Lisa Wingate: Eltűnt testvéreink könyve

Lisa Wingate előző könyveivel hamar a szívembe lopta magát, mert történetei mindig mély értelműek, tele vannak bátorító szavakkal, még akkor is ha ezek a történetek gyakran szívet tépőek tudnak lenni. A szerző eddigi könyveit olvasva, hamar rájöttem arra, hogy Lisa Wingate könyveiben mindig a család áll a középpontban. Több emberi sorson keresztül követhetjük végig azt, hogy emberi tévedések és kegyetlen cselekedetek milyen drámai következményekkel járnak.

Ez a könyv váltott szemszögön keresztül meséli el azoknak az embereknek a sorsát, akiket az élet a rabszolgaság és a háború miatt elválasztott egymástól.

A regény szerkezete három fontos alappilléren mozog. Az egyik része a regénynek a múltbeli szál, ami Hannie Gossett, a korábbi rabszolga kislány életét meséli el, akit szüleitől és testvéreitől elválasztottak.

Ezt a fájdalmas múltat a jelenbeli szál váltja fel, ahol Benny Silva-t ismerjük meg, a fiatal irodalom tanárnőt, aki az irodalom által próbálja megismertetni tanítványaival a múlt eseményeit.

A harmadik részét a regénynek az újsághirdetések teszik ki, ahol egykori rabszolgák hirdetések által keresik elveszett családtagjaikat.

A könyv végén a jelenbeli szál összekapcsolódik a múltbeli szállal. Hiába telt el 100 év a két cselekmény között, a múlt továbbra is kísért. A regény cselekménye, ami 1875 és 1987 között mozog, egyfelől feleleveníti azoknak a rabszolgáknak az életét, akik az amerikai polgárháború után ültetvényeken dolgoztak, hogy munkával kiváltsák azt a földet, ami művelhetnek és ahol élhetnek, másfelől pedig az újabb generációt is emlékezteti arról, hogy a történelem nem csak régmúlt eseményekről szól, hanem olyan emberi sorsokról és valódi személyekről, akiktől tanulni lehet és akiknek emlékét őrizni kell.

Ez a történelmi regény ezt tűzi ki céljául, ahol fontos szerepet kap a család, a múltbéli traumák feldolgozása, valamint egy kis romantikus szál is érdekessé teszi ezt a regényt.

Helyenként kicsit túl hosszúnak, részletesnek és kimerítőnek tűnnek az elbeszélések, főleg a múltbeli események tűnnek kicsit vontatottnak. A jelenbeli szál szerintem sokkal érdekesebb és izgalmasabb ebben a könyvben, főleg az irodalom és a könyvek miatt, amelyek fontos szerepet töltenek be ebben a részben.

Én nem éreztem annyira erősnek és hatásosnak a regény cselekményét, viszont megragadták figyelmemet a fontos üzenetei ennek a könyvnek: a rabszolgaság kegyetlenségei, a rasszizmus, a családi nehézségek, valamint a társadalmi különbségek.

Ez a fiktív történelmi regény, ami megtörtént események ihlettek, helyenként nehézkesen és döcögősen mesél és halad a cselekményben, ezért időt és kellő hangulatot igényel olvasása.

Az amerikai polgárháború időszaka és a rabszolgaság ideje ami ebben a könyvben megelevenedik sok olyan szívszaggató történetet mutat be, amelyek nem csak az érzelmekre hatnak, de egészen különleges módon dolgozzák fel ezeknek az embereknek a kegyetlen sorsát. És ez nem csak Hannie múltbeli kalandos történetében nyilvánul meg, hanem a jelenbeli szálon keresztül is, ahol Benny, a tanárnő a könyvek és az irodalom segítségével próbál azoknak a gyerekeknek segíteni feldolgozni a múlt sebeit, akiknek felmenői rabszolgaságban éltek.

Bár terjedelmileg elég hosszú ez a könyv, az írónő stílusának és nyelvezetének köszönhetően hamar lehet haladni vele. Megindító és könnyeket fakasztó ez a történet, valami miatt belőlem most mégsem váltott ki katartikus élményt, hiányoltam belőle valami pluszt vagy extrát. Én nem igazán tudtam egyik szereplőjét sem megkedveli a regénynek, bár mindkét erős női főszereplőben ott vannak a múltbeli fájdalmak és sérülések, történetük mégsem tudta kiváltani belőlem azt az élményt, amit eddig megszoktam Lisa Wingate könyveiben.

Ebben a könyvben a történelmi szál sokkal erősebb, mint a romantikus oldal. Nekem hiányzott belőle a szereplők lélektani ábrázolása, valamint az olyan fajta történetvezetés, ami nem csak a tényekre és az adatokra koncentrál, hanem ugyanakkor egy olyan olvasási élményben részesít, ahol elmélyülten tovább tudom gondolni a történetet. Itt nem éreztem ennek a lehetőségét, mivel annyira terjedelmes és részletes a regény, hogy kevés teret ad a fantáziának.

Összességében ez egy jó könyv, de szerintem a szerző előbbi könyvei ennél sokkal jobbak.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Hiszen mindannyiunknak vannak sebei. Csak ha képes vagy őszintén beszélni róluk, akkor találsz rá azokra, akik a hibáid és gyarlóságaid ellenére szeretnek téged. Vagy talán éppen azok miatt szeretnek. És akik nem kedvelnek? Azokkal nincs dolgod.

Eltűnt testvéreink könyve Book Cover Eltűnt testvéreink könyve
Lisa Wingate
Libri Könyvkiadó Kft.
2020
Keménytábla, Védőborító
489