejét és alig várja, hogy fény derüljön az összes titokra és rejtélyre.

A rövid fejezetek, a feszültséggel teli és pörgős események még izgalmasabbá teszik ennek a könyvnek az olvasását.

Még most sem tudom megmagyarázni magamnak azt, hogy Barker hogy tudott egy ennyire szövevényes, intelligens és katartikus művet alkotni. Ebben a befejező részben minden kiderül a Négy Majom Gyilkosról, annak gyermekkora sok magyarázatot ad mindarra, ami ezekhez a bűncselekményekhez vezetett. De amilyen érdekes és izgalmas ennek a sorozatgyilkosnak a története, vele párhuzamban ugyanolyan feszültséggel teli Sam Porter nyomozó élete is.

Ebben a könyvben is jelen vannak a Négy Majom Gyilkos naplóbejegyzései, a váltott szemszögből elmesélt történet, valamint a múltbeli és jelenbeli események váltakozása.

Mégis a trilógiának ezt a befejező részét tartom a legnehezebbnek olvasás szempontjából, mert rengeteg szereplője van és nagyon gyorsan váltják egymást az események, ezért nagyon figyelmesen és éberen kell végigolvasni. De garantált a katartikus élmény, főleg az utolsó oldalakon, ami egy olyan csavart és fordulatot tartogat, amitől az olvasó lélegzete is eláll.

Akármilyen szempontból is vizsgálom meg ezt a regényt vagy a teljes trilógiát, csak arra a következtetésre tudok jutni, hogy Barker egy zseni, ez pedig egy remekmű.

Úgy gondolom ez a könyv nem csak krimirajongóknak nyeri el a tetszését, hanem minden olyan embernek, aki szeret olvasni és szeret elmerülni olyan történetekben, amelyek mellett a valóság teljesen eltörpül.

Egy ilyen grandiózus és egyedi remekmű elolvasása után egyszerűen szavak nélkül maradok, mert szinte lehetetlennek tartom a könyvet irodalmi vagy olvasási szempontból értékelni. Lebilincselő, izgalmas, eredeti és még sorolhatnám, de úgy gondolom még így sem tudom igazán visszaadni azt a dermesztő hangulatot, azt a folyamatos feszültséget és állandó izgalmat, ami a könyv minden egyes újabb fejezetére jellemző.

Van ebben a könyvben minden, amitől különleges és egyedi, dráma, lélektani elemzés, rejtély, bűncselekmény és nyomozás.

A trilógia végére érve, még most sem gondolom azt, hogy mindent tudok erről a sorozatgyilkosról, vagy hogy a cselekmény minden egyes eseménye tiszta és érthető lenne számomra. Annyira tömény ez a sorozat, olyan sok információt, szereplőt és eseményt tartalmaz, hogy úgy gondolom, csak egy újraolvasás során derülne ki minden, ami eddigre esetleg már feledésbe merült vagy nem tűnt fel.

Nem tudom elég pozitív jelzővel elhalmozni ezt a könyvet, ezért csak annyit mondok, lehetetlen ezt a krimi sorozatot elfelejteni, valamint most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy maga a szerző tud-e még egy ilyen magas színvonalú és eredeti művet alkotni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Hiába temetjük el a rossz dolgokat, mert a rossz dolgok hajlamosak kiásni magukat.

A hatodik éjszaka Book Cover A hatodik éjszaka
J.D. Barker
Agave Könyvek Kiadó Kft.
2019
Füles, Kartonált
473