Mark Wolynn: Örökölt családminták

Bár témáját illetően roppant érdekes ez a könyv, tartalmilag azonban mát kicsit sem egyszerű olvasása, ugyanis nagyon részletes, sok esettanulmány van benne, valamint pszichológiai szakkifejezés. Én egyhuzamban olvastam végig ezt a könyvet, de talán sokkal célszerűbb fejezetekre vagy témákra bontva végigolvasni, mert egyszerre túl sok információt közvetít, és ez eléggé nyomasztó lehet egy idő után.

A könyv szerzője egy rövid bevezető után, amiben önmagát, valamint saját életútját ismerteti az olvasókkal, egyből rátér arra, hogy a bennünk lévő félelmek, gátlások, érzések vagy viselkedésminták honnan is erednek valójában és milyen szerepet játszanak ebben felmenőink.

Hasonlóan sok más olyan könyvhöz, ami az örökölt viselkedésmintákat tanulmányozza, itt is főleg azon van a hangsúly, hogy milyen tudatalatti családmintákat, gondolatokat vagy érzelmeket örököltünk hozzánk közelálló emberektől.

Amiben azonban mégis kicsit különböző ez a könyv, az hogy itt főleg a traumákon, a krónikus fájdalmak és a szorongó érzelmek eredetén van a hangsúly. A könyv szerzője is egy trauma folytán jutott el oda, hogy górcső alá vegye saját életét és felkutatva felmenőinek előéletét, válaszokat próbált keresni saját viselkedésmintáira. Ezeket a válaszokat a pszichológiában találta meg, meggyógyítva ezáltal nem csak önmagát, hanem több olyan embert is, akik kiutat keresnek a traumás élményekből.

Mark Wolynn, a könyv szerzője egy olyan módszert mutat be, amivel megvizsgálva családmintáinkat, alapfélelmeinket tárhatjuk fel, annak érdekében, hogy ezek a félelmek és szorongások oldódni tudjanak nem csak pszichikai, de fizikai szinten is. A könyv szerzője egyfajta alapnyelvezetről beszél, amit ha sikerül terápiás beszélgetések által feltárni, akkor jobban megérthetjük azokat az örökölt viselkedési mintákat, aminek a gyökere talán egy korábbi generációban kereshető.

Mivel ez a téma tudományos szempontból van megközelítve ebben a könyvben, ezért a sok tanulmányeset ami megjelenik benne, főleg a pszichoterápiára és az azt követő diagnózisra fekteti a hangsúlyt. A könyvben rengeteg technika, feladatsor, kérdőív található meg, mind olyan eszközök, amelyek azt a célt szolgálják, hogy jobban megértsük félelmeinket és szorongásainkat. A vizualizáció, a beszélgetés és az élménybeszámolók olyan eszközök amiket a könyv szerzője is gyakran használ terápiás ülésein, ezzel is segítve mindazokat, akiknek valamilyen traumás örökségük befolyásolja a mindennapokat.

Mark Wolynn személyes és szakmai tapasztalataira alapozva olyan lehetőségeket és módszereket kínál fel könyvében, amelyek elsőre kicsit szokatlannak és idegennek tűnhetnek, de ha valaki nyitott a holisztikus gyógymódra, akkor annak nagyon sokat segíthet ez a könyv.

A legnagyobb erőssége ennek a könyvnek az, hogy témáját tekintve nagyon alapos, precíz és részletes, ezért ha valaki éhezi vagy igényli a tudományos megközelítést, akkor az ebben a könyvben adott. Egy másik fontos erőssége a könyvnek az, hogy holisztikus szemléletmódja alapján, az érzelmi és a fizikai egészséget nem különíti el egymástól, hanem mint egy egységre tekint.

A könyvben sok ok-okozati kérdésre lehet választ találni, főleg a sok esettanulmánynak és a tudományos háttérnek köszönhetően.

Ez a könyv rendkívül részletes, gyakorlatias és hasznos. Úgy gondolom útmutatónak nagyon jó, de önmagában még nem elegendő, csak egy pszichoterápiával együtt tud igazán hatékony lenni. A kettő együtt azonban nagyon sokat segíthet az önfejlesztés útján.

A Hellinger-féle családállítás érdekes megközelítése a transzgenerációs problémáknak, érdemes kísérletezni vele és tanulni, fejlődni, változni általa.

Kedvenc idézetem a könyvből:

A szívnek néha össze kell törnie ahhoz, hogy megnyílhasson.

Örökölt családminták Book Cover Örökölt családminták
Mark Wolynn
Édesvíz Kiadó
2018
Keménytábla
280