Donna Freitas: Rose Napolitano kilenc élete

Az év egyik legmeghatározóbb olvasmánya ez, ami kötelező olvasmány kellene, hogy legyen minden nőnek, függetlenül attól, hogy már van gyereke, még csak most tervezi vagy egyáltalán nem is tervez gyereket.

A könyv főszereplője zseniális módokon feszegeti a határokat eme fontos kérdés kapcsán, ami azt hiszem minden nőt érint: Legyen vagy ne legyen gyerekem?

Van-e egyáltalán megfelelő idő a gyerekvállalásra?

Társadalmunk, szociális kapcsolataink és gyakran mi magunk is akkora szükségtelen terhet teszünk magunkra a gyerekvállalással kapcsolatban, aminek következménye a sok szenvedés, lemondás és fájdalom.

Rose Napolitano,a könyv főszereplője ugyanezzel a kérdéssel szembesül néhány évnyi házasság után, annak ellenére, hogy már fiatal kamaszként megfogalmazódott benne, hogy sosem szeretne anyává válni.

Rose és férje, Luke, házassága elérkezik egy olyan pontra, ahol jövőjük attól függ, hogy lesz-e közös gyerekük vagy sem. Bár Luke is azt vallotta házasságuk előtt, hogy ő sem szeretne gyereket, most mégis meggondolta magát, és azt várja feleségétől, hogy ő is változtassa meg véleményét.

De vajon lehet-e egy nőből jó anya úgy, hogy sosem vágyott erre? Vajon a gyerek születése után megváltozhat a véleménye, vagy akkor már túl késő? Vajon csak a nőnek kell ezt a nagy áldozatot bevállalni, annak érdekében, hogy a házassága ne menjen tönkre? Vajon képes lesz rá, hogy élete legfontosabb részeit feladja, azért hogy gyereke legyen? Vajon mennyit hazudhat magának és mennyit a férjének? Vajon minden nő álma az, hogy anya legyen?

Ezeket a kérdéseket járja körül Rose is ebben a regényben, élete kilenc különböző változatában. Minden egyes történetnek más és más a kimenetele, vannak benne közös pontok is, de a legfontosabb az, hogy milyen következményekkel jár minden egyes döntés.

Minden egyes életút, amit Rose bejár, egy újabb megélt élet, egy újabb lehetőség arra, hogy kihozza magából a legjobbat, hogy olyan döntéseket hozzon, amelyek nem arról szólnak, hogy mi a jó és mi a rossz, hanem arról, hogy megismerje önmagát és rátaláljon saját útjára.

Annyira élethű és életszagú ez a könyv, mert könyörtelen nyitottsággal és brutál őszinteséggel mesél azokról a 21. századi nőkről, akik nap mint nap vívódnak a gyerekvállalás előre be nem látható nehézségeivel.

Amennyire provokatív és szemtelenül realista, pont annyira megindító és érzékeny könyv ez, ami a női lélek legmélyebb titkaiba, vágyaiba és gondolataiba ad betekintést.

A gyerekvállalás mindkét oldalát megmutatja, azt is hogy ez mennyi örömmel és áldással jár, de azt a sok lemondást és áldozatot is ugyanúgy górcső alá veszi.

Még csak belegondolni is rémisztő, hogy hány és hány nő vállal úgy gyereket, hogy zsigereiben érzi, hogy nem szeretné ezt, de mégis belekényszeríti magát vagy mások kényszerítik őt ebbe a státuszba, egy olyan szerepbe, ami által társadalmi és szociális elismerést vár el.

Kilenc életen keresztül láthatjuk azt, hogy egyetlen élet hányféleképpen alakulhat, annak függvényében, hogy egy nő a gyerekvállalás mellett vagy az ellen dönt.

Eleinte kicsit nehéz követni ezeket a különböző variációkat, de mivel a könyv nagyon olvastatja magát, ezért gördülékeny stílusa csak úgy visz magával.

A regény érdekessége a lélektani elemzés, ami megmutatja mennyi mindent megél egy nő, mikor a gyerek mellett vagy az ellen dönt.

Egy ilyen életreszóló döntés meghozatala sosem fehér vagy fekete, ezért a könyv szerzője pont ezt a sokszínűséget mutatja meg könyvében, ami által hol a boldog párkapcsolatban, hol a boldogtalan párkapcsolatban, hol anyai, hol pedig gyerek nélküli nőként ismerjük meg a könyv női főszereplőjét.

Ez egy nagyon színes és összetett könyv, ami hihetetlenül őszinte és mélyen kitárulkozó. A mai nőkhöz szól, azok gondjait és elakadásait dolgozza fel, ezért olyan könnyű azonosulni a könyv főszereplőjének érzéseivel, vágyaival, álmaival és kudarcaival.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Szülőnek lenni olyasfajta igyénybevételt jelent, mintha mély vízben úsznál. Csak tempózol, rúgkapálsz, evezel, karod-lábad fáradhatatlanul dagasztja a vizet a felszín alatt, a fejed hol kibukkan, hol alámerül.

Rose Napolitano kilenc élete Book Cover Rose Napolitano kilenc élete
Donna Freitas
Libri Könykiadó Kft.
2022
Füles, Kartonált
404