Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Kívül-belül szemet gyönyörködtető és szívet melengető ez az olvasmány, ami nem csak irodalmi szempontból értékes, hanem olvasás szempontjából is egy egészen különleges élményt tud nyújtani.

Búskomor és nyomasztó hangulata beszippant és magával ragad, miközben olvasóként egyszerre éljük meg a szereplők összes érzelmeit, mint a fájdalom, a csalódás, a cserbenhagyás, a keserűség és a kilátástalanság.

Nagyon szívszorító történetet rejt magában ez a könyv, ennek ellenére van egy olyan hangulata a könyvnek, ami miatt csodásan életigenlő és motiváló.

Ez a búskomor történet egy ötven éves, három gyerekes anya és feleség történetét meséli el, aki boldog házasságban él férje és családja mellett, de egy családi nyaralás során múltbeli emlékek, sérelmek és traumák jönnek fel, amelyek válaszút elé állítják a könyv főszereplőjét.

Elle a Papírpalota nevezetű nyaralóban újra találkozik gyerekkori legjobb barátjával és szerelmével, akivel egy szeretői viszonyva bonyolódik.

Elle és Jonas kapcsolata azonban túl bonyolult és tele van rengeteg titokkal és sérelemmel ahhoz, hogy mindketten mindent hátrahagyjanak és közösen ennyi idő után új életet kezdjenek.

Elle azonban eljátszik ennek a gondolatával, miközben visszaemlékezései során újraéli múltja sötét oldalait és megpróbál szembenézni legnagyobb félelmeivel.

Miközben a regényben fokozatosan, lépésről lépésre egyre több minden derül ki Elle múltjáról, a jelenben is zajlanak az események, amelyek Elle döntését még inkább megnehezítik.

Ez a feszültséggel teli, izgalmas és fordulatos regény egy család szerteágzaó történetét mutatja be, középpontban a női sorssal, amiben rengeteg hiba, elszalasztott lehetőség és trauma bújik meg.

Ezek az érzelmek csodálatos összhangban vannak a Papírpalotával, ami egyszerre nyújt biztonságot és védelmet, közben pedig a falak között olyan transzgenerációs sérült minták bújnak meg, amelyek súlyos testi-érzelmi hatással vannak a Papírpalota lakóira.

Emiatt a kettős és ambivalens érzés miatt annyira izgalmas és érdekes ez a könyv, ami nagyon hiteles módokon ábrázolja az örökölt családminták negatív hatásait, valamint azokat a gyerekkori traumákat, amelyek felnőttkorban is hatással van elszenvedőjére.

A könyv igazi feszültségét a jó és a rossz közötti kapcsolat adja, amiben áldozat és tettes, bűn és bűnhődés között nagyon erős érzelmek lapulnak meg.

Ez a több generáción átívelő családregény, nagyon erős karaktereivel egy olyan világot alkot meg a könyvben, amiben a gyerekkori traumák, a családon belüli testi-lelki bátalmazás és a szülői minta kihat egy család összes tagjaira.

És bár megterhelő ezekről a témákról olvasni, mégis jó elmerülni ebben a könyvben, amiben olvasás közben minden lelassul, ugyanis cselekménye lassan folydogál, viszont emiatt olyan hatásos.

Emiatt egyszerre könnyű és nehéz ezt a regényt olvasni, ami megint csak a “Mi lett volna, ha…? kérdéssel foglalkozik.

Egy női sorson keresztül a lelki vívódásról, gyerekkori fel nem dolgozott traumákról és egy család dinamikájának az összetettségéről lehet olvasni. Ehhez párosul egy nagyon izgalmas tájleírás, amiben a természet összhangban van a szereplők lelki világával.

Ebben a melankolikus és különleges hangulatú könyvben, egyes szám első számú elbeszélése során egy olyan erős nőt ismerünk meg, aki múltja feltárásával feldolgozza a jelen eseményeit és egy olyan jövőt teremt meg magának, amiben bármi megtörténhet.

Ez a lélektani könyv egy olyan nő lelki vivódásait adja vissza, akivel könnyű azonosulni, ugyanis mindannyian éltünk már át olyan helyzeteket, amelyekben a “mi lett volna ha…”elindított bennünk egy őrlődési folyamatot.

Ez az a könyv, aminek címe, fülszövege és borítója nem árul el róla oly sok mindent, mint a könyv tartalma, de olvasóként egy jóval színesebb és élvezetesebb olvasmányra lehet számítani, mint az elsőre bárki is gondolná.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Szembe kell nézned a félelmeiddel. Különben elveszted a csatát, mielőtt elkezdődött volna.

Papírpalota Book Cover Papírpalota
Miranda Cowley Heller
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
378