Mo Gawdat: Boldogságképlet

Mikor először kezembe került ez a könyv, nehéz falatnak tűnt és akkor még csak nem is sejtettem mennyire tömény és tartalmas lesz. Egyértelmű volt számomra, hogy ez egy önfejlesztő könyv, de azért sok mindenben eltér az eddig elolvasott könyvektől. A legfontosabb és szerintem a legjobb ebben az önsegítő és önismereti könyvben az, hogy a szerző személyes tapasztalata és története csodásan ötvözi a könyv valamivel szárazabb és analitikusabb részeit.

Nekem nagyon tetszett a könyv szerkezete, felépítése, üzenete és hangulata, ugyanis ebben a könyvben a racionalitás, a logika és az analitika olyan tényeket támaszt alá, amelyeket nem csak érzelmi, hanem értelmi szinten is meg lehet magyarázni.

Rengeteg önfejlesztő és önsegítő könyv foglalkozik a boldogság „kutatásával” és annak megfejtésével, és valahogy mindegyikben az a közös, hogy az ember alapból boldogságra lett teremtve. Az élet ugyan gyakran közbeszól és olyan akadályokat és nehézségeket állít az ember elé, amelyek úgy tűnik lehetetlenné teszik a boldogság elérését, ez mégsem muszáj, hogy így legyen. Ez a mondat nem csak egy olyan dolog, ami jól hangzik, de kevés benne az igazság, hanem valóban is így van és erre a legjobb példa maga a könyv szerzője.

Mo Gawdat, egy értelmes, intelligens, sikeres, ugyanakkor hívő ember, aki szakmailag a legnagyobb sikereket elérve, újra kellett, hogy gondolja az egész életét, mikor egy orvosi műhiba miatt elveszítette fiatal fiát. Ekkor döbbent rá arra, hogy élete legnagyobb félelmével szembe nézve, nem maradt más választása, mint újragondolni mindazt, amit eddig hitt vagy gondolt a boldogságról és az élet értelméről.

Elszántan, fanatikusan és kitartóan elkezdte megvizsgálni az összes olyan elvet, tényt, tényezőt, ami hatással van az ember boldogságára és ami szükséges ahhoz, hogy ez az állapot elérhető és fenntartható legyen. Sikeres mérnökként semmit sem bízott a véletlenre, hanem analitikus és logikus gondolkodásával minden egyes tényezőt kielemzett és próbára tett. A sokéves vizsgálat, elemzés és kutatás eredménye egy olyan „algoritmus”, aminek a célja az emberi boldogság.

Gawdat egy olyan programot állított fel, amit bárki megtanulhat és elsajátíthat, ami könnyen átlátható és egyszerűen bevezethető a mindennapi életbe. A mindennapi élet, jó és megannyi rossz tapasztalata és élménye, nem kell, hogy beárnyékolja az ember boldogságát, ha tudatosan és éberen figyel azokra a tényezőkre, amelyek meggátolják a boldogság elérését. A boldogságképlet, amiről könyvében beszél egy belső békét, egy tudatos önismeretet és egy gyakorlásra kész elmét igényel. Amennyiben valaki hajlandó dolgozni a gondolatain és érzelmein, akkor ezeket egy idő után megtanulja irányítani és fejleszteni.

Mindez így elsőre egyszerűnek tűnik és hangzik, de a gyakorlatban bizony nehéz lehet megszabadulni az ego irányításától, legyőzni a félelmeket vagy félre tenni a címkéket. De ez a könyv remek útmutatást ad ezen az úton, olyan tanácsokat, tippeket és gyakorlatokat ajánlva, amelyek a sóvárgott boldogsághoz vezetik el az embert.

Engem ebben a könyvben magával ragadott a szerző őszintesége, nyitottsága és részletessége, amivel körüljárta a boldogság elemzését. Az tény, hogy nagyon sok információval van tele a könyv, rengeteg adattal és helyenként szakmai dolgokkal, de minden esetben ott van a személyes élmény, tapasztalat vagy példa, ami enyhíti a könyv rugalmatlanságát.

Szerintem ez egy nagyon jó önfejlesztő könyv, főleg azoknak ajánlott akik igénylik a részletes és analitikus magyarázatot arra, hogy hogyan is működik az emberi elme. Mivel nagyon tömény a könyv, ezért helyenként nehezen lehet vele haladni, de szerintem ez semmit sem vesz el a könyv élvezetéből. A sok kiemelt fontos gondolat vagy idézet egy-egy híres embertől nagyon jót tesz a könyvnek, akárcsak a képek és grafikák, amelyek vizuálisan is egy kellemes élményt nyújtanak.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha teljesen tudatosan éled meg a jelen pillanatot, az jelentősen megnöveli az esélyét, hogy boldog legyél.

Boldogságképlet Book Cover Boldogságképlet
Mo Gawdat
MotiBooks Kiadó Kft.
2018
Puhatáblás
416