Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Rendkívül élvezetes volt ennek a könyvnek az olvasása, ami női szemszögön keresztül mutatja meg a 2. világháború borzalmait. Egyszerre izgalmas, csavaros és fordulatos ez a regény, valamint inspiráló is, figyelembe véve azt, hogy három különböző nő történetén keresztül sokat lehet tanulni ezektől a mindenre elszánt, bátor és kitartó nőktől.

Ezt a történelmi fikciót néhány valós esemény és személy ihlette, olyan bátor nők, akik a 2. világháború idején titkos ügynökökként dolgoztak. Ezekről a nőkről kevés történet születik, ez a könyv pedig középpontba helyezi azokat a nőket, akik a 20. században mertek kiállni a sorból és szembemenni az akkori társadalmi elvárásokkal. Ezek a titkos ügynökök nem elégedtek meg csupán annyival, hogy feleségek és anyák, hanem ők is aktívan részt vettek a háborúban.

A regény két idősíkban játszódik, csupán két év különbséggel történnek az események. Nincs nagy szakadék a két történet között, mert az egyik a háborús időket öleli fel, a másik pedig épp hogy a háború utáni nehéz időket eleveníti meg.

A múltbeli szálon két nő életét ismerjük meg. Egyfelől ott van Eleanor Trigg, a női egység alapítója, akinek az volt a feladata, hogy összeállítson és kiképezzen egy olyan női csapatot, akiknek tagjai titkos ügynökként Párizsban tevékenykedtek.

Az egyik ilyen ügynök, Marie Roux, akit férje elhagyott, és egyedül nevelte kislányát, mégis vállalta ezt a feladatot, kockára téve saját életét.

Ennek a két nőnek a nyomába ered a jelenben, Grace Healey, aki megpróbálja kideríteni mi is történt ezzel a két nővel. Grace véletlenül talál rá Eleanor bőröndjére, amiben megtalálja Marie fényképét, és így elindul egy nyomozási szál is a regényben.

A regény végére ez a két szál összeér, és fény derül a múltbeli eseményekre, valamint arra, hogy milyen irányba is haladt ezeknek a nőknek a sorsa.

Több eleme is van ennek a regénynek, ami miatt szerethető.

Először is ott van a regény alaptémája, ami szerintem nagyon érdekes. Női ügynökök kiképezése és betanítása, valamint azok a feladatok, amiket ők család, férj és gyerekek mellett elláttak, nagyon izgalmas és inspiráló.

A másik érdekessége ennek a történelmi romantikus regénynek, a nyomozás része, ami megint csak két szálon fut ebben a regényben. Egyfelől Eleanor kezd el az eltűnt Marie után kutatni, utána pedig Grace próbálja kinyomozni a két múltbeli főhősnő életét.

A harmadik fontos eleme ennek a regénynek a romantikus szál, ami két történeten keresztül is fontos szerepet kap ebben a könyvben.

Ez a regény pont annyit ad mindegyik elemből, ami elegendő ahhoz, hogy ez egy szórakoztató, ugyanakkor izgalmas olvasmány legyen. Lendületes és pörgős mindhárom nő története, és emiatt nagyon szerethetőek benne a női karakterek.

Ezeken a történeteken keresztül három különböző női sorsot ismerhetünk meg, valamint szerelmi és baráti kapcsolatokba láthatunk bele. Az izgalmas részek főleg a kémek kiképesítése, beépítése és a háborús területeken véghez vitt munkájukhoz köthető ebben a könyvben.

Ez a valós eseményeken alapuló könyv, melynek szereplői részben kitalált személyek, egy érdekes és izgalmas képet ad vissza arról, hogy milyen fontos szerepet töltöttek be a nők a 2. világháború idején.

Három nő, három különböző életutat jár be ebben a könyvben, de mindegyikben közös a bátorság, a kitartás és az akaraterő.

Összeesküvés elméletek, szerelem, intrika, háború, halál és újrakezdés…ezek a legfontosabb témák ebben a történelmi fikcióban, amelyek együttesen egy élvezetes olvasmányt eredményeznek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Olyan történetet alakíts az életedből, amelyre büszke lehetsz!

Elvesztek Párizsban Book Cover Elvesztek Párizsban
Pam Jenoff
Agave Könyvek Kiadó Kft.
2021
Keménytábla, Védőborító
378