Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

A legnehezebb vállalkozás olyan könyvet olvasni, ami az élet legborzalmasabb fájdalmairól és nehézségeiről szól. Ebben a könyvben annyi fájdalom és szenvedés van, amit nehéz befogadni és elviselni. Mindaz, amit soha senki sem szeretne átélni, az ebben a könyvben jelen van. A gyermekkori traumák, a halál, a gyász, a veszteség, a bűntudat, a szeretetéhség és a kiszolgáltatottság olyan utakat tör magának ebben a könyvben, aminek hatása jóval a könyv elolvasása után is megmarad.

Melankolikus és szomorú hangulata, megható és szívszaggató története ellenére sem húz a mélybe, ugyanis üzenete rendkívül pozitív és életigenlő.

A könyv főszereplője egy tizennégy éves lány, aki kiskorában tragikus körülmények között elveszítette édesanyját. Lily Owensre azóta dajkája, Rosaleen vigyáz, aki egy összetűzés során, fekete bőrszíne miatt rasszisták elvakult agresszív cselekedeteinek áldozatává válik. Lily segítségére siet és ketten egy kisvárosba, Tiburonba menekülnek, ahol Lily meghalt édesanyja nyomai után kutakodik. Lilyt és Rosaleent három szintén fekete bőrű lánytestvér fogadja be, akik egy újrakezdést, egy gyógyulást és egy szebb jövőt nyújtanak nekik.

Ez a különleges hangulatú történet Amerika 60-as éveibe kalauzol el minket, egy olyan korba, ahol még tombol a rasszizmus és a fehér emberek büntetlenül és kényük-kedvük szerint bánhatnak a fekete bőrű emberekkel.

A regény hangulata eléggé dinamikus és pörgős, ezért sok minden történik benne, ugyanakkor a sorok között egyfajta lelassulás és az élet nagy dolgain való elmélkedés kap helyet. Miközben végigkísérjük Lily útkeresését, valamint fájdalmas küzdelmét, ahol szembenéz múltja sérelmeivel, a lelki gyógyulás is fontos szerepet kap.

Egy összetartó és szeretetteljes nőkből álló közösség segíti Lilyt ezen a fájdalmas úton, akik nem csak támogatóan és megértően, hanem rendkívüli bölcsességgel segítik Lilyt édesanyja elvesztésének feldolgozásában.

Közben bepillantást kapunk a Fekete Mária kultuszba is, ami egyfajta misztikummal és rejtéllyel övezi körbe ezt az erős nőkből álló közösséget. Hagyományok és rituálék adnak támaszt és vigaszt ezeknek a nőknek a nehéz időkben, ami Lilynek is nagy segítség lesz az elfogadás, a megbocsátás és az elengedés útján.

A méhek titkos életén keresztül az emberi kapcsolatokról és annak sokszínűségéről lehet olvasni.

Egy rendkívül szerethető és mély lélektani könyv ez, ami gyógyulást hoz a léleknek és vigasztalóan hat minden lelki bánatra.

A könyv összes mozzanata és cselekménye egy kegyetlen világot ábrázol, ahol az emberi gonoszságnak és rosszindulatnak sosincs vége. De ezek a nők bebizonyítják azt, hogy a szeretet mindenre gyógyír.

Minden nő magában hordozza sorsa keserűségét, de ez egy pillanatig sem állítja meg őket abban, hogy higgyenek az emberi jóságban és a megbocsátás erejében.

A könyv szerzője remek módokon ábrázolja azt a lelki folyamatot, amin Lily végigmegy, ahol lépésről lépésre ismerjük meg azt a szimbiózist, ami a méhek, a természet és Lily lelki világa között kialakul.

Múltbeli titkokon keresztül egy női közösség misztikus világába léphetünk be, akik anyapótlóként segítenek Lilynek az elengedésben és az újrakezdésben.

Ez a szépirodalmi mű a kor aktuális politikai és társadalmi kérdésein keresztül egy tükröt állít az olvasó elé. Fanyar humorán és éles megfogalmazásain keresztül egy magával ragadó élettörténettel ajándékoz meg.

Egy keserédes szívmelengető történet, ami a szeretet és a hit erejéről szól, amiben egy gyermek lelke sérül, de ez a lány nem reked meg ebben a fájdalomban, hanem kiutat keres és talál, reménykedve egy szebb jövőben.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Azok, akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről.

A méhek titkos élete Book Cover A méhek titkos élete
Sue Monk Kidd
21. Század Kiadó
2023
Puhatáblás, Ragasztókötött
318
Barta Judit