Patrick McKeown: Szorongás nélkül

Azt hiszem ez a könyv jobb időben nem is találhatott volna meg, ugyanis figyelembe véve a jelenlegi járványhelyzetet és azt, hogy mennyire bizonytalanná vált minden körülöttünk, kicsit sem túlzás azt mondani, hogy mindannyian szorongunk valami miatt.

Ez az önsegítő és önfejlesztő könyv nagyon sokat tud segíteni ilyen élethelyzetekben, mikor a szorongás és a félelmetes gondolatok már a mindennapok harmonikus működését befolyásolják. A Buteyko-módszer és a tudatos jelenlét olyan módszerek, amelyek segítenek a légzés tudatos irányításában és a zakatoló gondolatok megszüntetésében.

Több könyvet is olvastam már a szorongás témájában, ennél a könyvnél viszont az fogott meg, hogy a könyv szerzője lényegre törően, konkrét példákkal és nagyon sokat mondó illusztrációkkal, szemlélteti azt, hogy a szorongás milyen negatív hatással lehet testi-lelki-szellemi egészségünkre.

Ez az életmódbeli könyv fokozatosan, lépésről-lépésre mutatja meg azt, hogyan lehet lecsillapítani egy zakatoló elmét, milyen módszerek és technikák segíthetnek szorongás esetén, valamint hogyan lehet előre felkészülni ezekre a helyzetekre és az adott pillanatban megfelelően kezelni őket.

A Buteyko-módszer, amire ez a könyv épül, Konstantin Buteyko, egy ukrán orvos nevéhez fűződik. Fiatal orvosként, Buteyko több betegét is huzamosabb ideig megfigyelte és tanulmányozta, és azt vette észre, hogy egészségi állapotuk romlásával, minden páciens légzése felgyorsul. Minél előrehaladottabb lett a betegségük állapota, annál gyorsabban és gyakrabban vették szájon át a levegőt, ami hiperventilációt okozott a betegeknél.

Egy idő után Buteyko képes volt csupán a páciensek légzése alapján, megállapítani azt, hogy mikorra várható a haláluk időpontja.

Mindebből Buteyko azt szűrte le, hogy nem a páciens betegsége okozta a nehéz légzést, hanem pont fordítva, a nehéz és helytelen légzés okozza az emberek megannyi fizikai és lelki panaszát.

Buteyko több éves kísérletei és tanulmányai azt az eredményt hozták el, hogy a lassított, egyenletes és orron át történő légzés, előfeltétele egy egészséges életnek.

A könyv első fontos része, pont erről a légzéstechnikáról számol be, amit bárki könnyedén és néhány alkalmas gyakorlással elsajátíthat, annak érdekében, hogy a krónikus túllégzés ne okozzon a későbbiekben szorongást, depressziót vagy esetleg egyéb fizikai tünetet.

De ez a könyv nem csak ezekre a légzőgyakorlatokra tér ki, hanem egy ennél sokkal átfogóbb képet ad arról, hogy mennyire fontos tudatosan irányítani a gondolatainkat, valamint odafigyelni arra, hogy testünk és elménk is a megfelelő módon pihenjen és feltöltődjön.

Ez az egyszerű és könnyen érthető önsegítő könyv, könnyed stílusának és nyelvezetének köszönhetően, segít kiküszöbölni a krónikus túllégzés okozta nehézségeket, ugyanakkor néhány gyakorlatias életmódbeli tanácsot is ad mindazoknak, akik stresszel, szorongással vagy depresszióval küzdenek.

De mindez csak akkor működik, ha tudatosan és kontrolláltan elkezdünk hatni az elménkre, megvizsgálva azt a sok gondolatot, amelyek inkább ártanak, mint segítenek.

Az elme lecsendesítése szintén egy olyan folyamat, ami rengeteg gyakorlást és tudatos éberséget követel meg.

Ez a könyv röviden és tömören segít más megvilágításba helyezni gondolatainkat, valamint testi és lelki egészségünkre, mint egy egységre tekinteni.

A könnyű, lassú és egyenletes légzés testi-lelki szinten tisztító hatással bír, és életünk több olyan területén is segíthet, ahol elakadásokat észlelünk, esetleg túlzottan aktívak vagyunk vagy épp nehezünkre esik valamire huzamosabb ideig koncentrálni.

Ez az önsegítő könyv nagyon hasznos és tanulságos, emellett pedig remek illusztrációkat is tartalmaz, amelyek csak még inkább szemléltetik és elmélyítik a könyvben leírtakat.

Patrik McKeown életmódbeli könyve mindazoknak ajánlott, akik mentális és érzelmi állapotukon szeretnének javítani, valamint a helyes légzéstechnikákat szeretnék elsajátítani.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Azért vagy a világon, hogy felfedezd az életet. Élvezd. Tedd próbára. Vizsgáld meg, hogy valódi-e. Lásd meg, hogy igaz-e.

Szorongás nélkül Book Cover Szorongás nélkül
Patrick McKeown
Jaffa Kiadó Kft.
2021
Kartonált
227