Karády Anna: A füredi földesúr

Karády Anna már első könyvével elnyerte tetszésemet, ezért kíváncsian vártam könyve folytatását, ami ugyanolyan igényes, bájos és romantikus lett, mint az előző.

Ebben a könyvben jelen van egy minden elképzelést felülmúló szerelmi történet, egy izgalmas történelmi utazás és olyan szerethető karakterek, akik miatt nagyon élvezetes a könyv olvasása.

Ez a szerelmi történet Anna és Mihály között már az első kötetben elkezdődött, ezért érdemes az olvasást az első résszel kezdeni.

Az első könyvben a regény főszereplőjét ismerjük meg, Almássy Annát, aki a 21. század mindennapjaiból kirekesztve, hirtelen az 1763-as években találja magát. Egy sikeres huszonnyolc éves jogászlány egy olyan korba csöppen, ahol a szokások, a hagyományok, a vidéki közösség, az akkori mentalitás teljesen kifordítják Annát világából.

Anna megismerkedik Oroszy Mihállyal, és ez az új szerelem, számtalan kalandos és drámai helyzetet szül, ahol különböző értékek és teljesen különböző világnézetek ütköznek egymással.

Ez a két világ sokszor ütközik és harcban áll egymással, de ez a szerelmi történet képes időt, teret és társadalmi különbségeket leküzdeni.

A könyvsorozat második része Anna és Mihály házasságával folytatódik, ahol a két fiatal mindennapjaiba tekinthetünk bele, ami nem kevés izgalmat, kalandot és szórakozást nyújt az olvasónak.

Két fiatal szereplőn keresztül az 1700-as évekbe utazhatunk, ahol a magyar történelem egyik szegletét ismerhetjük meg, ami a nemesek és a parasztok közötti éles kontrasztban mutatkozik meg.

Mivel ez a második kötet elég sejtelmesen és titokzatosan indul el, ezért már jő előre lehet tudni, hogy sok meglepetés és váratlan fordulat vár Anna és Mihály történetében az olvasóra.

Addig míg az első részben az időutazás és Anna új világa kaptak nagy hangsúlyt, addig ebben a részben az érzelmek, a szerelmi konfliktusok és a lelki harcok kerülnek középpontba.

Bár nagyon éles a kontraszt a 18. és a 21. század között, Karády Anna mégis nagyon jól szemlélteti azt regényében, hogy a sok eltelt év alatt alig változott valami a női és férfi kapcsolatok között.

Olyan ez a regény mintha egy jól működő házasság oldalait mutatná be, ami ugyanolyan szép, amennyire nehéz. Két ember összecsiszolódásában sok a kihívás és a nehézség, főleg ha azokat két évszázad választja el egymástól, mint Anna és Mihály esetében.

De Karády Anna nagyon kifinomultan és jóérzékkel oldja meg ezeket a konfliktusokat, úgy hogy közben a női és a férfi oldalt is megmutatja.

Kettejük kapcsolata leginkább a se veled se nélküled kapcsolatra hasonlít, ami tele van túlfűtött érzelmekkel, heves vitákkal és nagy kibékülésekkel.

Addig míg a legtöbb szerelmi történet a boldogan éltek míg meg nem haltak megoldással fejeződik be, addig ez a történet megmutatja azokat a hétköznapokat, amelyek nem mindig happy end-el érnek véget.

Épp ezért ez a regény egy érzelmi hullámvasúttal ér fel, aminek csodás füredi hangulata elvarázsol, miközben szereplői olyan lelki vivódásokkal harcolnak meg, amelyek az olvasó számára is ismertek lehetnek.

A könyv élvezetéhez sokat hozzátesz a sok részletgazdag tájleírás, az érdekes történelmi beszámolók, valamint a szereplők jellemábrázolása, ami által mélyebben is beleláthatunk lelki világukba és gondolkodásukba.

Nagyon érdekes a múlt és a jelen váltakozása ebben a regényben, az időben és térben való utazás felkelti az olvasó fantáziáját és egy kitalált világba repít el.

Mivel ez az időutazás nyitottan ér véget a könyv utolsó lapjain, ezért egyértelmű hogy lesz ennek a könyvsorozatnak még folytatása.

Ez a szerelmi történet, ami időt és teret átível, egy érzelemdús szerelmi történettel és egy nagyon érdekes történelmi korral ajándékoz meg.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Úgy tartják, minden jó, ha a vége jó. Tévednek! Nemcsak a vége számít, az oda vezető út inkább.

A füredi földesúr Book Cover A füredi földesúr
Karády Anna
Álomgyár Kiadó
2021
Keménytábla
448