John Gottman: Mitől lesz tartós a szerelem?

Rég olvastam olyan könyvet, ami ennyire tudományosan és tényszerűen közelítené meg a romantikus párkapcsolatok témáját. Ezért sem tudom azt mondani, hogy ez egy könnyű olvasmány, viszont mivel témája nagyon érdekes és olvasás közben sok új és hasznos információra lehet szert tenni, ezért úgy gondolom, hogy mindenképp érdemes elolvasni.

A könyv alapját egy kutató orvos több éves munkája képezi, aminek összegzését és eredményét olvashatjuk a könyvben. A több évtizedes párterápiás és kutatói munka így első látásra elég száraznak és nyersnek hathat, de ha valakit érdekel ez a téma és szeretné egy kicsit jobban is beleásni magát és megérteni azt, hogy hogyan is működik egy párkapcsolat, akkor szerintem ez a könyv remek választás lehet.

Én roppant érdekesnek tartottam dr. Gottman elméleteit, amiket személyes történetek és kutatások támasztanak alá. Gyakran talán kicsit túl részletesen és tudományosan közelíti meg a könyv szerzője ezt a témát, főleg a racionalitásra és tényekre alapozva osztja meg véleményét, de szerintem a rengeteg interjúalany aki megjelenik könyvében, egyfelől oldja ezt a kicsit feszült tempót, másfelől pedig alátámasztja elméleteit.

A könyvben én két fontos motívumot fedeztem fel, ami köré épülnek a kisebb fejezetek és témák. Az egyik fontos vezérfonala ennek a könyvnek az a „bizalom” fogalma, ami a könyv szerint egyik alappillére minden jól működő kapcsolatnak. Dr. Gottman nem csak arról a bizalomról beszél könyvében, ami meginog megcsalás esetén, hanem arról a fajta hűtlenségről is beszél, amikor nem csak fizikai de lelki értelemben is eltávolodnak egymástól a párok. Az ő elmélete szerint ez a fajta hűtlenség, gyakran még súlyosabb következménykekel is járhat, mint maga a megcsalás. Ezért is olyan fontos dr. Gottman-nek az, hogy matematikai szempontból is megvizsgálja azt, hogy milyen elemei a bizalomnak elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy párkapcsolat jól működjön.

A másik ilyen fontos eleme a könyvnek azok a kapcsolódási kísérletek vagy metódusok, amelyek segíthetnek megelőzni vagy helyreállítani a felbomlott bizalmat. Rengeteg hasznos, gyakorlatias és kézzel fogható tippet, tanácsot és ötletet találhatunk a könyvben, amelyek segítségével könnyebben lehet áthidalni egy-egy konfliktushelyzetet vagy akár változtatni is azon, ami eddig is problémát okozott a párkapcsolatban.

Szerintem ez egy eszméletlenül okos, lényegre törő és nagyon átfogó könyv, amiben mindenki magára találhat, valamint útmutatóra lelhet. Nagyon sok benne a tényszerű adat és információ, ugyanakkor hasznos személyiség- és párkapcsolati tesztek is színesítik ezt a könyvet, amelyek segítségével saját párkapcsolatunkat is fel tudjuk mérni.

Azt tartom a legértékesebbnek ebben a könyvben, hogy olvasás közben olyan érzése van az embernek, mintha egy pszichológus fogadószobájában lenne és konkrét tanácsokat kapna arra nézve, hogy hogyan is alakítson ki egy hosszan tartó, harmonikus és bizalomteljes kapcsolatot. Szerintem érdemes beülni egy kényelmes fotelbe, kezünkbe venni ezt a könyvet és elgondolkodni olyan dolgokon, amelyek eddig lehet, hogy csak felszínesen érintettek minket, de ha jobban beleássuk magunkat ebbe a témába, akkor elég hamar világossá válhat az, hogy egy kapcsolat fenntartásánál elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, változás és önismeret.

Dr. Gottman aki már évtizedek óta vizsgálja a szerelmes párokat házasságdiagnosztikai laboratóriumában, szerintem egyszerre tud megdöbbenteni, felébreszteni és kiokosítani, ha arról van szó, mi a tartós szerelem titkos receptje.

Szerintem sok válsághelyzetbe került kapcsolatnak rengeteget tudna segíteni ez a könyv, ami egy erős támaszpontot és útmutatót kínálhat olyan helyzetekben, mikor megreked egy-egy kapcsolat. A személyes túl, hasznos tippeken és konkrét tanácsokon keresztül, szerintem ez egy nagyon jó önismereti és önfejlesztő könyv ami által könnyebb lehet a másikra való ráhangolódás, valamint a személyes határok felismerése.

Nagyon jó volt végigolvasni ezt a szinte már tudományos könyvet, ami nem csak elméleti szinten, hanem konkrét adatok és teszteredmények segítségével vizsgálja meg azt a témát, ami a legtöbbünket érint és érdekel.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet talán legnagyobb áldása az, ha megtanulunk a tenyerünkön hordozni egy másik embert, és hagyjuk, hogy ő is a tenyerén hordozzon minket.

Mitől lesz tartós a szerelem? Book Cover Mitől lesz tartós a szerelem?
John Gottman
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2019
Puhatáblás, Ragasztókötött
304