Jodi Picoult – Jennifer Finney Boylan: Bódító méz

Megannyi Jodi Picoult elolvasott könyv után, úgy érzem, hogy még mindig tud valami újat mutatni nekem az írónő. Ez ennél a könyvnél sem volt másképp, talán így hogy két társszerzője van ennek a könyvnek, még érdekesebb volt az egész regény.

Bármelyik szerzőről is legyen szó, a könyv lehengerlő, provokatív, izgalmas és olvasmányos stílusa azonnal magával ragadott. Ez a fajta írásmód nem csak egy izgalmas és feszültséggel teli történetet tartogat az olvasó számára, hanem egy fontos mondanivalókkal és üzenetekkel átitatott olvasmányt.

Nagyon izgalmasan és szövevényesen van felépítve a regény cselekménye, ahol két idősíkban ugrándozik a történet, miközben a fontosabb szereplők saját szemszögükből mesélik el az eseményeket.

A megrázó és sokkoló bevezető után, ami a jelen cselekményeit mutatja be, visszaugrunk a múltba, ahol megismerjük Asher és Lily szerelmét, kapcsolatuk alakulását, valamint a jelenbeli tragédia körülményeit.

Asher és Lily sok mindenben hasonlít egymásra, mindketten fiatalok, egyedül élnek édesanyjukkal és évekkel ezelőtt arra kényszerültek, hogy újrakezdjék életüket egy új helyen, apjuk nélkül.

A környezeti változás, az új iskola, az új barátok és ismerősök egy új élet ígéretét hordozzák magukban, azonban az idillikusnak tűnő élet hamar szertefoszlik.

Mikor Lily hirtelen, gyanús körülmények között meghal és haláláért Ashert vonják felelősségre, akkor a bírósági tárgyalás során olyan múltbeli titkok kerülnek napfényre, amire senki nem számít.

Ez a tárgyalás esélyt ad arra, hogy jobban megismerjük a történet szereplőit, múltjuk történéseit, valamint rétegről rétegre lebontsuk karakterüket, hogy ezáltal jobban megértsük döntéseiket és választásaikat.

A könyv vége nagyon szépen lekerekíti ezt az érzelemdús történetet, megfejtve a tragikus haláleset körülményeit, miközben egy felejthetetlen szerelem szemtanúi lehetünk.

Az egyéni boldogság keresése a legfontosabb téma ebben a regényben, ahol mindegyik szereplő rejteget valamilyen titkot, de boldogságuk érdekében bármeddig képesek elmenni, még akkor is ha ez a titok veszélybe sodorja életüket.

A könyv fontos és aktuális témákat boncolgat, sok tényszerű és hasznos információt átadva. Az önazonosság, a másság elfogadása, az ítéletmentesség és önmagunk elfogadása és felvállalása nagyon hangsúlyos ebben a könyvben.

Ez a könyv nem csak érzékenyít, hanem tévhiteket próbál eloszlatni, közben pedig az elfogadás, a nyitottság és az együttérzés fontosságát emeli ki.

De nem csak a másság, hanem a családon belüli erőszak témája is nagyon sokszínű ebben a kötetben, ahol megismerjük a bántalmazó és a bántalmazott érzéseit, gondolatait és motivációit.

A múltbeli traumák bármennyire is különbözőek, a regény összes szereplőjére hatással vannak. Mindannyian a boldogságukat keresik, azt az ember, aki elfogadja őket úgy ahogy vannak, közben pedig szeretetéhségük és a másoknak való kényszeres megfelelésük gyakran felőrli őket.

A méhek és a méz világa szimbolikusan saját emberi kapcsolatainkat reflektálja vissza.

Az emberi lélek rejtelmei és a bonyolult emberi kapcsolatok története ez, ahol rendkívüli mélységek után jön el az a fajta feloldozás, ami valójában nem is igazi megoldás, csupán egy emberi hozzáállás, miszerint rossz dolgok néha minden magyarázat nélkül, csak úgy megtörténnek velünk.

Emiatt érezhető egyfajta megoldatlan és feszültséggel teli hangulat a könyv végén, de pont emiatt annyira életszerű ez a családi lélektani dráma.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Nem biztos, hogy mindig el kell dönteni, hogy ez jó vagy rossz.

Bódító méz Book Cover Bódító méz
Jodi Picoult – Jennifer Finney Boylan
Athenaeum Kiadó
2023
Füles, Kartonált
528