Ellie Midwood: A lány, aki megszökött Auschwitzból

Több holokauszt témájú könyv elolvasása után is azt tudom mondani, hogy bármennyire megterhelő és fájdalmas erről a témáról olvasni, mégis van valami ezekben a könyvekben, amelyek odaláncolnak és végig lekötik az olvasó figyelmét.

Ez alól ez a könyv sem kivétel, ugyanis szörnyen szívet tépő története mellett, van egyfajta életigenlő hatása, ami ezekben a 2. világháborúról szóló könyvekben igen gyakran jelen van.

A könyv legnagyobb hatását az a tény váltja ki, hogy igaz történet alapján íródott, így a fikció az igenis valóság, vagyis a könyvben lévő szereplők létező szereplők, akiknek saját történetének elmesélése mindenképp érdekes és tanulságos.

Ebben a regényben két fiatal szerelmes történetét lehet végigkísérni, akiknek szerelmi története egy koncentrációs táborban kezdődik, egy olyan helyen ahol a halál, a félelem, az éhezés és a fájdalom napi szinten jelen van az emberek életében.

Mala és Edward története azért lenyűgöző és egyedi, mert a a sok megpróbáltatás és szenvedés ellenére is, igazi hősök maradtak, akik emberségből tettek bizonyságot nem csak kortárs zsidó embertársaik előtt, hanem maguk a kegyetlen nácik előtt is.

A könyv igazi olvasásélményét nem csak a két fiatal szerelmes története adja, hanem a szerző magas színvonalú és igényes cselekményfelépítése, ami által minden esemény tűpontos és valósághű, valamint a szereplők kidolgozása is nagyon alapos és érdekes.

A könyv már a legelső oldalaktól kezdve lebilincsel és megrendít, ugyanis a kezdetek elején ismerjük meg két főszereplőjét, annak a fiatal nőnek és férfinak a történetét, akik az auschwitzi-birkenaui táborban évekig olyan embertelen körülmények között éltek, ami olvasóként már szinte elképzelhetetlennek tűnik.

Mala Zimetbaum története egy azon millió nők története közül, akik a végsőkig harcoltak szabadságukért egy olyan helyen, ahol minden cselekedetüket egy felsőbb hatalom szabta meg.

Edek, a regény másik főhőse, aki egy  lázadó és örökös harcos, akinek egyetlen célja a szökés ebből a rabságból.

Mala és Edek szökés kísérlete és tervük kidolgozásának a története ez, ami két olyan hősről szól, akiknek bátorsága és kitartása inspiráló és példaértékű.

Mindkét fiatalnak egyetlen célja ebben a haláltáborban, hogy minél több emberen segítsen és szökésük által világgá kürtöljék mindazt, ami titokban a haláltáborok zárt kapui mögött történik.

Bár ők a regény főszereplői, mellettük azért még jó néhány fontos szereplővel lehet megismerkedni ebben a könyvben, akiknek ugyanolyan fontos szerep jutott a szökési terv kigondolásában és megvalósításában.

Ők azok az emberek, akik utolsó reménysugárként kapaszkodnak abba a lehetőségbe, hogy valamikor talán véget érhet ez a rémálom és a világ megtudja mindazt a borzalmat amit ők igazságtalanul eleszenvedtek csak ezért mert zsidók.

Auschwitz kegyetlen kínzási metódusait, a nácik könyörtelen büntetéseit és a zsidó emberek végtelen kitartó és emberfeletti küzdelmét lehet megismerni ebben a könyvben.

Az elektromos kerítések, a fegyvers őrök, a világító őrtornyok, a kegyetlen nácik ellenére is, két fiatalnak sikerül egy olyan tervet kigondolni, ami kiutat mutat nekik ebből a haláltáborból.

Szökésük után olyan fordulatokat vesz ez a regény, amire olvasóként egyáltalán nem készülünk fel. De pont ez adja a regény egyik legszebb részét, azt ami egy igazi, mindent elsöprő szerelmi történetet mutat be.

Mala és Edek lélegzetelállító története az igaz szerelemről, a bátorságról, a kitartásról és a szabadságról szól.

Amennyire megérint és az ember lelkéig hatol ez a megrendítő szerelmi történet, pont annyira tölt el reménységgel és hittel, hogy a legnagyobb tragédia és mélység közepette is van kiút.

 

Kedvenc idézetem a könyvből:

Köszönöm, hogy megőrizte az emberségét egy olyan világban, ami a kegyetlenségére büszke.

A lány, aki megszökött Auschwitzból Book Cover A lány, aki megszökött Auschwitzból
Ellie Midwood
Álomgyár Kiadó
2022
Ragasztott, Keménytábla
447