Daisy Wood: Párizs elfeledett könyvesboltja

Két idősík, két történetet és megannyi megható emberi sors, amit a történelem és az emberi döntés szépen összeköt. Akárcsak egy kirakó darabkái úgy illenek egymásba a múltbeli szálak a jelenbeli eseményekbe.

A múltat és a jelent egy olyan párizsi könyvesbolt köti össze, ami a könyv szerzője szerint a valóságban nem létezett, ennek ellenére számos olyan történelmi információ és tény kap ebben a könyvben helyet, ami a 2. világháború valós eseményeit adja vissza.

A múltbeli szál az 1940-es évekbe repít vissza, a 2. világháború idejébe, ahol a szerelem városában, Jacques és felesége életét kísérhetjük végig. Boldog és egyszerű életük egyik napról a másikra megváltozik, mikor a nácik mindent elvesznek tőlük és mindketten menekülni készülnek. Ennek ellenére ők mindvégig az ellenállás oldalát erősítik és megpróbálnak minél több életet megmenteni a németek kegyetlensége elől.

Ezzel párhuzamosan szintén Párizsban egy olyan nőt ismerünk meg, aki férjét és két felnőtt gyerekét hátrahagyva, arra készül, hogy egy nagy csalódás után új életet kezdjen. Ebben az új életben új kalandok és izgalmak várnak Juliettre, valamint egy múltbeli titok felfedezése.

Egy sorszerű döntés következtében Juliette visszarepül a múltba, hogy utazása során olyan erős és kitartó nőkre találjon családja múltjában, akik sokat segítenek neki az újrakezdésben. Ebben az újrakezdésben egy elfeledett könyvesbolt fog Juliettnek segíteni.

Mindkét szálon fut egy érzelemdús szerelmi történet, a múltbeli szál szerintem sokkal érdekesebb és izgalmasabb ebben a könyvben, ugyanis ezekben a részekben Franciaország politikai és társadalmi helyzetét ismerjük meg a 2. világháború idején. Titkos hálózatok, összeesküvések, emberi törekvések, ezek mind olyan civil kezdeményezések, amelyekkel az akkori emberek próbáltak ellenállni egy gyűlölködő hatalommal szemben. Jacques és Matilde, a fiatal házaspár, egész életét ennek a mozgalomnak szentelte, a háború évei alatt saját boldogságukat és jövőjüket teszik ki mindenfajta veszélynek, csak azért, hogy minél több embert megmentsenek a németek gyilkos tetteiktől.

Két teljesen ellentétes karaktert ismerünk meg ebben a fiatal házaspárban, de ebben az esetben az ellentétek nem csak vonzzák egymást, hanem tökéletes kiegészítői egymásnak. Két fiktív karakter, mégis nagy szerepük van abban, hogy példát mutassanak nem csak kortársaiknak, hanem a jövő generációjának is. A háború borzalmaival együtt ők is változnak és fejlődnek külön-külön és együtt is, mindezt nem önmagukért, hanem másokért teszik, tiszta és önzetlen segítőkészségből.

Ezzel párhuzamosan a 2022-es évben Juliette élete már nem tűnik annyira mozgalmasnak, pedig ő is egy belső küzdelem kellős közepén találja magát, mikor több évtizede tartó házassága tönkremegy és felnőtt gyerekei kirepülnek a családi fészekből.

De ő nem ragad meg az önsajnálatban, hanem kihasználja Párizs lehetőségeit és átlépi saját határait és gyengeségeit, mindezt azért, hogy saját kezébe vegye jövője alakulását.

A romantikus szál és az érzelmi vonal köti össze a múltat a jelennel, valamint egy olyan családi titok és örökség, ami generációkon át továbbszövi az élet történéseit.

Lassan, finoman és csendesen folynak az események ebben a történelmi fikcióban, ahol a szereplők egy jellemátalakuláson mennek keresztül, a történelem emberi sorsokat változtat meg, a könyvek világa pedig megint elvarázsol és magával ragad.

Ez egy kellemes olvasmány, minden nehézsége és fájdalmas története ellenére, ami a párizsi hangulatos könyvesboltnak, a szimpatikus szereplőknek és a megható emberi sorsoknak köszönhető.

Egy izgalmas utazást ígér ez a történelmi romantikus könyv, aminek lapjain a múlt emlékei elevenednek meg és a jövő ígérete új reménnyel tölt el.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Szabadság nélkül az élet mit sem ér.

Párizs elfeledett könyvesboltja Book Cover Párizs elfeledett könyvesboltja
Daisy Wood
21. Század Kiadó
2024
Puhatáblás
381
Lévai Márta