Valérie Perrin: A vasárnap koldusai

Nagy az elvárás egy olyan szerző irányába, akinek egyik sikerkönyve már nagyon magasra tette a mércét, de ez a könyv szerintem legalább ugyanolyan jó, ha nem még jobb.

Amilyen szépen, lassan és finoman épül fel ennek a könyvnek a története, pont olyan maradandó élményt hagy az olvasóban ez a rendkívül érzelemdús és mély értelmű könyv.

Olyan sok fontos és értékes téma kap helyet ebben a könyvben, hogy szinte lehetetlen nem megkedvelni ezt a lélektani regényt, amiben az öregedés, az elmúlás és a halál témája olyan finoman, hozzáértően és intelligensen van kidolgozva, hogy az teljesen magával ragad.

Amennyire lassan folynak az események a könyvben, pont annyira sokoldalú ez a regény, ami egy időtlen és kortalan szerelmi történetet mesél el, amiben helyet kapnak háborús események, hűség, barátság és reménység. Olvasás közben csak úgy fogynak a lapok, egyre több szereplőnek ismerjük meg az életét, miközben párhuzamosan több élettörténetet is megismerünk és részeseivé leszünk.

A könyv főszereplője a huszonegy éves fiatal lány, aki segédápolóként dolgozik egy idősotthonban.

Nagyon szereti munkáját és az idősökkel töltött időt, így egy különleges és bensőséges kapcsolatot alakít ki az otthon egyik lakójával, a 93 éves Héléne-vel, aki elmeséli neki élete történetét, amiben férje és lánya különleges szerepet töltenek be.

Miközben Justine lejegyzeteli az idős hölgy élettörténetét és megismeri Héléne és Lucien nagy szerelmi történetét, saját családjának titkaira is fényt derít, ugyanis évekkel ezelőtt ő és szeretett unokatestvére egy szörnyű balesetben mindketten elvesztették szüleiket.

Justine és Héléne története keresztezi egymást ebben a könyvben, ahol életre szóló szerelemről, szenvedélyből és bosszúból elkövetett súlyos tettekről, valamint megbocsátásról és újrakezdésről lehet olvasni.

Több élettörténet és emberi sors fonódik össze ebben a különleges elbeszélésben, aminek sorai, gondolatai és mondanivalója egy felejthetetlen élményt nyújtanak.

Valérie Perrin egy remek író, aki annyira szépen, meghatóan és érzékenyen nyúl fontos témákhoz, hogy az az ember minden érzékszervére kihat. Magával ragadó tájakról mesél, rendkívül szimpatikus karaktereket formál meg, közben pedig úgy mesél, hogy az olvasó folyamatosan a könnyeivel küzd olvasás közben.

Egy varázslat és egy csoda az a hangulat, amit ő megteremt könyveiben. Egy átfogó és érzelemdús képet kapunk az idősek világáról, gondolkodásáról és életéről ebben a regényben, valamint szemtanúi lehetünk az idős és a fiatal generáció közötti kapcsolatnak, amiben egy olyan barátságot és kötődést ismerünk meg, ami nem csak megható, de egyben tanulságos is.

Ennek a könyvnek nem csak a borítója, de a története is csodálatos, ugyanis az idő, a szeretteinkkel töltött pillanatok és a családi kötelék felbecsülhetetlen értékéről mesél.

A boldogság, a szeretet és maga az élet sosem egysíkú, de ez a regény minden nehézsége és fájdalma ellenére, reményt és hitet ébreszt az olvasóban.

Ebben a sokszereplős, szerteágazó, több történettel rendelkező lélektani regényben a keserédes hangulat és a búskomor cselekmény megint csak egy olyan szerelmi történetet eredményez, ami egy felejthetetlen olvasásélményt tud nyújtani.

Minden szava és mondata érték és magas színvonalú, megmutatva azt, hogy az irodalom nem csak szórakoztat, de tanít, formál és megváltoztat.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Ha elveszítjük azt, akit a világon a legjobban szeretünk, mindennap elveszítjük.

A vasárnap koldusai Book Cover A vasárnap koldusai
Valérie Perrin
Európa Könyvkiadó Kft.
2023
Keménytábla, Védőborító
377