Suzanne Redfearn: Hadley és Grace

Elég nagy elvárással kezdtem neki ennek a könyvnek, ugyanis a szerző előbbi magyarul megjelent könyve, elég magasra tette nálam a lécet, mivel az egy nagyon mély értelmű lélektani könyv volt.

Ez a könyv stílusában, hangulatában és kivitelezésében teljesen eltér a szerző korábbi könyvétől. Eleinte érdekesen és izgalmasan indul be a regény cselekménye, de sajnos egy idő után számomra ellaposodott a történet, mintha sehova sem vezetett volna az egész cselekmény.

Túl terjedelmesnek is tartottam, ugyanis a megannyi oldal ellenére, nem sok új fordulatot tartogatott számomra ez a könyv.

Két női sorsot ismerünk meg ebben a könyvben. Az egyik Hadley, aki bántalmazó és manipulatív férje mellől kamasz lányával és nyolc éves fiával elszökik. Ez az egyetlen kiút számára ebből a bántalmazó kapcsolatból, ugyanis Hadley jól tudja azt, hogy befolyásos és agresszív férje, sosem engedné őt el.

Hadley történetével párhuzamosan elindul Grace története is, aki csecsemő kisfiával szintén szökésben van. Grace szerencsejátékban függő katonai bázison szolgáló férjét hagyja maga mögött, ugyanis elege van már abból, hogy férje miatt folyamatosan mindent elveszít.

Mindkét nőnek pénzre van szüksége ahhoz, hogy új életet kezdjen, ezért váratlanul és véletlenül mindketten Frank irodájába törnek be a pénz megszerzése érdekében.

Hadley a férjét próbálja kirabolni, Grace pedig a főnökét.

A két nőnek abszurd módokon sikerül megszerezni a pénzt és ezzel elindul közös kalandjuk. Szökésük során számtalan váratlan akadállyal néznek szembe, a nyomozók elől mindig kibújnak valahogy, de közben nagyon sok abszurd és teljesen logikátlan eseményben vesznek részt.

Külön-külön mindkét nő gyengének és esendőnek érzi magát, de együtt, közös erővel sikerülhet egy új élet beteljesedése.

Számomra nem igazán volt élvezetes az ő közös kalandjuk, mert hol humorosnak tartottam azokat a műbalhékat, amibe keveredtek, hol pedig teljesen ésszerűtlennek. Semmi komoly mondanivalója nem volt az ő közös történetüknek, sőt olyan fordulatokkal gyarapodott közös útjuk, ami szerintem teljesen felesleges volt, mert semmit nem tett hozzá a történethez.

Bár egy-két fontos téma felvillan a könyvben, mint a szerencsejáték-függőség, fogyatékossággal élő emberek vagy a nők elleni erőszak, ezek csak felszínesen jelennek meg.

A női sors lélektani elemzése nekem nagyon hiányzott ebből a könyvből, hiszen akkor lett volna igazán érdekes a két nő története, ha útkeresésük során megtörténik a lelki fejlődés is.

Én erre nem láttam példát a könyvben, egy kalandos utazás volt az egész szökés és nyomozás, amiben helyenként fellángolt egy szerelmi jelenet, valamint több teljesen abszurd haláleset.

A női barátság és az anyai önfeláldozás, mint két fontos téma, átjött a könyvön keresztül, de a könyv vége engem teljesen meglepett, és sajnos nem jó értelemben. Ez is amolyan vészmegoldásnak tűnt és sajnos nem tette jobbá az olvasás élményét.

Kissé csalódottam fejeztem be ezt a könyvet, mert egy érdekes történet volt, de nem sok lelki töltettel. A szereplők sem igazán kerültek közel hozzám, nem voltak szimpatikusak.

A szereplők közötti párbeszédek számomra erőltetettek voltak és emiatt egy idő után unalmassá vált az egész történet.

Hosszabb terjedelme ellenére gyorsan lehet haladni ezzel a könyvvel, de sajnos én nem sokat viszek magammal a könyv elolvasása után.

Az anyaszerep sokszínűsége volt a legárnyaltabb ebben a könyvben, ezért én ezzel a témával tudtam a leginkább azonosulni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Van olyan fájdalom, ami megváltoztat minket, amitől más emberek leszünk, ami örökre nyomot hagy a lelkünkben.

Hadley és Grace Book Cover Hadley és Grace
Suzanne Redfearn
Libri Könykiadó Kft.
2023
Füles, Kartonált
489
Alexovics Ingrid