Lily Ebert – Dov Forman: Lily fogadalma

Egy ilyen memoár elolvasása után, az olvasó nem csak egy kiváló olvasásélménnyel gazdagodik, hanem sokkal jobban rálát saját életére és talán más megvilágításból tudja környezetét is megélni.

Lily története, túl a sok holokauszt borzalmakon, tele van reménnyel, hittel és egy olyan pozitív élethozzáállással, ami minden olvasó számára motiváló és inspiráló tud lenni.

Ez az életrajzi könyv nem csak, hogy megható és szívszorító, hanem tanulságos és inspiráló. Lily történetét már a legelejétől végig lehet követni ebben a könyvben, de valahogy a hangsúly nem csak az ő személyes útján van ebben a könyvben, hanem a családi köteléken és a szeretet erején, ami minden emberi gonoszságot és hatalmat képes leküzdeni.

Lily története Bonyádon, egy magyar településen, idillikusan indul el 1923-ban és 1944-ben az auschwitzi koncentrációs táborban éri el a legmélyebb pontokat.

Lily, a még mai is élő rendkívüli nő, unokája segítségével meséli el 2. világháborús élményeit, tanulságait, valamint azt a fogadalmat, ami saját magának tett a legnagyobb borzalmak közepette is.

Kronologikus sorrendben olvashatunk Lily fontosabb mérföldköveiről ebben a könyvben, de a legnehezebb részek azok, amelyek a koncentrációs táborok élményeiről számolnak be. Ezeket szinte lehetetlen ép ésszel felfogni és elképzelni, hogy milyen életerő és elszántság kellett mindazoknak, akik az emberi kegyetlenség legsötétebb oldalaival küzdöttek meg a 2. világháború idején.

Lily sokat mesél ebben a könyvben arról a felelősségről, ami minden embert érint, és ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ilyen tragédiák többet sose forduljanak elő.

A túlélő Lily nem csak saját élményeit írja le ebben a könyvben, hanem kitér testvérei családjaira is, valamint arra az életszakaszra is, ami a koncentrációs táborok után a túlélőkre várt.

A túlélők lelki gyötrelmeiről, a bűntudatról és az újrakezdés nehézségeiről, szerintem Lily nagyon hitelesen és őszintén ír ebben a könyvben

A könyvben leírt információkon lehet érezni a temérdek kutatómunkát, valamint azoknak a túlélőknek a szavai és érzelmei jönnek át a könyv lapjain, akiknek talán sosem adatott meg az, hogy hangosan elmondják valakinek azt a sok borzalmat és kegyetlenséget, amit átéltek.

Ezért olyan értékes ez a könyv, mert Lily az ő hangjukat is hallatja ezzel a memoárral. Ez az önéletrajz egy tisztelgés mindazok előtt, akik életüket vesztették a koncentrációs táborokban és egyben Lily fogadalomteljesítése is, miszerint minden embernek tudnia kell arról a borzalomról, ami milliók életébe került.

Lily és Dov, dédnagymama és dédunokája, együttes erővel nagyon sokat tettek és tesznek mai napig azért, hogy ez az üzenet minél több emberhez eljusson.

Minden borzalom ellenére, amiről ebben a könyvben olvasni lehet, ez mégiscsak egy igen pozitív hangvételű könyv, ami Lilynek köszönhetően visszaadja az emberek hitét abba, hogy még mindig létezik szeretet és jóság ebben a világban.

Mint minden holokausztról szóló könyv, ez is egyszerre rémisztő és szívet tépő, ugyanakkor életigenlő és inspiráló. Lily, a koncentrációs táborokat túlélő magyar, nem állt meg ott a történetmesélésben, ahol a legtöbb ilyen műfajú könyv megáll, hanem a könyv második felében ugyanolyan nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy meséljen azokról a nehézségekről és kihívásokról, amelyek a túlélőkre vártak az átélt borzalmak után.

Ez a nagyon érzelemdús könyv, segít belelátni a zsidó tradíciókba és a családi szokásokba is, megmutatva egy olyan világot, ami nem csak a vallás gyakorlásáról szól, hanem egy olyan nemzetről, aki a történelem során mindig újra és újra kellett definiálja magát.

Érdemes elolvasni ezt a könyvet, nyitott szívvel befogadni a benne leírtakat és utána talán kicsit másképp tekinteni a világra, embertársainkra és önmagunkra.

Ez a feledhetetlen olvasmány segít úgy olvasni a 2. világháború borzalmairól, hogy túl a személyes családi traumákon, olyan életutakról mesél, amelyekben benne van az erő, a hit és a remény, valamint a tenni akarás egy jobb és szebb jövő érdekében.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ma már tudom, hogy a legrosszabb helyzetből is lehet kiút – egy pillanat alatt megváltozhat minden.

Lily fogadalma Book Cover Lily fogadalma
Lily Ebert – Dov Forman
21. Század Kiadó
2021
Keménytábla, Védőborító
320