Ron Hall – Denver Moore – Lynn Vincent: Ugyanúgy más, mint én

Három ember életútja keresztezi egymást ebben a könyvben, olyan módokon, hogy mindannyian hatást gyakorolnak a másik életére, megváltoztatva nem csak a gondolkodásmódjukat, hanem az életmódjukat is.

Miss Debbie és Mr. Ron egy jómódú fehér bőrű házaspár, akiknek útját Denver, a fekete bőrű hajléktalan keresztezi. A gazdag házaspár befogadja otthonába ezt az elveszett férfit és ezáltal új életet nyújtanak neki.

A három ember különbözőbb nem is lehetne, ennek ellenére egy életre szóló kapcsolat és kötelék alakul ki közöttük.

Ron, egy sikeres nemzetközi műkereskedő, akit valójában csak a pénz és a siker érdekel. Felesége, Deborah, minden idejét mások segítésére szenteli, ami megingathatatlan hitéből ered.

Denver, a szegény és hajléktalan férfi, aki ennél a házaspárnál talál új otthonra és menedékre, valamint egy új életútra és életcélra, ami az igaz hit megtalálásához vezeti el őt.

Bármennyire is felemelő és motiváló az ő történetük, nagyon sok szenvedés, szomorúság és könnyfakasztó rész van az ő életükben.

Ez egy eléggé szomorú és lehangoló olvasmány, mert a nem is olyan régmúlt Amerika történetéről mesél, arról az időszakról, amikor a fekete bőrűek rabszolgaként éltek és megannyi megaláztatásnak voltak kitéve.

A könyv története főleg azért annyira megható és megrendítő mert egy igaz történetet mesél el, valós alapok és tények képezik a történet keretét.

Az élettörténetek és az emberi sorsok amelyek ebben a könyvben találkoznak, mind a hit kérdése köré épülnek. Minden történetnek a magja a hit megélése és az Istennel való élő kapcsolat hatása az ember mindennapjaira.

As Istenbe vetett hit a legfontosabb téma ebben a könyvben, ugyanakkor a házasság, a hajléktalanok helyzete, a szülő-gyermek kapcsolata, a közösség formáló ereje, mind nagy hangsúlyt kapnak ebben a könyvben.

A lehető legönzetlenebb emberi segítségnyújtásról és empátiáról tanúskodik ez a könyv, megmutatva azt, hogy az emberi jóság és szeretet minden akadályt és nehézséget le tud győzni.

Váltott szemszögön keresztül, hol Ron, hol pedig Denver történetét lehet elolvasni ebben a lélektani könyvben. Mindketten kronologikus sorrendben mesélik el történetüket, fiatal koruktól el egészen felnőttkorukig, majd a történetük találkozik egy ponton.

Sajnos Debbie szemszögéből nem sokat tudunk meg a történtekről, annak ellenére, hogy szerintem az ő története a legfontosabb ebben a kötetben, mégsem kap annyi figyelmet, mint a másik két férfi.

Szerintem ez a könyv főleg hívő embereknek szól, azoknak akiknek a hit és Isten szerepe, fontos helyet foglal el az életükben.

Ennek ellenére szerintem bárkit meg tud szólítani történetével, vallástól vagy hittől függetlenül, ugyanis egyfajta belső önvizsgálatra sarkall. Szelíd és békés hangneme nagy horderővel bír, megmutatva azt, hogy Isten előtt minden ember ugyanolyan fontos és értékes.

Egy kis csodakönyv ez a kötet, ami az emberi jóságról, az isteni kegyelemről és megtartásról, valamint a szeretet gyógyító erejéről szól.

Egy rabszolga, egy műkincskereskedő és egy hívő asszony története, ami az életről, a gondviselésről, a rosszról és a jóról szól. Arról a csodáról, ami egyedül a teremtésben található meg, valamint arról, aki a Teremtője mindennek és mindenkinek.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Minden embernek elég bátornak kell lennie, hogy szembeszálljon az ellenséggel. Mer’ nem mindenki ellenség belülről, aki kívülről annak látszik. Több a közös bennünk, mint gondolnánk.

Ugyanúgy más, mint én Book Cover Ugyanúgy más, mint én
Ron Hall – Denver Moore – Lynn Vincent
Könyvmolyképző Kiadó Kft.
2016
Puhatáblás, Ragasztókötött
310