Richard Osman: Az utolsó ördög

Ebben a rendkívül humoros, vicces, ugyanakkor megható és egyedi krimi sorozatban egyszerűen lehetetlen csalódni, mert annyira különleges a története és annyira szimpatikusak a benne lévő szereplők, hogy minden egyes kötet olvasása csupa szórakozás és kikapcsolódás.

Nem árt a sorozat köteteit sorban egymás után olvasni, ugyanakkor mindegyik regénynek külön története van és önmagában is érthető. A kötet korábbi szereplői minden újabb kötetben felbukkannak, de ehhez sok új szereplő kapcsolódik, ezért helyenként kissé nehezen lehet követni a kapcsolati rendszereket, főleg úgy, ha az olvasónak nincs előismerete ezzel a könyvsorozattal kapcsolatban.

Minden kötetnek ugyanaz a kerettörténete. Egy idillikus kis faluban összegyűl egy nyugdíjasokból álló csoport, akik sajátos és egyéni módszereikkel próbálnak megoldani egy gyilkossági ügyet. Ebben a társaságban olyan nők és férfiak vannak, akiknek megvan a saját élettörténetük és élettapasztalatuk, ami sokat segít nekik a bűncselekmény megoldásában. Csupa szív emberek gyűlnek össze minden csütörtökön, hogy időskoruk napjait valami izgalommal és kalanddal dobják fel. Módszereik és megoldásaik gyakran ütközik a rendőrség módszereivel, de ettől lesz igazán izgalmas és feszültséggel teli az egész történet.

Ebben a kötetben is egy nyomozás folyik, egy bűncselekmény megoldása, ezért sokszor felbukkannak a kis csíntalanságok, törvényszegések és csavaros megoldások. De most mintha sokkal fontosabb lett volna a szerzőnek, hogy ne erre a nyomozásra fektesse a hangsúlyt, hanem arra, hogy közelebbről is megmutassa nekünk milyen az idősek élete, milyen gondolatokkal és érzésekkel küzdenek életük utolsó szakaszában és hogyan tudnak mindezzel megküzdeni.

Egyfajta lélektani ábrázolást kapunk a szereplőkről, ami mély nyomokat hagy az olvasóban, mert nagyon megható történetek bújnak meg az emberi sorsok mögött.

Ebben a kötetben derül ki a legtöbb a nyomozóklub tagjairól, ugyanakkor egy erős cselekményszál mélyen rányomja bélyegét az egész könyv hangulatára.

A csütörtöki nyomozóklub mindent megtapasztal. Gyászt, halált, veszteséget, elengedést és búcsúzást. Ennek ellenére nem szomorú vagy lehangoló az ő történetük, hanem inspiráló és motiváló.

Ebben a humoros krimiben minden harmonikus egyensúlyban van. A csavaros krimiszál, a humoros jelenetek, a megható emberi sorsok és a sorok közé bújtatott velős mondanivaló.

Ez nem egy hátborzongató krimi, sokkal inkább egy lélektani regény, amiben ezúttal az idős emberek életén van a hangsúly, megmutatva azt a korosztályt, akikben nem csak sok élettapasztalat, de sok életbölcsesség is van.

Az ő történetük tele van mélységgel és melegséggel, megmutatva azt, hogy bármilyen korban lehetnek álmai, céljai és tervei az embernek. Amíg élünk, addig bárkik és bármik lehetünk.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A mai társadalom egyértelműen figyelemhiányban szenved.

Az utolsó ördög Book Cover Az utolsó ördög
Richard Osman
Agave Könyvek Kiadó
2023
Keménytábla, Védőborító
362
Orosz Anna