5 legjobb könyv félelemről és szorongásról

A félelemet, a szorongást és a pánikot mindannyian megtapasztaljuk életünk során, csak különböző módokon és különböző élethelyzetekben. Bár laikusan azt gondolhatnánk, hogy ez a három fogalom ugyanaz, a félelem és a szorongás két teljesen különböző fogalom, annak ellenére, hogy mindkettő egy reakcióválasz, amit veszélyhelyzet esetén érzünk.

A félelem általában egy konkrét dologra irányul, ami ugyanúgy testi és lelki tüneteket tud produkálni, mint a szorongás, de mégis van egy jól behatárolható tárgya.

Ezzel ellenben a szorongás olyan pszichikai és fizikai reakciókat idéz elő, amelyeknek nincs konkrét tárgya, az érintett nem tudja pontosan meghatározni mitől fél.

Az enyhe szorongás leggyakrabban nyugtalanságot, idegességet, türelmetlenséget okoz, de a szorongás súlyosabb változata már pánikrohamokat és pánikzavarokat okozhat.

Az, hogy ki mennyire fél valamitől vagy mennyire szorongó alkat, számtalan külső és belső tényezőtől függ.

Bár a szorongásnak nincs konkrét megnevezhető tárgya, mögötte mégis van valami, ami kiváltja ezeket az érzéseket és ami heves fizikai tüneteket okoz.

Számtalan szakkönyv és írás létezik már ebben a témában, valamint rengeteg módszer, ami segíthet mindazoknak, akik szorongással vagy pánikkal küzdenek.

A könyvek, amelyek ebben a listában helyet kapnak, nem tudnak teljeskörű megoldást nyújtani, de sokat tudnak segíteni abban, hogy az érintettek felismerjék problémájukat, és kellő segítséghez forduljanak.

A listában felsorolt 5 könyv, a szerzők személyes tapasztalatain keresztül világít rá arra, hogy melyek azok a fizikai és pszichikai tünetek, amelyek szorongást vagy pánikot váltanak ki. A könyv szerzői hitelesen és tabuk nélkül mesélnek minden olyan élethelyzetről és traumatikus élményről, ami szorongást vagy félelmet válthat ki, valamint konkrét megoldásokat és segítséget is nyújtanak.

A könyv csak egy kiindulópont azon az úton, hogy megértsük hogyan is zajlik le egy szorongás vagy pánik, ez csak az információ és a tudás része.

Ezek a könyvek sokat segítenek abban, hogy felismerjük félelmeink okát és azt, ahogyan le tudjuk ezeket győzni. De ezekben a könyvekben rengeteg olyan történetről és esetről olvashatunk, mikor valaki szorongást érez egy olyan helyzet miatt, ami szerinte veszélyhelyzet és aminek kiszámíthatatlan következménye, gyakran pánikot idéz elő.

De az igazi segítség és gyógyulás abban rejlik, hogy először is merünk tabuk nélkül beszélni szorongásainkról és félelmeinkről, utána pedig szakemberektől segítséget kérünk, ott ahol elakadásaink vannak.

5 legjobb könyv a félelemről és szorongásról

  1. Nagy Judit: Üsd ki a pánikod!

Nagy Judit könyve remek kiindulópont mindazok számára akik szorongással vagy pánikkal küzdenek. Bár első látásra nem tűnik egy szakkönyvnek, mégis sok olyan elméleti rész van benne, ami segít ennek a betegségnek vagy állapotnak a megértésében.

De az a jó ebben a könyvben, hogy az elméleti részek rövidek, frappánsak és közérthetőek, ugyanakkor nagy segítséget jelentenek a folyamatok és tünetek megértésében. Ez a könyv nem csak azoknak szól, akik szorongásban vagy pánikban szenvednek, hanem mindazoknak, akiknek segítségre lenne szükségük az élet azon szakaszain, ahol elakadtak vagy megrekedtek. Bármilyen problémával is küzdjön az ember, ebben a könyvben segítségre lehet lelni, mert nagyon sok benne a gyakorlatias tanács és a személyes tipp, amelyek nem csak szorongás vagy pánik, hanem önbizalomhiány esetén is jól beépíthetőek az ember életébe.

Nagy Judit nem csak a pánik kialakulásának okairól, tüneteiről és gyógyulási folyamatairól ír, hanem olyan önismereti és önfejlesztő praktikákról is, amelyeket bárki beépíthet életébe.

Nagyra értékelendő az ahogyan ír és mesél a pánikról, nem mint valami tabu dologról, hanem mint valami olyasmi, amit szinte minden ember megtapasztal legalább egyszer élete folyamán és ami igenis gyógyítható és kezelhető.

Ez a legfontosabb üzenete ennek a kis könyvecskének, hogy bármilyen mélységből ki lehet mászni, kellő tudással, akarattal és elszántsággal.

  1. Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!

Kevesen írnak a pánikbetegségről, és talán még kevesebben írnak ilyen nyíltan és őszintén erről, mint Tamás Rita. Nem csak emiatt tűnik nagyon hitelesnek ez a könyv, hanem azért is, mert a rengeteg információ mellett, Rita saját élettapasztalatát és történetét is kitárja olvasói előtt. Közvetlen és őszinte közlésének köszönhetően, szinte bárkihez el tud jutni üzenete.

Nem Rita könyve az egyetlen megoldás, és még csak a sport sem a tuti megoldás a pánik kezelésére, de ezzel a könyvvel rengeteget tudhatunk meg a pánik okairól, annak kezelési módszereiről, és az önfejlesztés hatalmas lehetőségéről.

Rita nem egy általános vagy univerzális gyógyulási módot javasol könyvében, sőt gyakran hangsúlyozza azt, hogy ő nem szakemberként, hanem gyakorlott és sokat tapasztalt pánikbetegként akar és tud segíteni másoknak. Az a jó ebben, hogy Rita nem egy bizonyos álláspontot vállal fel könyvében, sőt érezni lehet ebben a nyitottságot, hanem úgy beszél a sportról és a mozgásról, mint a gyógyulásnak egyik formájáról. A könyv nem egy univerzális receptet vagy megoldást kínál a pánikbetegség ellen, hanem hasznos tippeket és tanácsokat, a megoldás azonban egyedi és személyes. Pánikbetegséget nem lehet könyvekből leküzdeni, viszont akárcsak ez a könyv is, útmutatást és kapaszkodót nyújthat az önismeret útján.

  1. Patrick McKeown: Szorongás nélkül

Ez az önsegítő és önfejlesztő könyv nagyon sokat tud segíteni szorongó és félelemmel teli élethelyzetekben, mikor a szorongás és a félelmetes gondolatok már a mindennapok harmonikus működését befolyásolják. A Buteyko-módszer és a tudatos jelenlét olyan módszerek, amelyek segítenek a légzés tudatos irányításában és a zakatoló gondolatok megszüntetésében, amelyek szorongó érzéseket keltnek az emberben.

A Buteyko-módszer, amire ez a könyv épül, Konstantin Buteyko, egy ukrán orvos nevéhez fűződik. Fiatal orvosként, Buteyko több betegét is huzamosabb ideig megfigyelte és tanulmányozta, és azt vette észre, hogy egészségi állapotuk romlásával, minden páciens légzése felgyorsul. Minél előrehaladottabb lett a betegségük állapota, annál gyorsabban és gyakrabban vették szájon át a levegőt, ami hiperventilációt okozott a betegeknél, ami nem csak stresszhez, hanem félelemhez és szorongáshoz vezethet.

Ez az egyszerű és könnyen érthető önsegítő könyv, könnyed stílusának és nyelvezetének köszönhetően, segít kiküszöbölni a krónikus túllégzés okozta nehézségeket, ugyanakkor néhány gyakorlatias életmódbeli tanácsot is ad mindazoknak, akik stresszel, szorongással vagy depresszióval küzdenek.

  1. Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

A szerző számtalan veszélyes országban megfordult már munkája során, sok háborús helyről tudósított már, és bizony sokszor került szembe félelmeivel. A munkája során, megtapasztalt és átélt félelem ihlette könyve megírásában.

Mindannyian félünk, miközben pont arra vágyunk, hogy egy félelem nélküli életet éljünk. Miért van ez így?

A félig arab nő, magyar állampolgár, édesanya és tudósító ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Miért fél mindenki a félelemtől? Milyen hatással van a félelem az életünkre? Mi merünk-e szembenézni legnagyobb félelmeinkkel?

A félelem témája annyira magával ragadja az írónőt, hogy elkezdi ezt a témát pszichológiai, társadalmi és kulturális szempontból megvizsgálni. A félelem felkutatásának útján híres és neves kutatókat, valamint pszichológusokat keres fel, hogy megfejtse a félelem rejtélyét.

Sokan sokféleképpen közelítik meg a félelem témáját, egy azonban közös bennük: a félelem az élet természetes velejárója. A félelmet megérthetjük, megismerhetjük, tanulmányozhatjuk, de végső soron, szembe kell néznünk vele, annak érdekében, hogy egy beteljesült életet éljünk.

Mivel Al Ghaouiu Hesna újságírói és tudósítói pályája során sokszor nézett szembe halálfélelemmel, ezért őszintén és hitelesen tud beszélni a félelemről, mint természetes emberi érzésről.

A félelem különböző formáit és arcait mutatja be az írónő, saját tapasztalatain keresztül. Bár nehéz szembenézni ezekkel a félelmekkel, mégis biztató és bátorító a könyv üzenete: ha már mindenképp félsz, akkor legalább félj bátran!

  1. Elizabeth Gilbert: Big Magic – Kreatív élet, félelem nélkül!

Elizabeth Gilbert könyve egy útmutató, egy eligazodás személyes utunk fejlődésében. A könyv arra bátorít, hogy döntsük le a bennünk levő akadályokat, nézzünk szembe a félelmeinkkel és válasszunk tudatosan egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet.

Ki ne vágyna erre?

Maga a könyv borítója, már csupán ránézésre is egyből kreatvitásra és bodogságra sarkall, egy olyan beteljesült életre, amiben a félelemnek nincs hatalma. Az a sok szín a könyv borítóján, kíváncsiságot, kreativitást és izgalmat idéz elő az emberben. És pont ez a célja ennek a könyvnek. Cselekvésre ösztönöz, változtatásra és kreativitásra. Ez az üzenet a legnagyobb erőssége a könyvnek, amelyet mindannyian oly jól ismerünk, hallottuk, olvastuk már, mégis olyan nehéz gyakorlatba vinni.

Ez egy olyan önsegítő, önfejlesztő könyv, amit bármikor újra és újra lehet olvasni, hiszen mondanivalója, életkörülményünktől és életkorunktól függően, mindig újat és újat üzen. Szembenézni legnagyobb félelmeinkkel bátorságot és elszántságot követel meg, de túl a félelmeken, lehetősége nyílik az embernek a kreatív és félelem nélküli életre.

Merj változni! Merj kreatív lenni! Merj kiállni a sorból! Hiszen csak egy életed van. És ezt az életet csak te tudod kreatívan, félelmek nélkül megélni, és nem csak túlélni.

Erről szól ez a kívül-belül nagyon színes, nagyon kreatív és inspiráló könyv.