Sarah Crossan: Darázsfészek

Több könyv is feldolgozta már a házasságtörés témáját, amiben a szerelmi háromszög minden résztvevő számára csakis fájdalommal és szenvedéssel jár, de ez a könyv valahogy másképp közelíti meg ezt a témát.

Ez a könyv verses formában adja vissza egy szerelmes pár történetét, akik évekig titokban szeretők, mindaddíg míg a férfi egy baleset során meghal, és hátramaradt szeretője újraértékeli egész életét.

Connor és Ana szerelmi viszonya egy olyan érzelmi hullámvasutat jár körbe ebben a könyvben, amiben a gyász, a fel nem dolgozott trauma és fájdalom, egy örök életre megváltoztatja azt, aki kérdéseivel hátramaradt.

Ana viszont nem csak a leírhatatlan fájdalommal és rengeteg meg nem válaszolt kérdéssel marad hátra, hanem azzal a feladattal is, hogy ügyvédként ő intézi Connor végrendeletét, aminek során szembesül az özvegy feleséggel és Connor gyerekeivel.

Eme érzelmi hullámvasút során Ana szembesül nem csak saját fájdalmával és gyászával, hanem azzal a bűntudattal és szégyennel, amit akkor érez, mikor szembesül Connor özvegyével, valamint saját hibáival.

A könyv olvasása során egy tűpontos és életszagú képet kapunk arról, hogy mennyire mélyreható az a fájdalom, mikor valaki élete szerelmét veszíti el, és mennyire nagy lelki vívódással jár az a gyász, amiben rengeteg megbánás, bűntudat és bizonytalanság van.

Ennek a mély és intim lelki vívódásnak a folyamatát a nagyon tömör, rövid és lényegre törő mondatok adják vissza, amelyeket nagyon gyorsan lehet végigolvasni és pont emiatt olyan pörgős a regény cselekménye.

Ezek a versek annyira feszes hangnemben követik egymást, hogy olvasóként lehetetlen letenni a könyvet, ugyanis beszippant ez a kettős világ, amiben sok a titok, a fájdalom és a veszteség, de a végén mindig minden napfényre kerül.

Meddig lehet titkolni egy szerelmet? Lehet-e egyszerre két embert is szeretni? Hogyan lehet megbírkózni azzal a fájdalommal, mikor valaki élete szerelmét elveszíti?

Azt hiszem ezen kérdések megválaszolásához kell egyfajta élettapasztalat és életkor, hogy megértsük mennyire összetett egy házasság. És emellett még ennél is nehezebb és kényesebb téma a házasságtörés, a hűtlenség és a megcsalás.

Ez a könyv nem csak a férfi, hanem a női oldalát is megmutatja ezeknek a fontos témáknak, ezáltal úgy láthatunk bele a női lélek és elme működésébe, hogy az egyszerre szívszorító és érdekes.

Térben és időben sokat ugrándozik a történet, de ez csak még érdekesebbé teszi ezt a hazugságokkal, titkokkal és fájdalmakkal teli történetet.

Szerintem vitathatatlan ennek a könyvnek a hatása, ugyanis egyszerre felkavar, felzaklat és el is gondolkodtat.

A könyv bensőséges hangulatát ez a naplószerű írás adja vissza, aminek köszönhetően nagyon erős érzelmek jönnek át csupán néhány szavas mondatok által.

A könyv mindvégig izgalmas és érdekes, de szerintem igazi csattanóját a könyv vége adja, ami egyfajta feloldozás eme súlyos gyász, fájdalom és bűntudat alól.

Az a rövid, pár mondatos párbeszéd a könyv végén csodálatos módokon kerekíti le ezt a szerelmi háromszöget, ugyanakkor nyitottan is hagyja a történet folytatását.

Minden felnőtt férfinak és nőnek ajánlom ezt a könyvet, aki szeretne egy olyan könyvben elmerülni, amiben folyamatos a harc, az ész és az érzelmek között.

Érdemes elmerülni ebben a költői megfogalmazású verses regényben, ami betekintést nyújt egy házasság és egy szerelmi háromszög mindennapjaiba, egy olyan kapcsolatba, ahol mindenki sérül és veszít.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az élet csupa kompromisszum.
A kérdés csupán az, hogy mit kapunk cserébe.

Darázsfészek Book Cover Darázsfészek
Sarah Crossan
General Press Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
264