Tamás Rita: Ne pánikolj, sportolj!

Nem igazán tudtam mire számíthatok ennél a könyvnél, annak ellenére, hogy Tamás Rita tevékenysége már egy jó ideje ismert számomra. Most azonban úgy érzem, hogy a könyv elolvasása után, még jobban beleláttam Tamás Rita életébe, munkájába és hivatásába. Nem véletlenül írok hivatásról, mert a könyv elolvasása után tényleg úgy érzem, hogy Rita hivatásként beszél átélt traumáiról és pánikbetegségéről, segítve és bátorítva mindazokat akik hasonló helyzetben vannak, és segítségre szorulnak. A könyv szerzője kevés konkrét segítséget vagy támogatást kapott élete során, de mivel saját erejéből és elszántságának köszönhetően, nem csak szakmailag hanem személyileg is megvalósította önmagát, ezért úgy gondolom, igen is lehet inspiráló a könyve sokunk számára.

Kevesen írnak a pánikbetegségről, és talán még kevesebben írnak ilyen nyíltan és őszintén erről. Nekem nem csak emiatt tűnt nagyon hitelesnek ez a könyv, hanem azért is, mert a rengeteg információ mellett, Rita saját élettapasztalatát és történetét is kitárja olvasói előtt. Közvetlen és őszinte közlésének köszönhetően, szinte bárkihez el tud jutni üzenete. Nem Rita könyve az egyetlen megoldás, és még csak a sport sem a tuti megoldás a pánik kezelésére, de szerintem ezzel a könyvvel rengeteget tudhatunk meg a pánik okairól, annak kezelési módszereiről, és az önfejlesztés hatalmas lehetőségéről.

Ami egészen egyedi számomra ebben a könyvben, az a mélység és meghittség, ahogyan a szerző beszél magánéletéről, valamint a pánikbetegség borzalmairól. Tamás Rita nem objektíven vagy felszínesen beszél a pánikbetegségéről, nem a magaslatról vagy a távolságból, hanem személyes tapasztalatait és élettörténetét példaként statuálja, amiből szerintem erőt lehet meríteni és rengeteget lehet tanulni belőle.

Amennyire fájdalmas és szívszorongató Rita története, éppolyan nehéz végigolvasni ezt a történetet, de nagyon felemelő és katartikus az üzenete. Ez a történet teljesen sallangmentes és őszinte, semmi mű vagy beállított dolog nincs benne, számomra főleg a küzdelem, a kitartás és az elszántság jött át, ami nagyon motiváló tud lenni mindazok számára, akik pánikkal küzdenek.

Nem egy könnyed vagy szórakoztató olvasmányról van szó, helyenként nagyon nehéz és fájdalmas tud lenni, de úgy érzem sokak számára lehet ez a könyv egy erőforrás vagy mankó, akár a pánik, akár az önismeret vagy önfejlesztés útján. De nem csak a pánik kap fontos szerepet ebben a könyvben, hanem maga a nagybetűs élet is, ami gyakran jár nehézségekkel, kudarcokkal és akadályokkal. Ezt talán Rita tudja a legjobban, aki számos egészségügyi problémája, felbomlott házassága és pánikbetegsége mellett, még így is talpra tudott állni.

Rita nem egy általános vagy univerzális gyógyulási módot javasol könyvében, sőt gyakran hangsúlyozza azt, hogy ő nem szakemberként, hanem gyakorlott és sokat tapasztalt pánikbetegként akar és tud segíteni másoknak. Az a jó ebben, hogy Rita nem egy bizonyos álláspontot vállal fel könyvében, sőt érezni lehet ebben a nyitottságot, hanem úgy beszél a sportról és a mozgásról, mint a gyógyulásnak egyik formájáról. A könyv nem egy univerzális receptet vagy megoldást kínál a pánikbetegség ellen, hanem hasznos tippeket és tanácsokat, a megoldás azonban egyedi és személyes. Pánikbetegséget nem lehet könyvekből leküzdeni, viszont akárcsak ez a könyv is, útmutatást és kapaszkodót nyújthat az önismeret útján.

Nagy bátorság, önismeret és elszántság kell ahhoz, hogy valaki ennyire hitelesen, őszintén és kitárulkozva tudjon mesélni élete legsötétebb szakaszairól. Számomra egészen bámulatos az az út, amit a könyv szerzője megtesz az összeomlástól el egészen a gyógyulásig.

Tamás Rita könyve és egész tevékenysége pont attól olyan motiváló és inspiráló, hogy látjuk ezt a hosszadalmas és fájdalmas utat, de ott van a megoldás lehetősége is. A könyv csak egy történet a millió közül, bárki hozzáírhatja és továbbírhatja saját történetét, egy olyan történetet, ahol talán a pánik, talán a depresszió, talán valamilyen függőség rabságában él, de ebből van kiút. De csak egy kiút van, az amelyik tele van munkával, elszántsággal, kitartással és sok esetben nagyon sok fájdalommal is. Tamás Rita a változás, a fejlődés és a megoldások lehetőségeiről beszél, hitet, erőt és útmutatót adva könyve, élete, előadásai és munkája által.

Első ránézésre hétköznapi történetnek tűnhet mindez, de az üzenete már korántsem az. Szívszorító történet, amit érdemes elolvasni, erőt meríteni belőle és levonni belőle a tanulságokat.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Mert az embert a felnőttkori küzdelmek eltávolítják a legalapvetőbb igényeitől. Megfojtják benne a felszabadult lelket, a kíváncsi gyermeket és az ösztönösséget.

Ne pánikolj, sportolj! Book Cover Ne pánikolj, sportolj!
Tamás Rita
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
2019
Kartonált
269