Nyári könyvajánló (5+1 könnyed könyv)

Ha nyár, akkor legtöbbünknek a napsütés, a meleg, a tengerpart, a strand vagy a hegyek jutnak eszünkbe. Bár nyáron a sok programlehetőség miatt, talán kevesebb ideje jut az embernek az olvasásra, de egy tengerparti nyaraláshoz vagy csupán a szabadban való kikapcsolódáshoz, elengedhetetlen egy könnyed, laza és szórakoztató olvasmány.

Nincs is annál élvezetesebb és szórakoztatóbb tevékenység, mint egy egész napot vízparton tölteni kézben egy tökéletes nyári olvasmánnyal.

Ezek az olvasmányok romantikus, bájos és könnyed stílusban, olyan történettel ajándékoznak meg, aminek izgalmas története magával tud ragadni.

  1. Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton

Ez egy tipikus tengerparti vagy nyaralós könyv, aminek története szívmelengető és bájos. Egyszerű a cselekménye, hétköznapi a nyelvezete és a szereplői is szimpatikusak.

A könyv borítója, címe és tartalma teljes összhangban van egymással.

Ez egy ízig-vérig romantikus történet, egy klasszikus szerelmi történet, amiben kisebb és egyszerűbb csavarok kapnak helyet, de már a könyv elején előre sejthető a jól bevált és elvárt happy end.

A könyv főszereplője Sophie Lawson, aki húga esküvőjén újra találkozik élete első és egyetlen szerelemével, aki évekkel ezelőtt elhagyta őt.

Sophie-t ez a találkozás teljesen felkavarja és visszaemlékezteti őt a közelmúltra, mikor beteg édesanyját évekig gondozta, valamint anyja halála után rámaradt az a szerep, hogy testvéreinek is anyjuk helyett anyjuk legyen.

Sophie évekig feláldozta magát családjáért, és végre eljött az ideje, hogy valóra váltsa álmait és megnyissa saját könyvesboltját.

Egy idillikus és festői környezetben nyitja meg könyvesboltját, aminek folyamata rengeteg akadállyal és megpróbáltatással jár. A könyvesbolt megnyitásának tervezése új kalandok elé állítja Sophie-t, valamint egy olyan kérdés elé, hogy vajon képes-e maga mögött hagyni a múltat és megbocsátani.

Ez a kedves és aranyos történet, tökéletes kikapcsolódást és szórakozást nyújt. Mivel nem bonyolítja túl a történéseket, ugyanakkor egy idillikus világot alkot meg, így az olvasásélmény teljes pihenést és relaxációt nyújt.

  1. Lori Nelson Spielman: Sors, szerelem, Toszkána

Ez a romantikus, könnyed és bájos könyv, bárki kedvtelését el tudja nyerni. Ennek a könyvnek a középpontjában egy család áll, akiknek nő tagjait valamilyen átok súlytja, ezért történetük tele van rengeteg drámával, megpróbáltatással és nehézséggel. Ez a családi átok egyfajta önbeteljesítő gondolatként működik ebben a történetben, ugyanis minden második lánytestvér sorsát meghatározza ennek az átoknak a súlya.

Ennek a családregénynek két főszereplője Emilia és Lucy, akik szintén másodszülött testvérek, ami számukra azt jelenti, hogy esélyük sincs a nagy szerelemre vagy házasságra. A lányok egyhangú élete akkor változik meg, amikor nagymamájuk testvére, Poppy elhívja őket egy közös olaszországi utazásra.

A három másodszülött lány együtt indul el egy nyolc napos olaszországi kirándulásra, azzal a céllal, hogy megtörjék az átkot és Poppy a 80. születésnapján újratalálkozzon rég elveszett szerelmével.

Ezen az utazáson, Poppy, a nagynéni sok bölcsességet és tanácsot ad a fiatal lányoknak, így az ő jellemük is elkezd fejlődni és ezzel a változással együtt új életutak nyílnak meg előttük.

Ez a hangulatos regény sok olyan elemmel rendelkezik, ami miatt szerethető.

Az utazás és az olaszországi helyszínek sokat hozzátesznek ahhoz, hogy ez egy kalandos és élvezets olvasás legyen.

Velence, Toszkána és az Amalfi-part csodálatos helyszínei elevenednek meg az olvasó előtt, és annyira részletgazdagok ezek a részek, hogy olvasóként könnyedén oda tudja magát képzelni az ember.

Ezek a részek nagyon hangulatosak, ugyanis a könyv szereplői ikonikus épületeket látogatnak meg és olyan ismert helyszíneken járnak, amelyek bárki fantáziáját be tudják indítani.

Az utazás mellett a romantikus vonal is fontos szerepet játszik ebben a könyvben. Több szerelmi történet is megelevenedik ebben a könyvben. A különböző női sorsok valamilyen szinten egymásba fonódnak ebben a regényben, pont ezért olyan érdekes véggikövetni hogyan fejlődnek a különböző női szereplők ebben a könyvben.

  1. Kay Bratt: Varázsolj haza!

Ennél kedvesebb, bájosabb és szívmelengetőbb könyvet rég olvastam. Első perctől kezdve teljesen magába szippantott, és az elején még csak nem is sejtettem milyen sok fontos társadalmi témát fog boncolgatni ez a könyv.

A kedves és bájos cselekményből a végére egy olyan történet alakul ki, ami nem csak olvasmányos és roppant szórakoztató, de olyan gondolatokat is tartalmaz, amelyek fontos aktuális témákat tárnak az olvasó elé, informálva és edukálva.

Az egész könyvet a szeretet ereje és hatása lengi körül, mindez egy olyan történetbe ágyazva, ami hol kikapcsol, hol álmodozásra, hol pedig elmélyülésre késztet.

A könyv főszereplője Cara, aki egy hátizsákkal és egy talált kutyával indul útnak, azzal a céllal, hogy megkeresse kedvenc írója, Hemingway otthonát. Barangolása közben olyan kalandokba sodródik, amelyek által átgondolja problémákkal teli gyerekkorát, valamint viharos kapcsolatát ikertestvérével.

Utazása során egy kóborkutya lesz útitársa, aki olyan szeretetet és törődést ad Caranak, amit eddigi élete során alig tapasztalt meg.

Ez a kalandos utazás egyben egy önismereti út is lesz, ahol Cara megküzd saját démonaival, elengedi a múlt sérelmeit és nyitni kezd egy új élet felé.

A könyv története reményteli és visszaadja az olvasónak a hitet az emberekben, megmutatva azt, hogy életünk során több olyan emberrel is találkozunk, akik formálják életünk és jellemünk alakulását.

Cara, utazása során önmagára talál rá, visszanyúl azokhoz az erőforrásokhoz, amelyek átsegítik őt stresszes vagy kihívásokkal teli helyzetekben.

Az utazás egy fejlődés, aminek célja gyakran ismeretlen, Cara is csak a végén döbben rá arra, hogy mennyit változott és tanult önmagáról és a világról.

Cara története az erőről, a kitartásról, az újrakezdésről és a bizalomról szól. Mindezt a könyv elején egy kutyától kapja meg, aki leghűségesebb barátja és társa. De a későbbiekben Cara megtapasztalja mindezt emberektől is, akik segítik, támogatják és tanácsokkal látják el.

  1. Matthew Dicks: 21 tétel a szerelemről

Egyszerre humoros, kalandos és szókimondó könyv ez, ugyanakkor rengeteg megható és elgondolkodtató mondanivalót tartalmaz.

Maga a könyv felépítése is formabontó, ugyanis olyan mintha intim és meghitt szösszeneteket olvasnánk egy férfi naplóbejegyzéseiből. De ezek a naplóbejegyzések valójában rövid listákból állnak, amelyek frappáns és lényegre törő mondatokat, retorikus kérdéseket és humoros szófordulatokat tartalmaznak.

Az is érdekes ebben a könyvben, hogy a főszereplője egy férfi, aki férfi szemszögből közelíti meg egy kapcsolat megannyi kihívását és nehézségét. Kevés olyan könyv létezik, aminek férfi a főszereplője, és talán még ennél is kevesebb olyan könyv van, ahol a szerelemről, a párkapcsolatokról és az apaság témájáról egy férfi vélekedik.

Ebben a könyvben azonban élvezetes és szórakoztató módokon láthatunk bele Dan életébe, aki feleségét, Jill-t a munkahelyén ismeri meg. Mindketten tanárok, mindketten rajonganak a könyvekért és az irodalomért, Dan mégis otthagyja tanári munkáját, és úgy dönt, könyvesboltot nyit. De tervei sajnos nem alakulnak olyan jól mint gondolná, elkezd anyagi nehézségekkel küzdeni, közben pedig fél szembenézni feleségével és bevallani neki azt, hogy kicsúszott a dolgok irányítása a kezéből.

Dan, egyedül próbál megküzdeni félelmeivel, szorongásával és bizonytalanságával, de mindezt nem úgy teszi, hogy mártírrá és áldozattá válik, hanem egyfajta öniróniával és kellő távolságból próbálja felülvizsgálni életét.

E nehézségek és kétségek közepette Dan elkezd listákat gyártani, amelyek hol rövid frappáns mondatokból állnak, hol pedig magyarázkodó mentségekből és kifogásokból. Ezek a listák egy harmincas éveiben járó férfi lelki világát mutatják meg, aki kudarcokkal, vereségekkel és félelmekkel küzd meg nap mint nap, miközben végig csak arra vágyik, hogy felesége elfogadja és szeresse.

Mint egy mesevilágban, Dan csak arról álmodozik, hogy a szépséges és okos hercegnő beleszeressen és hősként tekintsen rá.

A könyv a boldogság kereséséről szól, a szerelemről, ami képes értelmet adni az életnek, valamint azokról az életbölcsességekről, amelyeket csakis évek múltával tudunk magunkévá tenni és esetleg még tanulni is belőlük.

  1. Nicky Pellegrino: Olaszország, szeretlek!

Néhány könyv számomra tipikus strandolós, napozós és pihentető olvasmány. Ezeket a könyveket általában mindig tengerparti nyaralásokon szoktam olvasni, hiszen könnyed és szórakoztató olvasmányok.

Ebbe a kategóriába tartozik Nicky Pellegrino „Olaszország szeretlek!” című könyve is. Ez egy tipikus szerelmes regény, ami nem igazán az én műfajom, de mivel a regény cselekménye lekötött és imádom Olaszországot, ezért jó olvasmányként tudom elkönyvelni. Bár nagyon erős a szerelmi szál a regényben, mégis a női sors áll a könyv középpontjában. Két nő életútjáról szól, anya és lánya próbálnak boldogulni, saját álmaikat követik, miközben a szerelem is rájuk talál.

Az 1960-as években egy dél-olaszországi idillikus faluban megismerjük Maria Domenica-t, aki Rómába szökik, hogy megvalósítsa önmagát és álmait. Szerelem csalódottan és terhesen arra kényszerül, hogy visszatérjen szülőfalujába, ahol szülei egy kényszerházasságba taszítják, Megszüli kislányát, férje hűtlensége és agresszivitása miatt azonban újra arra kényszerül, hogy elmeneküljön otthonról. Ezúttal messzebb sodorja az élet, és Londonban egy kedves és szerető férfi mellett újabb esélyt kap a boldogságra, bár múltja titok marad mindenki előtt.

Maria Domenica halála után, lánya, Chiara visszamegy az olasz kis faluba, hogy felderítse édesanyja titkait és megtalálja gyökereit.

Szerelem, élet ünneplés, étel imádat, bájos tájak, karakteres szereplők, minden megvan a könyvben, ami egy szórakoztató olvasmányhoz szükséges.

  1. Charlotte Jacobi: A Douglas nővérek

Egy ízig-vérig nőknek és nőkről szóló olvasmányról van itt szó, amiben a parfümök, az illatok, a ruhák, a kiegészítők és a divat fontos szerepet játszanak.

Mindez a 20. század elején egy olyan történetbe ágyazódva, ahol több különböző női sorsot lehet végigkísérni. Ezek a nők saját akaratukból, erejükből és elszántságukból olyan álmokat és terveket valósítanak meg, amelyek az akkori férfiak uralta társadalmat, nem kicsit botránkoztatták meg.

Ez a romantikus regény a történelem egyik szegletét mutatja be, közben pedig több olyan szerelmi történetet mesél el, ami tele van megpróbáltatásokkal, kalandokkal és izgalmakkal.

A történelmi részek inkább mellékszálként és díszletként szerepelnek ebben a történelmi fikcióban, aminek szereplőit és eseményeit valós megtörtént események ihlették. Ugyanakkor az élvezetesebb olvasás miatt néhány rész és szereplő a fantázia szüleménye, ami miatt még érdekesebb ez a romantikus regény.

Ez a könyv a jól ismert Douglas parfümériák kezdetének a történetét meséli el, annak a két nőnek a történetét, akik testvérekként nem csak történelmi, hanem társadalmi akadályokkal szembenézve, egy olyan üzletet építettek fel, ami mai napig világszerte ismert.

Ezért olyan komfortos, megnyugtató és kellemes ez az olvasmány, mert bátor és mindenre elszánt nőkről szól, akik az illatok világa által, nők millióit teszik boldoggá, miközben saját maguk függetlenné válnak egy férfiak uralta világban.

A valós adatok és a fikció elemei egy olyan történetet eredményeznek ebben a könyben, ami egy kellemes és szórakoztató olvasmányt tud nyújtani.