Stacey Halls: A lelenc

Olvasva a szerző korábbi könyvét, egyből kedvet kaptam ehhez a könyvhöz is, ami megint csak egy csodálatos borítóval rendelkezik.

A könyv cselekménye eléggé kiszámítható és nem sok váratlan fordulatra lehet számítani benne, de kedves ás bájos története visz magával.

Ebben a könyvben a 18. századi Londont ismerhetjük meg, egy olyan történelmi kort, amiben egy romantikus szál is helyet kap.

Ez a történelmi-romantikus regény Bess Bright történetét meséli el, aki 6 évvel azután, hogy egy lelencházba adta gyermekét, újra nyomába ered és meg is találja. De Bess lányát, Clarat addigra egy másik nő fogadja örökbe, akit Bess megkeres és meg is talál.

Bess történetével párhuzamosan egy másik női sorsot is megismerünk ebben a regényben, egy olyan nőt, aki teljes ellentéte Bessnek. Ez az özvegy nő kapcsolatba kerül Bessel, és közben a regényben elindul egy olyan szál, ahol a múlt és a jelen árnyai egymásba fonódnak.

Ez nem egy túl dinamikus vagy pörgős regény, sokkal inkább melankolikus hangulatú, de nagyon jó elmerülni ebben a történetben, ahol olvasóként nagyon erősen bele tudjuk képzelni magunkat a cselekmény színhelyeibe.

A szereplők sokat fejlődnek ebben a regényben az események során, ezért könnyű őket térben és időben elhelyezni. Nagyon erős a kontraszt a regény két női főszereplője között, amit a könyv szerzője a váltott szemszögön keresztül is érzékeltet.

A regény cselekménye nagyon harmonikusan épül fel, lassan lépésről lépésre haladunk a történetben, az egyetlen törést a hirtelen véget érő befejezés okozza. Amilyen lassan épült fel minden ebben a regényben, amilyen csendesen bontakozik ki a konfliktus a két női főszereplő között, pont annyira meglepően hirtelen megszakad ez a vonal, és minden magyarázat nélkül hirtelen minden megoldódik a könyv végére.

Eléggé komoly és megterhelő a könyv témája, ezért kissé értetlen a boldogan véget érő történet, ahol minden szép és jó. Valahogy nem igazán érzem találónak ezt a fajta befejezést ebben az esetben, ugyanis elég nagy ellentét van a könyv eleje és vége között.

De mindazoknak akik szeretik a meseszerű befejezéseket, azoknak ez ennél a könyvnél adott.

Számomra a morális kérdések feszegetése volt a legérdekesebb ebben a regényben. Nagyon érdekes volt elgondolkodni ezeken a kérdéseken:

Ki az igazi édesanya?

Kinek van több joga a gyerekhez?

Mi a legjobb megoldás egy gyerek számára?

Végiggondolni ezeket a kérdéseket nagyon érdekes lehet, valamint úgy tekinteni a könyvben leírt női sorsokra, hogy azok inspirálóak és motiválóak legyenek.

Ez egy érzelemdús történelmi-romantikus regény, ami meseszép tájakra kalauzol el, megmutatva a 18. századi angol alsó társadalmi osztályok mindennapi küzdelmeit. Nagyon jó élmény belelátni ezeknek az embereknek az életébe, különösen a női karakterek lelki világába.

A könyv drámai hangulata egy nagyon realista képet ábrázol az akkori angol társadalomról, ugyanakkor sok romantikus szál is van benne.

Azért is volt érdekes elolvasni ezt a könyvet, mert bár története fiktív, mégis a könyvben említett londoni lelencház egy létező intézmény volt, ami alapul szolgált ennek a regénynek a megírásakor.

Azok akik szívesen olvasnak az anyaságról, a különböző női sorsokról, valamint szeretik a mélyebb lélektani karakterábrázolásokat, kedvüket fogják lelni ebben a különleges történetben.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A barátságot márványba vésd, a sérelmeket porba ródd.

A lelenc Book Cover A lelenc
Stacey Halls
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
318