Shunmyo Masuno: Az egyszerű élet művészete

Ez az a könyv, amit akár egy délután alatt, csupán néhány óra leforgása alatt könnyedén és gyorsan ki lehet olvasni. Nem igényel valami nagy gondolkodást, semmi eget rengető dolog nincs benne, mégis elgondolkodtatja olvasóját.

A könyv tartalmilag és szerkezetileg is nagyon egyszerű, száz egyoldalas kis tanácsokból áll, amelyeket akár napi olvasásra is le lehet bontani, de a könyv folyamatos olvasása is kivitelezhető. Ezek a bölcsességek a zen-buddhizmus alapelveire épülnek, de olyan közvetlen formában vannak megírva, hogy az bárki számára érthető. Valójában a könyvnek csak akkor van értelme, ha olvasója mindazt a sok jó tanácsot, ami a könyvben benne van, gyakorlatba is ülteti. Ezek nem valami elévült és túlbonyolított filozofikus gondolatok, sokkal inkább gyakorlatiasak és kézzel foghatóak. Nem a meglepetés vagy a váratlan faktorok határozzák meg ezt a könyvet, sokkal inkább a tudatosság és a lassúság.

Túlhajszolt és felgyorsult világunkban nagyon jól jön egy-egy ilyen könyv olvasása, ami kikapcsol, ugyanakkor elmélkedésre és változásra motivál. Minden egyes gyakorlat és bölcsesség egyszerűen beiktatható a mindennapi életbe, titka csupán annyiban áll, hogy az ember rendszeren és kitartással vigye véghez ezeket a feladatokat. A tudatos meditáció, relaxáció és önismeret elengedhetetlen kellékei a változásnak és a személyes fejlődésnek, amikre a könyv is gyakran utal és ösztönöz. A lassúság felfedezésében rejlik a könyv fő motívuma is, ezért is talán sokkal élvezetesebb a könyv olvasása, ha részenként olvassa az ember és hagy magának időt az elmélkedésre.

Az átlag európai embernek valamivel nehezebb lehet ráhangolódnia erre a könyvre, de mivel releváns és gyakorlatias feladatsorokat tartalmaz, ezért sokkal könnyebb el is végezni őket. Ez az a könyv, amit bármikor újra és újra elő lehet venni. Semmi újat nem fogalmaz meg benne a könyv szerzője, de az igazán fontos dolgokat nem lehet elég gyakran hangsúlyozni és megismételni. Vannak részek a könyvekben amelyek közelebb vagy távolabb állhatnak egy-egy emberhez, de szerintem mindenki talál benne olyan gondolatokat, amelyeket akár mantraként is használhat mindennapjai folyamán.

Egy nyugodt, békés és csendes könyv ez, ami ösztönöz a tudatos életmódra és a kiegyensúlyozott életvitelre. Egy-egy gyakorlat és gondolat elsajátításával bizony sokat lehet változni és fejlődni, és talán pont ez is a lényege ennek a kis könyvecskének.

A változás belülről fakad és a hatalmas információáradat között, nehéz elingadozni és rátalálni a „béke szigetére”. A könyv apró kis változásokat javasol, amelyeknek hatalmas befolyása lehet az emberi élet minőségére. A nyugalom és a békesség, amiről ez az egész könyv szól, ezekben az apró kis mozdulatokban, szokásokban és gyakorlatokban rejlik. Ez a könyv nem elméleti szempontból közelíti meg mindezt, hanem olyan egyszerű és praktikus gyakorlatokat javasol és ajánl, amelyek segítségével érzelmi és értelmi gondolatvilágunkat lehet megváltoztatni. Érdemes elolvasni ezt a kis könyvet, mert olyan rejtett kincseket tartalmaz, amelyek az élet igazi apró örömeire tudnak rávilágítani.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Belekezdhetsz valamibe, ha van hozzá energiád. Befejezni is egyszerű. Állhatatosan tovább folytatni, az a nehéz.

Az egyszerű élet művészete Book Cover Az egyszerű élet művészete
Shunmyo Masuno
21. Század Kiadó
2019
Puhatáblás
221