Jordan B. Peterson: Túl a renden

Tudományos, tömény és hasznos információkkal van ellátva ez a könyv. Bár mindezt egyszerre elolvasni kissé nehéz és megterhelő, sőt szinte lehetetlen ennyi tudásanyagot egyszerre befogadni, mégis úgy gondolom ez az a fajta könyv, amit érdemes többször és rendszeresen fellapozni, főleg azoknál a részeknél, amelyekhez saját élettapasztalatainkkal kapcsolódni tudunk.

Nem olvastam a szerző előbbi kötetét, ezért csakis abból tudok kiindulni amit ebben a könyvben észleltem.

Azt hiszem laikus olvasóként nehéz feladattal áll szembe az ember, mikor kezébe veszi ezt a könyvet, mert jó néhány órán és lapon keresztül, olyan tudást és életbölcsességeket kell magába szívnia, amit a könyv szerzője több évtizeden keresztül halmozott fel.

Peterson fejezetekre bontva úgy vezeti végig olvasóit ebben a kötetben, hogy minden fejezetet egy rövid és lényegre törő életszabállyal indít. A könyvben elhangzott 12 életszabály, akár az év minden egyes hónapjának megfelel. Ezek az alapszabályok több alfejezeteken keresztül bontakoznak ki.

Minden fejezethez tartozik egy fekete-fehér kép is, amit a szerző elég okosan bele is épít mondanivalójába.

Ezek a szabályok ősi bölcsességekre, személyes élettapasztalatokra, valamint pszichológiai kutatásoknak az eredményeire épülnek fel.

Tény és való, hogy ezek a részek elég tudományosan hangzanak, sőt helyenként mindez egyszerre túl soknak is tűnik, de ha az ember időt ad magának arra, hogy lassan olvassa ezt a könyvet és teret ad az olvasottak továbbgondolására, akkor ezek a szabályok sokat segíthetnek az önismeretben és az önfejlesztésben.

Peterson ezeken a szabályokon keresztül legszemélyesebb élettapasztalatait osztja meg olvasóival, valamint több évnyi szakmai gyakorlatából merít konkrét példákat.

Túl ezeken a szabályokon, amelyek elsőre nagyon jól hangzanak, túl a renden, ott van az igazi munka, mikor is az elolvasott információ elindítja a transzformációt, vagyis az elmélet gyakorlattá alakul.

Peterson arra próbál rávezetni minket, hogy állandóan változó világunkban, nekünk is folyamatosan változnunk, fejlődnünk és tanulnunk kell.

Mindaz ami változó faktor életünkben, gyakran káoszt és rendetlenséget tud okozni. Megtalálni az egyensúlyt a káosz és a rend között, egy igazi életlecke, amit halálunk napjáig tanulunk.

Peterson gondolatmenete szerint úgy találhatjuk meg ezt a fajta egyensúlyt, hogy az emberiség legfontosabb történeteiből azokat a tanulságokat szűrjük le, amelyek segítenek a beteljesült és szabad élet folytatásában.

Pont emiatt, a könyv tele van rengeteg pszichológiai és filozófiai szakmai kifejezéssel és gondolatmenettel, amiket elsőre nem mindig könnyű megérteni és feldolgozni.

Klinikai pszichológusként, Peterson esettanulmányok és személyes beszámolók alapján olyan kézzel fogható tanácsokat próbál átadni olvasóinak, amelyek segítenek megküzdeni a mindennapi problémákkal, valamint baráti, munkahelyi vagy párkapcsolati nehézségeinkben.

Peterson nem menti fel az egyént a személyes felelősség alól, sőt azt mondja, hogy minden ember saját felelőssége a boldog és kiegyensúlyozott élet megtalálása.

Könyvében kitér arra a káoszra is, amit a jelenlegi vírus okozott, ami teljesen kifordította magából a világot és az embereket. A járványhelyzet miatt egyre nagyobb lett a káosz, miközben az emberek egyre inkább elveszettnek érzik magukat egy olyan világban, ami mindenre, csak épp nem a rendre épül.

Peterson a rendet a káoszban teremti meg, távolról közelíti meg az emberiség kollektív és egyéni problémáit, több mellékúton keresztül vezeti olvasóit, ahol apró életmentő morzsákat szór el, amelyek együttesen elvezetnek egy-egy életszabályhoz.

A 12 életszabály között vannak nagyon magasztos és fenséges életszabályok, de találni köztük olyat is, amelyek egészen egyszerű és konkrét dolgokra vonatkoznak.

Emiatt ki-ki válogatni tud ezek között, egyénre szabottan lehet megtalálni ebben a könyvben, azokat a tanácsokat és életmódbeli tippeket, amelyek segítenek megküzdeni változó világunkkal és megtalálni benne a helyünket.

Ez nem egy szórakoztató vagy kikapcsoló olvasmány, sokkal inkább az a fajta olvasmány, ami sok időt és nyitottságot követel meg az olvasótól, de cserébe jó néhány hasznos tanácsot és tippet tud adni.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Gyakorlatilag mi alakítjuk a világot olyanná, amilyen, a rengeteg lehetséges dologból, amit érzékelünk.

Túl a renden Book Cover Túl a renden
Jordan B. Peterson
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
368