Paula Hawkins: A víz mélyén

Nagy elvárásokkal kezdtem neki az újabb könyvnek, „A víz mélyén”. Mivel a regény szerzője, Paula Hawkins, már ismert volt, ezért gondoltam, hogy egy jó kis thrillerre számíthatok. Meg is voltak benne azok az elemek amelyek felkeltették figyelmemet, a feszültség fokozása, az emberi ösztönök ismerete, a fordulatos csavarok, de azért mégis kicsit zavarosnak tűnt a történet, mert sok szálon futott a regény cselekménye

A könyv fő motívuma a várost átszelő folyó, ami úgy tűnik el van átkozva, hiszen több lány és asszony élete ért ott már véget. Ez a folyó sok rejtélyes „öngyilkosság” tetthelyévé vált már az elmúlt években amelyek úgy tűnik, hogy valamilyen szinten kapcsolatban vannak egymással. Most is egy fiatal élettelen nőt, egy édesanyát, húznak ki a víz sötét mélységéből, ahonnan pár hónappal azelőtt egy tinédzser lány ugyanígy végezte. A két új eset felbolygatja némileg a történéséket, miközben új titkok és rejtélyek kerülnek napvilágra. Felmerül a kérdés, hogy mi a közös ezekben a rejtélyes halálesetekben: öngyilkosság, baleset vagy gyilkosság?

Sok a titok és a rejtély ebben a könyvben, melyek mindent behálóznak, miközben a történetet több szemszögből, több szereplő által ismerjük meg. A krimire és a thrillerre tipikusan jellemző hátborzongató hangulat ebben a regényben is megvolt, de szerintem nem sikerült teljességgel lekötni az olvasó figyelmét. Minden alkalommal mikor úgy gondoltam, hogy rájöttem a tettesre, miközben már mindenkit gyanítottam, kiderült, hogy tévedtem és egy újabb fordulattal néztem szembe.

Sok a váltakozó szereplő a történetben, akik mind kapcsolódnak valamilyen szinten a könyv fő motívumához, a folyóhoz. Többen is veszítették el szeretteiket ebben a folyóban, ezért párhuzamosan több történetet kell követnie az olvasónak. A nyomozás végén persze a krimi ügye is megoldódik, de a szereplők lelki világa, a múltbeli lelki és testi sérelmek feldolgozása nagyobb hangsúlyt kapott.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Amikor valaki félrelép, akkor a feleség miért mindig a másik nőt szokta gyűlölni? Miért nem a férjét gyűlöli? A férj árulta el, a férj fogadott örök hűséget neki, meg hogy örökkön örökké…

A víz mélyén Book Cover A víz mélyén
Paula Hawkins
21. Század Kiadó
2017
Keménytábla, Védőborító
367