Anita Abriel: A remény útjain

Újabb holokausztról szóló könyv került a kezembe, ami egy felemelő és reményteljes történetet rejt magában. Bármennyire is nehéz és szívszorító olvasni a 2. világháború történeteit, mégis van valami bátorító és biztató remény ezekben az emberi sorsokban, amelyek úgy mesélik el a régmúlt eseményeit, hogy abból tanulni és meríteni lehet.

A könyv valós események történéseit adja vissza, ugyanis a szerző saját édesanyja történetét meséli el. Ez az igaz történet alapján megírt könyv, a 2. világháború valós eseményeit meséli el, egy mindenre elszánt és kitartó nő életét, aki küzd önmagáért és szeretteiért.

Ellentétben a többi holokausztról szóló regénnyel, ebben a könyvben háttérbe szorulnak a 2. világháború borzalmas és szívszaggató történetei, helyette egy női sorson keresztül egy reményteljes és boldogan véget érő szerelmi történetről olvashatunk.

Ez a történelmi romantikus regény Frankel Vera és barátnője, Bán Edit történetét meséli el, akik egy Auschwitzba tartó vonatról szöknek meg és így kerülnek először Nápolyba. Szüleiket hátrahagyva, állandó bujdosásban és menekülésben, a két barátnő csak egymásra számíthat. Életük Nápolyban kezd stabillá válni, ahol Vera beleszeret munkáltatójába, egy amerikai katonatisztbe. De ez az idillikusnak tűnő szerelmi történet nem sokáig tart, ugyanis Wight kapitány hirtelen eltűnik, a két barátnő pedig magára marad. Kalandos életútjuk először Amerikába, onnan pedig Caracasba vezérli őket.

Vera itt talál új otthonra és családra, az élet azonban még rengeteg meglepetést és megpróbáltatást tartogat számára.

Frankel Vera története nem csak a megpróbáltatásokról, kihívásokról és küzdelmekről szól, hanem egy olyan életútról, ami szeretetről, jóságról és reménységről tesz bizonyságot.

Mivel ez a történet egy valós személy életútját írja le, ezért a könyvben elmesélt életszösszenetek nagyon élethűek. A könyv szerzője érzelemdúsan meséli el, magyar származású édesanyja történetét, megmutatva azt, hogy van kiút a mélységből és a megpróbáltatás nem muszáj, hogy haragot és ellenségeskedést szüljön, hanem emberségre és szeretetre taníthat.

Bár ez egy történelmi romantikus regény, mégis kevesebb benne a történelmi információ, a romantikus vonal sokkal hangsúlyosabb benne. Egy olyan szerelmi történetről olvashatunk ebben a regényben, ami több földrajzi helyszínt is bejár, így még inkább izgalmas és kalandos ez a történet. Olvasóként több kontinensen, több országon és városon keresztül utazhatunk mi is, miközben ezt a szerelmi történetet olvassuk. A helyszínek váltakozásával, a cselekmény izgalma is fokozódik, lépésről lépésre épül fel. Nagy részben kronologikus sorrendben olvashatjuk a történteket, csak egy-egy pillanat erejéig szakad meg ez a cselekményszál, bemutatva visszaemlékezések során a régmúlt eseményeit.

Túl a szerelmi történeten, egy átfogó képet kapunk a 2. világháború utáni menekültek életéről, valamint azokról az országokról és annak lakóiról, akik segítettek a menekülteknek.

Két fiatal lány történetén keresztül kísérhetünk végig egy történelmi korszakot. A regény cselekménye elég gyors tempóban halad a könyvben, a szereplők folyamatosan fejlődnek, és közben a múlt és a jelen eseményei váltakoznak. Több szereplő szemszögén keresztül olvashatunk a holokauszt borzalmairól, de a szerző szinte már tudatosan figyel arra, hogy ne süllyedjen el a borzalmakban, hanem ahogyan a könyv címe is elárulja, ez egy reményteljes történet legyen, tele olyan gondolatokkal, amelyek visszaadják az olvasó hitét az emberiségben.

Csodálatos megfogalmazásokon keresztül egy olyan történetről olvashatunk ebben a könyvben, ami segít abban, hogy beszéljünk azokról a múltbeli eseményekről, amikből az emberiségnek tanulnia kell, amiből le kell vonni a megfelelő következményeket, és harcolni az újrakezdésért és a túlélésért.

Érdemes elolvasni ennek a magyar származású nőnek az életútját, aki több kontinensen és országon keresztül is harcolt egy új életért, akitől sok mindent elvett az élet, ő mégis megtanulta szeretni és értékelni az élet minden egyes napját.

Erős lélektani regény ez, ami a baráti, a szülői és a párkapcsolati szereteten keresztül mutatja meg azt, hogy az emberi elme és lélek képes bármilyen körülményhez alkalmazkodni, ha a túlélésről van szó.

Kedvenc idézetem a könyvből:

(…) a fiataloknak történelmet, irodalmat és földrajzot kell tanulniuk, hogy képesek legyenek együttérzést tanúsítani embertársaik iránt.

A remény útjain Book Cover A remény útjain
Anita Abriel
Libri Könyvkiadó Kft.
2021
Füles, Kartonált
365