Amy Harmon: Az ismeretlen kedves

Egy olyan történet, amiben a szerelmi szál átszövi egy nyomozás történetét, miközben olvasóként épp a 2. világháború előtti éveket ismerjük meg, a nagy világválság utáni korszakot.

A nyomor és nincstelenség közepette egy sorozatgyilkos állandó rettegésben tartja egy város lakosait, ezért Eliot Ness, a város egykori ügynöke Michael Malone-t kéri fel, hogy segítsen neki a tettes megkeresésében.

A sokat megélt és tapasztalt rendőr Clevelandbe utazik és ott bérel szobát egy különleges képességgel megáldott fiatal varrónőtől, akivel, mint kiderül valamilyen szinten közös a múltja.

A nyomozás során egyre több információ kerül napfényre, köszönhetően Dani Flanagan-nak, aki mintha belelátna a múltba és csupán egy-egy ruhadarab megérintése által fontos információkra tenne szert.

Michael és Dani együtt oldják meg ezt a különleges bűncselekményt, közben pedig saját múltjukat is felfedik egymás előtt, miközben arra keresik a választ, hogy vajon van-e közös jövő számukra.

Ebben az izgalmas detektívregényben sötét titkok derülnek ki, egy gyilkossági nyomozás szakaszait lehet végigkövetni, közben pedig egy különleges szerelem kibontakozásának lehetünk szemtanúi.

Nem csak a Mészáros, a titokzatos és rejtélyes gyilkos kilétének felderítése izgalmas és feszültséggel teli ebben a könyvben, hanem az is ahogyan kibontakozik egy különleges szerelmi kapcsolat, amiben rengeteg a múltbeli fájdalom, veszteség, gyász és ennek ellenére van valami reménykeltő a jövőre nézve.

Valós események alapján épül fel ez a detektívregény, az írói fantáziának köszönhetően olvasmányos és érdekes a története.

Miközben mindvégig a sorozatgyilkos felderítése van a regény középpontjában, a sorok között vannak mélyebb értelmű mondatok is, amelyek a nyomozást még érdekesebbé teszik.

Elég hosszadalmas a nyomozás ebben a regényben, ezért néha kissé vontatottnak tűnik a történet olvasás közben, de a könyv vége szerencsére mindent szépen lekerekít és így értelmet nyer az egész történet.

Bár a gyilkosságok körüli történetek az igazán hangsúlyosak ebben a regényben, azért az írónő kitér azokra az emberekre is, akik a válság után nagy nyomorban, munkanélküliségben, kilátástalanságban és mély szegénységben éltek.

Politikai és hatalmi játszmák emberi sorsokat határoznak meg, miközben a korrupció egyre több ember életét nyomorítja meg.

A történelmi háttér megértésével és nyomon követésével együtt értelmezhető ez a regény, aminek különlegessége a misztikus szál, ami Dani képességén keresztül nyilvánul meg.

Bármennyire is szokatlan, de ennek a detektívregénynek boldog befejezése van, Mike és Dani története végül egy kerek egész lesz, és valamilyen szinten a sorozatgyilkos felderítése és felelősségre vonása is megtörténik ebben a regényben.

Egy terjedelmesebb regényre lehet itt számítani, de szerintem gördülékeny és érdekes története kellően le tudja kötni az olvasó figyelmét.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Azok a dolgok adnak hozzá a legtöbbet az életünkhöz, amelyeket a leginkább szeretnénk letenni, amelyeket a legnehezebb cipelni, elviselni. Néha leveszik rólunk a terheinket. Néha mi menekülünk el előlük. Előfordul, hogy jó érzés megszabadulni tőlük. Megkönnyebbülünk. De nem kell sok idő, hogy rájöjjünk, a legtöbb dolog, amit teherként élünk meg, súlyt ad az életünknek, megvilágítja, kik is vagyunk. És abban a pillanatban, amikor elveszítjük őket… elveszítünk mindent.

Az ismeretlen kedves Book Cover Az ismeretlen kedves
Amy Harmon
Libri Könykiadó Kft.
2023
Füles, Kartonált
503