Virginie Grimaldi: Ha az élet citrommal kínál…

Egy egyszerre vidám, mókás és könnyed, ugyanakkor szívszorongató, kissé melankolikus és szomorú könyv került a kezembe, aminek nem csak vicces és szellemes címe kelti fel az olvasó érdeklődését, hanem érdekes története is.

Nagyon könnyen és gyorsan olvastatja magát ez a könyv, gördülékeny olvasása főleg annak köszönhető, hogy története végig le tudja kötni az olvasó figyelmét, és kellően ki tud kapcsolni.

Ez egy egyszerű történet, egy ugyanolyan egyszerű és hétköznapi történettel, amiben kevés szereplő van, de azok mind kedves és szimpatikus szereplők.

A könyv helyszíne is szinte végig stagnál, nem túl sok izgalom várható ebben a könyvben, de mondanivalója hol megnevettet, hol könnyeket csal az olvasó szemébe.

A könyv lényegében a gyerekvállalás nehézségeiről, annak számtalan kiszámíthatatlan akadályairól és buktatóiról szól, mindez egy olyan történetbe ágyazva, ahol párhuzamosan egy fiatal édesanyát és egy már elvált, felnőtt gyerekekkel létező édesanyát ismerünk meg.

Szülők, felnőttek, nagyszülők, gondozók és gyerekek története ez, akik különböző módokon élik meg koruk sajátos kihívásait, de mindannyiukban közös a küzdelem, a mindennapi harc egy boldogabb élet reményében.

A könyv legfontosabb témája az anyaság, ami voltaképpen teljesen megváltoztatja egy nő életét, és olvasóként ebbe a megváltozott fizikai és lelki folyamatokba láthatunk bele.

Az anyaság aggodalmas, félelemteli, örömteli és bizonytalan létébe kapunk betekintést ebben a könyvben, ami bár helyenként fájdalmas és igazán megható gondolatokat tartogat az olvasónak, mégis pozitív a végső üzenete, ami arról a semmihez sem hasonlítható érzésről szól, amit egy gyerek csupán jelenlétével adhat szüleinek.

A két szálon futó történet szépen és harmonikusan ötvezi egymást. Az egyik történet, a fiatal édesanya története, akinek mindennapjai egy koraszülött gyerek mellett telnek. Lili egyből a legfélelmetesebb oldalait tapasztalja meg az anyaságnak, és közben rengeteg fájdalmas és megrázó tapasztalatot és élményt gyűjt a kórházban vele együtt lévő koraszülött gyerekek szüleivel.

Közös terhük egy olyan közösséget kovácsol, amit csak azok tudnak igazán megérteni, akik egy ilyen traumatikus élményben részesültek.

A történet másik fele egy középkorú édesanya története, akinek felnőtt gyerekei már kirepültek a családi fészekből, és aki ezt a hatalmas változást nagyon nehezen éli meg.

Élise mindennapjaiba is betekintést kapunk, aki most tanulja meg elengedni gyerekeit és nyitni egy új életfejezet felé.

A két nő és édesanya története sok mindenben különbözik, de közös bennünk az aggódás, a féltés, a bánat, a humor, a könnyedség és az életöröm.

A könyv érdekessége az, hogy a szerző saját tapasztalait is tartalmazza valamilyen szinten, ugyanis neki is van egy koraszülött gyereke, akivel mindezt a borzalmat már átélte. Pont emiatt annyira hiteles és őszinte ez a könyv, mert a személyes beszámolók reményteliek és életigenlőek.

Mivel ez a könyv egy olyan élethelyzetet mutat be, ami a valóságból merítkezik és ami sok olvasó számára ismerős lehet, ezért nem is annyira az eseménydús története miatt szerethető, hanem a közvetített érzések, gondolatok és élettapasztalatok miatt.

Bár ez a könyv humoros részeket és örömteli pillanatokat tartogat, mégis megterhelő tud lenni története, mert egy olyan témát dolgoz fel, ami fájdalmas és megrázó.

De a szerző stílusának és a szereplők karaktereinek köszönhetően, ebből az olvasmányos könyvből egy fájdalmasan melankolikus könyv lehet, ami a nehéz és kilátástalannak tűnő helyzetekből is a legjobbat hozza ki.

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, ami a reménytelenségből és a veszteségből, hitet és újrakezdést tud kovácsolni.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Állítólag ezt jelenti szülőnek lenni: hogy a gyerek érzéseit a sajátjaink elé helyezzük, mosolygunk rá, amikor sírni volna kedvünk, meghallgatjuk, hogy mi történt vele a suliban, amikor legszívesebben már aludnánk, csillámpónival játszunk, amikor nincs kedvünk semmihez, megvigasztaljuk, amikor épp haragszunk az egész világra, nyugtatgatjuk, amikor pedig üvölteni esne jól.

Ha az élet citrommal kínál… Book Cover Ha az élet citrommal kínál…
Virginie Grimaldi
Animus Kiadó
2022
Keménytábla, Védőborító
311