Lucy Adlington: Divatszalon Auschwitzban

Ez egy rendkívül alapos, pontos és információkban gazdag holokauszt történet, ami nem egy regény, ugyanis nincs konkrét cselekménye, hanem sokkal inkább egy ismeretterjesztő könyv, ami igaz történet alapján született meg.

Ebben a dokumentumkönyvben egy átfogó képet kapunk azoknak a fiatal nőknek az életéről, akik az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban varrónőként a náci elit asszonyok ruhatáráért voltak felelősek. Különböző nemzetiségű és hátterű zsidó lányt ismerünk meg ebben a kötetben, akik a haláltábor varrodáiban a kapcsolatoknak, a hitnek és a barátságnak köszönhetően élték túl a legnagyobb megpróbáltatásokat.

Ebben a könyvben a 20. század divatjáról, az akkori öltözködési szokásokról, a divatlapokról, az anyagokról, a szabási mintákról lehet olvasni. De mindez csak a felszín, mert valójában a fiatal lányok nyomorúságos és embertelen életmódjuk a fontos ebben a könyvben. Ők az igazi hősök, akik a kíméletlen bánásmód és az embertelen körülmények ellenére is életben maradtak és néhányan a koncentrációs táborok felbomlása után is aktívan dolgoztak azon, hogy mindez ne kerüljön feledésbe, hanem a jövő generációja tanuljon belőle.

Számos történelmi forrás és a túlélőkkel készített interjú adja meg az alapját ennek a kötetnek, ahol nem csak a varrónők szakmai oldalát ismerjük meg, hanem személyes életüket is. Rendkívül szoros barátságokról, elválaszthatatlan családi kötelékről és megingathatatlan akaraterőről lehet olvasni ebben az ismeretterjesztő olvasmányban.

A Harmadik Birodalom legembertelenebb és legkegyetlenebb oldalairól számol be az írónő ebben az olvasmányban, megmutatva azt, hogy még ilyen körülmények között is utat tör magának az ösztönből jövő élni akarás és a mások irányába tanúsított együttérzés és segítőkészség.

Társadalomtörténészként Adlington egy tűpontos korrajzot nyújt olvasóinak a 20. század divatjáról, alaposan körüljárva ezt a témát és megmutatva azt, hogy már akkor is nagy jelentőséggel bírt az öltözködés, a megjelenés és a ruházat sokat elmondott egy emberről.

De mielőtt megismernénk a zsidó varrónők koncentrációs táborban megélt napjait, az írónő bemutatja nekünk az előéletüket, szüleiket és testvéreiket, valamint azokat a helyeket és családi közegeket, ahonnan ezek a fiatal lányok származnak.

Zsidó szokásokról, ételekről és hagyományokról lehet olvasni ebben a beszámolóban, valamint arról, hogy milyen feltételek mellett lehetett a 2. világháború idején valakiből varrónő.

Megkezdve a gyermekkortól el egészen a felnőttkorig több éven keresztül végigkísérjük ezeknek a szlovák, lengyel, cseh és magyar lányoknak az életét, akik képzettségüknek és szakértelmüknek köszönhetik azt, hogy túlélték a koncentrációs táborokat.

Hihetetlen történeteken keresztül szemtanúi vagyunk a legnagyobb emberi megfosztásnak és megalázásnak, miközben pont a legnagyobb nyomorban mutatkozik meg a legnagyobb emberi tulajdonság, az együttérzés és a segítőkészség.

Nagyon sok szereplője van ennek a történelmi beszámolónak, sok emberi sorson keresztül éljük át olvasóként a háború borzalmait. Miközben ezeket a fiatal lányokat minden méltóságuktól megfosztják, elveszik tőlük a ruhájukat, teljesen kopaszra borotválják őket, éheztetik és kimerülésig dolgoztatják őket, ellenpontként a jólétben élő és minderről tudomást sem vevő náci elit asszonyok fényűző életéről lehet olvasni.

Empatikusan, hozzáértően és tűpontos precizitással van leírva azoknak a fiatal varrónőknek az élete, akik veszteségek, kegyetlenségek és embertelen körülményekre ellenére is a végsőkig harcoltak az életben maradásért.

Néhány túlélőnek a háború utáni életét is ismerteti velünk a könyv szerzője, miután több oldalon keresztül egy divattörténeti utazásban részesít minket.

Olvasmányos, gördülékeny és könnyen érthető megfogalmazásokon és képeken keresztül a divatvilág egy olyan oldalát ismerjük meg, ami talán sokunk által mindeddig ismeretlen volt.

Megannyi női sors megismerésével és történetük elolvasásával egy átfogóbb képet kapunk arról, hogy mit is jelentett a divat és az öltözködés a 20. században, mindez a 2. világháború idején, ahol néhány megszégyenített, megalázott és megtört nő a legnagyobb kitartásról és akaraterőről tett tanúbizonyságot.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Minél több dologból semmizték ki őket, annál szorosabb kötelék fonódott köztük a fennmaradásért.

Divatszalon Auschwitzban Book Cover Divatszalon Auschwitzban
Lucy Adlington
HVG Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
336