Kavagucsi Tosikadzu: Mielőtt a kávé kihűl

Egy olyan kedves, bájos és izgalmas könyv került ezúttal a kezembe, aminek alaptémája az időutazás. Négy történeten keresztül olyan emberi sorsokról lehet olvasni, amiben mélyebb gondolatok bújnak meg. Ez a négy novella négy különálló történet, mégis van bennük néhány közös pont.

Ezek a történetek egy bizonyos Funiculi Funicula kávézóban kelnek életre. Van ebben a kavézóban egy különleges szék, amire ha ráül valaki, akkor annak időutazásban lehet része. A székre ülve a múltba vagy a jövőbe lehet utazni, de a jelent sosem lehet megváltoztatni. Az időutazás addig tart, amíg a kávé ki nem hűl.

A négy történetnek mindig ugyanaz a helyszíne, de minden történetben más szereplők kerülnek középpontba, akik bár már nem tudnak változtatni a jelenükön, mégis szeretnének egy újabb esélyt, egy olyan esélyt amiben a megbánt dolgokat helyre tudják hozni.

A történet szereplői kipróbálják ezt a széket, elindulnak egy olyan utazásra, amiből miután visszatérnek új emberekként folytatják életüket.

Ennek akönyvnek van egy egészen egyedi és különleges hangulata. A kávézó egyedi hangulata, annak dolgozói és az oda betérő emberek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy olyan történet alakuljon ki, amiben hol szomorú, hol tragikus, hol pedig megható emberi sorsokba tekinthetünk bele.

Ezeknek a rövid novelláknak az a célja, hogy tükörként szolgáljanak az olvasó előtt. A rövid, pár oldalas történetek saját hibáinkat, mulasztásainkat, tévedéseinket és meg nem élt álmainkat mutatják meg.

Bár ez egy rendkívül hangulatos könyv, mégis nehéz összefoglalni azt, hogy miről is szól, mert ahhoz most túl kevés a szó.

Csak olvasás közben döbben rá az ember arra, hogy a könyv különleges hangulatát azok a bensőséges és meghitt történetek adják, amik a veszteségek és mulasztások feldolgozásáról szólnak.

Az időutazás egyik módja annak, hogy a történetek szereplői szembenézzenek saját életükkel és az utazás után a megfelelő következményeket és tanulságokat vonják le.

A különböző élethelyzetek és érzelmi válságok, amiket a novellák szereplői megélnek, az időutazás által megoldásra találnak.

Legyen szó anyai szeretetről, betegségről, veszteségről, haragról vagy bármilyen egyéb emberi érzésről, az mind helyet kap ebben a kis könyvben.

Külön érdekessége ennek a könyvnek, hogy betekintést nyújt a japán kultúrába, egy olyan világba, ami az európai olvasó számára izgalmas lehet.

Érdekes és gondolatébresztő ez a kisregény, amiben különböző életkorú és élethelyzetben lévő emberek, az élet kisebb-nagyobb gondjaira próbálják a megoldást megtalálni.

Egy bensőséges és meghitt belső utazásra hívogat ez a könyv, aminek elolvasása után mindannyiukban felmerül a kérdés, hogy számunkra hol és melyik az a pont, ahova ha lehetőségünk lenne visszamennénk és újrakezdve másképp cselekednénk.

Nagyon gyorsan és könnyen olvasható ez a könyv, ami egy remek kikapcsolódást tud nyújtani egy csésze kávé mellett. Egymásba szövődő történeteken keresztül egy mélyebb lelki utazásban vehet részt az olvasó.

 

Kedvenc idézetem a könyből:

Ritkán ugyan, de megesik, hogy valaki annyira elmerül egy könyvben, hogy megfeledkezik a környezetéről.

Mielőtt a kávé kihűl Book Cover Mielőtt a kávé kihűl
Kavagucsi Tosikadzu
Kossuth Kiadó
2018
Kartonált
249