James Gould-Bourn: Szívedbe cammogva

Nem minden könyv hivatása a nagy betűs életről szóló történetek elmesélése, vannak olyan könyvek, amelyek csendesen és halkan mesélnek egyszerű és hétköznapi sorsokról. Ezek a könyvek legtöbbször az élet egy fontos pillanatát ragadják ki és úgy mesélik el, hogy az szórakoztató és pihentető legyen.

Ez a könyv is ebbe a kategóriába tartozik, ugyanis a bájos és kedves könyvborító és cím mögött, egy humoros és szórakoztató, ugyanakkor kissé szomorú történet bújik meg.

A könyv főszereplője Danny, aki felesége tragikus halála után, magára marad tizenegy éves fiával, aki a tragédia óta nem hajlandó beszélni. Az élet azonban még több csapást mér Dannyre, aki hamarosan munkáját elveszítve, egy teljesen kilátástalan helyzetbe kerül. Ekkor támad az az ötlete, hogy egy parkban, táncoló pandaként fog pénzkereséssel megpróbálkozni. Bár munkáját egyáltalán nem élvezi, így azonban sikerül közelebb kerülnie fiához, megismerve őt még jobban és támaszt nyújtva neki. Ezáltal egy különleges apa-fia kapcsolat alakul ki, aminek hatására Will is megnyílik apja előtt és újból beszélni kezd.

A könyv történetének egyszerűsége és átláthatósága pont azt nyújtja olvasóinak, amire számítanak és amit elvárnak tőle. Ez egy bájos, humoros és szívmelengető történet, ami egy különleges apa-fia kapcsolatról szól. Emellett a gyász feldolgozása is fontos szerepet kap a könyvben, valamint az, hogy egy átélt trauma milyen súlyos következményekkel járhat testi-lelki szinten.

Ebben a könyvben nem a sorsfordító és eget rengető mondanivalókon van a hangsúly, hanem azon, hogy nyitottsággal, szeretettel és törődéssel, az élet nehéz csapásai is könnyebben átvészelhetőek. Az is megnyerő benne, hogy egy férfi szemén keresztül olvashatjuk a történéseket, valamint az apai szerep fontosságáról is egy közelebbi képet kapunk.

A történet leginkább humoros és vicces jeleneteket tartalmaz, ugyanakkor azok a részek, amelyek a gyásszal és a veszteséggel foglalkoznak eléggé fájdalmasak. Ez azonban nem nyomja rá bélyegét a könyv pozitív és életigenlő hangulatára, ugyanis végig azon van a hangsúly, hogy bizalommal és szeretettel bármilyen mélységből ki lehet kerülni.

Ez a történet egyszerre szól gyászról, veszteségről, barátságról és túlélésről. Egyszerű, közvetlen és hétköznapi stílusa miatt könnyedén lehet haladni vele, ugyanis nyelvezete és szerkezete mindezt lehetővé teszi.

Ezt a könyvet egy könnyed délutáni vagy hétvégi olvasmányként ajánlom mindazoknak, akik szeretnének egy kicsit kikapcsolni, és az olvasás által egy olyan humoros és kedves történetben elmerülni, ami könnyedséget és felüdülést jelenthet a hétköznapokban.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az agyam a kulcs, amely felszabadítja az elmémet.

Szívedbe cammogva Book Cover Szívedbe cammogva
James Gould-Bourn
Pioneer Books Könyvkiadó Kft.
2020
Kartonált
302