Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors

Miután elolvasok egy ilyen jellegű könyvet, gyakran érzem azt, hogy eláll a lélegzetem, ugyanis mélyen megérint mindaz, amit a könyvben olvasok. Ezt a könyvet nem lehet csak objektíven vagy kritikus szemmel olvasni, csakis úgy ha az ember megnyílik előtte és beengedi mindazt, ami teret kíván magának.

Ha valaki egy igazán értékes és alapos személyiségfejlesztő könyvet keres, akkor szerintem Orvos-Tóth Noémi könyve remek választás lehet, ugyanis rengeteget tanulhat belőle az ember. Témáját tekintve roppant érdekes és alapos, szerkezetileg nagyon megnyerő és átlátható, tartalmilag pedig egyenesen szívhez szóló.

Tényleg úgy érzem, hogy ez a könyv mindenkinek szól és legalább egyszer mindenkinek el kellene olvasnia, mert úgy gondolom, hogy felelősségteljes és beteljesült életet csak az élhet, aki ha nem is tudja feldolgozni az örökölt családi mintákat, de legalább megérti őket és ennek tudatában tudja életét élni.

Úgy gondolom ez a könyv ennek a folyamatnak csak az első kezdeti lépése, ugyanakkor egy hatalmas löketet jelenthet mindazok számára, akik kicsit jobban bele szeretnék ásni magukat a családi mintákba és a családi gyökerekbe. Felkutatva, megvizsgálva, ellenőrizve felmenőink saját viselkedési, gondolkodási vagy életbeli mintáit, úgy gondolom rengeteget segíthet abban, hogy megértsük saját cselekedeteink mozgató rugóját. Ez a könyv a modern pszichológia elveit vallja, miszerint felmenőink hibái, kudarcai, tévedései vagy félelmei bennünk ugyanúgy továbbélnek. Ezek gyakran talán észre sem vehetőek, de sajnos sok esetben nagy hatással vannak nem csak testi, hanem lelki és szellemi egészségünkre nézve is.

Annyira megnyugtató és felszabadító érzés lehet egy ember életében az, ha sikerül megértenie a transzgenerációs mintákat és ebből okulva, saját mintáit felülírva, újabb, jobb és egészségesebb családi mintákat írni. Ez a könyv nagyon nagy segítséget, támaszpontot és gyakorlatias útmutatást tud ebben nyújtani, nem csak a tudományos oldal megértésével, hanem a személyes példákon keresztül is.

Szerintem ez egy multifunkcionális önsegítő könyv, ami egyszerre önfejlesztő, önismereti és gyakorlatias. Minden eszköz megvan benne ahhoz, hogy az ember elinduljon saját egyéni önismereti útján, ami által sikerülhet begyógyítani a múlt sebeit.

Azért érdemes ezt a könyvet elolvasni, mert szerintem a múlt sebeit, traumáit és nehézségeit szinte képtelenség egyedül feldolgozni, ezért első lépésként egy ilyen könyv olvasása már nagyon sokat segíthet elindulni az öngyógyítás útján. Megértve azokat a családi mintákat és örökölt sorsokat, tudatosítva a hibákat és a kudarcokat, esélyt kaphatunk arra, hogy feldolgozásra kerüljön a múlt, annak érdekében, hogy ennek ne legyen hatása jelenünkre vagy jövőnkre. A múlt fel nem dolgozott eseményei nem csak lelki, hanem testi szinten is komoly elakadásokat okozhatnak. Ezeket vagy fel dolgozza az ember, vagy egy életen át hordozza ennek súlyát.

Ez a könyv egy alapos és átfogó elméleti részt tartalmaz, amihez mindig párosul egy-egy esettanulmány, ezzel is segítve az olvasót, hogy jobban bele lásson és jobban megértse mindazt, amit néha nehéz szavakba önteni.

A könyv legnagyobb erőssége, ami szerintem égetően súlyos és sürgős probléma napjainkban, az az, hogy nem szégyen, sőt bizonyos helyzetekben egyenesen szükségszerű szakemberekhez fordulni. Nagyon jó lenne, ha több ilyen könyv is lenne, amiknek egyik fontos üzenete az lenne, hogy társadalmilag és egyénileg is elfogadható legyen az, ha valaki lelki problémáival egy szakembert keres fel. Lerombolni az előítéleteket, társadalmi és egyéni elfogadást gyakorolni, valamint szakmai segítséget kérni, szerintem ezek mind fontos üzenetei ennek a könyvnek.

Mivel a könyv szerzője közérthetően és egyszerűen fogalmaz, ezért szerintem sokan tudnak kapcsolódni az ő könyvéhez, és ezáltal könnyebben megérthetik a transzgenerációs pszichológia alapelveit.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a roppant érdekes, tanulságos és olvasmányos önismereti és önsegítő könyvet.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Igen, mi mindannyian traumatizált ősök leszármazottjai vagyunk. Tárjuk hát fel, eredjünk nyomába az eltitkolt vagy elfeledettnek hitt fájdalmaknak, hogy szabadulni tudjunk nyomasztó árnyaiktól.

Örökölt sors Book Cover Örökölt sors
Orvos-Tóth Noémi
Kulcslyuk Kiadó Kft.
2018
Puhatáblás, Ragasztókötött
290