Jennifer E. Smith: Greta James, az elsüllyeszthetetlen

Amennyire könnyednek és egyszerűnek tűnik ez a könyv, pont annyira mély is, mert több olyan fontos témát is felkarol, amiről jó elgondolkodni.

Ez egy olyan történet, ami a nehéz témákat, mint a gyász és a veszteség, egy könnyedebb köntösbe öltözteti. Ezáltal sokkal gördülékenyebb a történet olvasása, könnyen lehet vele haladni, miközben a sorok között olyan lélektani dolgok is felmerülnek, amelyek megérintenek.

Ez a könyv a gyász és a veszteség okozta fájdalmat egy utazás során tárja az olvasók elé.

A könyv főszereplője, Greta James, egy feltörekvő zenész, aki édesanyja halála óta alkotási válságban van, és képtelen alkotni és zenélni. A zene, a gitár évekig legnagyobb erőssége volt, most azonban sorra mondja le a koncerteket és az élő fellépéseket.

Ebben a válságos és fájdalommal teli állapotban, Greta egy alaszkai hajókirándulásra indul el megözvegyült édesapjával.

Ez az utazás számos váratlan esemény elé állítja Gretat, közben pedig egyfajta gyógyulási folyamattá is válik mindaz, amit ezen a hajóúton átél. Egy váratlan szerelem, egy identitáskeresési úton, egyfajta önelemzés és önismeret után, Greta rátalál arra a békére és nyugalomra, amire szüksége van ahhoz, tovább tudjon lépni és minden sérelmet el tudjon engedni.

Sok téma keveredik ebben a könyvben, van benne egy erős romantikus szál, ami végigkíséri az egész történetet. Ugyanakkor több olyan fontos gondolat is helyet kap ebben a könyvben, ami elgondolkodtat és olyan útravalót ad, amit magunkkal tudunk vinni.

Gyászfeldolgozás, elengedés, önismeret, megbocsátás, újrakezdés és életöröm, ami a legnagyobb mélység és fájdalom után is utat tör magának.

Emellett az idősebb korosztály világába és gondolkodásába is betekintést nyerünk, megismerve olyan karaktereket és emberi sorsokat, amelyek még színesebbé teszik ezt az olvasmányt.

A könyv vége kissé befejezetlennek tűnik, vagy nyitott végként is lehet felfogni, így mindenkinek a saját fantáziájára van bízva, hogy hogyan folytatódik a szerelmi történet.

Könnyed és szórakoztató olvasmánynak is megfelel ez a könyv, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap benne a gyászfeldolgozás, szülő-gyerek közötti kapcsolat, a női sors és a zene, mint egy olyan művészeti ág, ami gyógyít.

A zene iránti szeretet és rajongás körülöleli ezt a könyvet, betekintést kapunk egy rocksztár életébe, valamint egy olyan női életútba, ami tényleg elsüllyeszthetetlen, mert minden akadályon és nehézségen túlmutat és utat tör magának.

Több emberi sors és élethelyzet fonódik össze ebben a könyvben, különböző korosztályú és érdekeltségű emberek találkoznak össze egy hajóúton, akik különbségeik ellenére megtalálják az egymáshoz vezető utat.

Romantikus-, lélektani-, fejlődésregény, amiben mindegyik elemből pont annyi van, ami elegendő ahhoz, hogy ez egy kellemes és szórakoztató olvasmány legyen.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mindenkinek van terhe. Neked is. És ugyan más formájú meg méretű, de ettől nem könnyebb.

Greta James, az elsüllyeszthetetlen Book Cover Greta James, az elsüllyeszthetetlen
Jennifer E. Smith
21. Század Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
304