Pam Jenoff: Nő kék csillaggal

Egy újabb holokauszt történet, ami ezúttal két fiatal lány történetén keresztül mutatja meg a 2. világháború borzalmait és megpróbáltatásokkal teli eseményeit.

Sadie és Ella története pont annyira érzelemdús és megható, mint amennyire szívszorító, ugyanakkor elgondolkodtató.

Két teljesen különböző hátterű lány megismerkedése és barátsága egy olyan történetet szül ebben a történelmi fikcióban, ami sok mély értelmű gondolatot hordoz magában.

A két lány közötti barátság egy olyan kapcsolatot szül, amiben olyan emberi értékek mutatkoznak meg, amelyek túlmutatnak az emberi kegyetlenségen és a történelmi drámai fordulatokon.

A történet egyik főszereplője Sadie, akit 1943-ban családja körében ismerünk meg. A gettói körülmények már szinte elviselhetetlenné válnak számukra, ezért mikor a nácik katonák sorra gyűjtik be a zsidókat, akkor ők is menekülni készülnek. Azért, hogy elkerüljék a munkatáborba való hurcolást és az ezzel járó biztos halált, arra kényszerülnek, hogy egy csatornarendszer alagsorába meneküljenek és ott húzzák meg magukat.

Ezzel a történettel párhuzamosan egy másik fiatal lengyel lány, Ella története kerül középpontba, aki sok szenvedésnek van kitéve zsarnokoskodó és a németekkel kollaboráló mostohaanyja mellett.

Egy véletlen találkozás során, Ella rábukkan a szennyvízcsatorna alatt bujdosó fiatal lányra és innentől kezdve, saját életét kockáztatva mindent megtesz azért, hogy segítse Sadie életét.

Egy olyan érzelmi kötelék és egy szoros barátság alakul ki a két fiatal lány között, ami nem csak példaértékű, de túlmutat minden emberi értelmen, ugyanis ez a barátság az önzetlen és feltétel nélküli szeretetről mesél.

Két teljesen különböző háttér, kultúra és élet találkozik a háború mélységeiben és mocskos bugyraiban, de mindaz amit az emberi hatalom, a kegyetlenség, gyűlölet és a düh nem tudott megsemmisíteni, azt megmentette az önzetlen szeretet és a jóság.

Ellentétes emberi értékek, világok és emberek találkoznak ebben a történelmi fikcióban.

Embert próbáló eseményekről és olyan emberi sorsokról lehet olvasni ebben a könyvben, ami nem csak könnyeket csal az olvasó szemébe, hanem elgondolkodtat azon, hogy mi az, ami igazán fontos és halhatatlan az életben.

Ella és Sadie története csak egy azon bátor fiatal nők történetéből, akik a 2. világháború idején saját eszközeikkel küzdöttek a náci hatalom ellen és mindvégig hittek abban, hogy a gyűlöletet csak szeretettel lehet legyőzni.

Érdemes elmerülni ebben a történelmi könyvben, ami segítség és útmutató lehet nehéz időszakokban, ugyanis a mélységből merítkezik és onnan kapaszkodik fel a holnap reményébe, megmutatva az emberi jóság, szeretet és segítőkészség végtelen hatalmát.

A személyes veszteségek és a szabadság iránti vágy egy olyan barátságot szül meg ebben a történetben, ami túlmutat minden társadalmi és vallási különbségeken.

Kedvenc idézetem a könyvből:

Bénító lenne folyamatosan rettegésben vagy gyászban vagy bármilyen más heves érzelemben élni. Ezért mindig csak a következő pillanatra figyelek, és haladok előre, lélegzek, és hagyom, hogy múljanak a napok.

Nő kék csillaggal Book Cover Nő kék csillaggal
Pam Jenoff
Magnólia Kiadó
2023
Füles, Kartonált
367