Thomas M. Sterner: Könnyedén a céljaidért! – Ne görcsölj, élvezd!

Egyre többet beszélünk az egészséges és tudatos életmódról, hangsúlyozva ennek fontosságát és életreszóló előnyeit. De mit is jelent ez valójában, mi áll mögötte és hogyan lehet ezt megvalósítani?

Bonyolultnak tűnhet mindez első látásra, miközben a megoldás karnyújtásnyira van mindannyiunktól.

Thomas Sterner könyve egy biztos és alapos kiindulópont ezen az úton. Könyve olyan dolgokat, tényeket és ismereteket ébreszt fel az olvasóban, amelyek gyakorlatiasak és hatékonyak.

Nyelvezete és stílusa annyira könnyed és közvetlen, hogy kész öröm olvasni ezt a könyvet. Motiváló és energizáló hatása van, mert olyan alapismereteket közvetít, amelyeket az élet bármelyik pontján alkalmazni lehet. Mivel személyes élettapasztalatain keresztül közvetíti mindezeket a tapasztalatokat és tanulságokat, ezért könnyen rá lehet hangolódni és elmerülni benne. Személyes élményei, humoros történetei és alapos ismeretei sok olyan bölcs tanítást közvetítenek, amelyek elengedhetetlen hozzávalói a tudatos életmódnak.

Nagyon érdekes megfigyelni azt, hogy egy-egy ilyen önfejlesztő könyv milyen mértékben tud hozzájárulni az emberi gondolkodás és szokás változtatásához. Sterner könyvét olvasva, a nehéz könnyűnek tűnik, a lehetetlen lehetségesnek. Gyakorlatias tanácsadásai konkrét tippekként szolgálnak, az elméleti háttér pedig magyarázatot ad arra, hogy hogyan is működik az emberi elme. Könyve igazi segítség és mankó lehet mindazok számára, akik életüket és ennek célját más szemszögből szeretnék megvilágítani, valamint ezt a folyamatot élvezni is szeretnék.

Könyvében a készségek fejlesztésén és a gyakorló elmén van a hangsúly. A nagybetűs ÉLET, amiről Sterner is beszél könyvében, egy sírig tartó folyamat, amit ha az ember tudatosan él meg és a gyakorló elme segítségével fejleszti képességeit, akkor ez a folyamat örömteli lesz, és nem okoz majd frusztrációt és aggodalmat. Mindannyian egy örömteli és sikeres élet után sóvárgunk, de sokan ennek elérését tekintik a végső célnak és eredménynek, nem pedig a célhoz vezető utat. Ahhoz, hogy ne a célkitűzés legyen a motiváló erő, hanem maga az útvonal, szükséges néhány dolog elsajátítása.

A legfontosabb dolog a tanulás utáni vágy, ami meghatározza az egész folyamatot. Profit- és eredményorientált világunkban csak a siker számít, miközben teljesen háttérbe szorul a folyamat, az útvonal, ami ehhez vezetett. Ezek szinte már nem is számítanak, pedig a tudatos gyakorló elme élvezni tudja ezt a folyamatot, amennyiben a jelenben marad.

A jelenben maradás tudatosságot és fegyelmet igényel, de mindez fejleszthető. A tényleges eredmény vagy teljesítmény türelmet és fegyelmet igényel, de a végén hatékonyabb lesz. A jelenben való maradás és a jelen megélése, segít ítélkezés nélkül élvezni a folyamatot, miközben a tanulás és a fejlesztés örömtelivé válik. Ez csak úgy működik, ha az ember tudatosan figyeli meg önmagát és cselekedeteit, valamint egyfajta nézőpontváltásra tesz szert. A folyamatorientált megközelítés felszabadító és hosszan tartó sikereket idézhet elő.

Egy olyan társadalomban ahol a többfeladatosság (multitasking) és az azonnali jutalmazás már kényszeresen működnek, az tökéletes és idealizált képeket szül. Ezek a tökéletes és idealizált képek nem valósak és mindig változóak, életkörülményektől függenek. A lassítás elve szükségszerűvé válik ilyenkor, valamint a jelen éberebb megélése. Nehéz összpontosítani és önfegyelmet gyakorolni egy sikerorientált világban és társadalomban, de az elme és a készségek fejleszthetőek. Mindez csupán rendszeres gyakorlást és tudatosságot igényel. Egy másik nézőpont vagy viszonyítási pont elsajátítása, sikeresen át tudja állítani az emberi elmét.

Ez a kis rövid, de annál inkább tartalmas könyvecske, lényegretörően világítja meg mindezeket a dolgokat. Összetett mondanivalója rengeteg hasznos információt és gyakorlatias tanácsot tartalmaz.

Ez egy nagyon hasznos önfejlesztő és önismereti könyv, ami életkortól és élethelyzettől függetlenül megállja a helyét és elegendő segítséget nyújt a tudatos életmód elsajátításához.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Az életben minden, ami számít, türelmet követel. Valójában az élet maga nem más, mint egy hosszú gyakorlati óra, végtelen törekvés mozdulataink finomítására.

Könnyedén a céljaidért! - Ne görcsölj, élvezd! Book Cover Könnyedén a céljaidért! - Ne görcsölj, élvezd!
Thomas M. Sterner
Guruló Egyetem Kft.
2017
Ragasztókötött
171