Kate Hewitt: Isten veled, gyermekem!

Szíven talált, meghatott és nagyon elgondolkodtatott ez a könyv. Az anyaság témájára ilyen megközelítésből még sosem gondoltam, ez a könyv azonban rengeteg olyan kérdés elé állított, amire egyértelmű választ nehéz adni.

Az anyaság témája két szemszögből kerül megvilágításra ebben a könyvben, de emellett több szereplő nézőpontja által járhatjuk körbe ezt a témát.

A könyv fő kérdése: Ki számít anyának, a biológiai vagy a szívbéli?

A könyvnek valójában két főszereplője van, ezért végig váltott szemszögön keresztül olvashatjuk el ugyanannak a történetnek a különböző oldalait.

A történet Heather-rel indul, aki fizikailag sérült férjével és három lány gyermekével, szűkös anyagi körülmények között él. Mikor kiderül, hogy újra terhes, akkor az újabb gyermek érkezése, válaszút elé állítja az egész családot, de főleg az édesanyát.

Bármennyire is szereti az újabb érkező gyermeket, tudja és belátja, hogy ezúttal nem biztos, hogy a szeretet elegendő lesz ahhoz, hogy fel is nevelje ezt a gyermeket. Ilyen nehéz döntés előtt állva, Heather úgy dönt, hogy gyermeke születése után, örökbe adja őt.

Grace személyében találja meg a tökéletes örökbefogadó szülőt, akinek mindene megvan ahhoz, hogy felnevelje ezt a gyermeket.

Ennek a két nőnek a sorsát kísérhetjük végig ebben a könyvben, akik látszatra teljesen különböző életet élnek, valami azonban egy életre összeköti őket, és ez nem más mint a szeretet.

Két erős, kitartó és rendkívül áldozatkész nő életén keresztül drámai sorsokat és sorsfordító döntéseket kísérhetünk végig ebben a könyvben.

Életük, döntéseik és azok következménye közös történetük összes szereplőjére hatással van, és egy életre megváltoztatja sorsukat.

Ennek a könyvnek, köszönhetően a szerző írói stílusának, az a nagy erőssége, hogy nagyon mélyen bevezet az emberi lélek sebezhetőségébe, valamint érzelmek széles tárházát eleveníti fel az olvasók előtt.

Megindító olvasni ezeknek az embereknek a sorsát, akik se nem hősök, se nem áldozatok, csupán hétköznapi emberek, akik olyan nehézségekkel küzdenek, mint bárki közülünk. Az, hogy az élet milyen kihívások és megpróbáltatások elé állítja őket, befolyásolja döntéseiket és sorsuk alakulását.

Semmi sem egyértelműen fehér vagy fekete ebben a könyvben, sőt az élet megannyi árnyalatával találkozhatunk benne, ami megmutatja nekünk, olvasóknak, hogy sosem lehetünk benne biztosak, hogy jó döntéseket hozunk, ugyanis mindig csak azon információk és eszköztár függvényében tudunk dönteni, ami épp rendelkezésünkre áll.

Családi kötelékről, szeretetről, elengedésről, elfogadásról és támogatásról szól ez a könyv.

Az anyaság és az örökbefogadás két fő motívuma ennek a könyvnek, amiben nincsenek egyértelmű válaszok vagy megoldások, csak emberi életek és sorsok, amelyek egybefonódnak.

Erős érzelmi hatást gyakorol ez a könyv olvasójára, és nem csak témája miatt, hanem azért is mert megmutatja mindkét oldalát az örökbefogadásnak, az örökbefogadó és az örökbeadó oldalát is, ami mindkettő ugyanolyan nehéz. Ennek a két szereplőnek a lelki vívódásait, félelmeiket és kételyeiket olvashatjuk, miközben folyamatosan azon gondolkodunk, vajon mi hasonló helyzetben hogyan cselekednénk.

A szerző úgy oldja meg ezeket a nehéz döntéseket és konfliktusokat, hogy nem ítélkezik egyik szereplő felett sem, csupán a lehető legtöbb oldalról járja körül az adott nehézséget, hogy az olvasó számára is érthető legyen az, ami az adott döntéshez vezetett. De a megfelelő tanulság vagy konklúzió levonását már az olvasóra bízza. Ki-ki a maga értékrendszere és adott élethelyzete szerint döntsön.

Ami azonban általános tanulság lehet ebből a könyvből az, hogy sosem tudhatjuk mit hoz az élet, ezért bárkivel megtörténhet az, hogy olyan döntést kell hoznia, ami nem biztos, hogy egyezik saját etikai értékrendszerével vagy a társadalmi elvárásokkal.

Ez a megható és szívszorító történet több olyan fordulatot is tartalmaz, ami túl az érzelmes történeten, több mélyebb gondolatot is tartalmaz, ami egy emberi sors megannyi magasságát és mélységet járja körül.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az anyaság mintha folyamatos kötélhúzás lenne bűntudat és szeretet, félelem és boldogság között.

Isten veled, gyermekem! Book Cover Isten veled, gyermekem!
Kate Hewitt
Álomgyár Kiadó
2021
Keménytábla
430