Milyen könyvet ajándékozzak karácsonyra?

Ez egy olyan kérdés, amit az ünnepi időszakban gyakran felteszünk magunknak. De mielőtt rátérnénk arra, hogy milyen könyvvel lepjük meg szeretteinket, első lépésként érdemes elgondolkodni azon, hogy kinek ajándékozunk könyvet.

Legyen szó gyerekről, szülőről, barátról, tanárról vagy rokonról, ilyenkor fontos figyelembe venni mit szeret az illető.

A könyv mindig jó ajándék, de csak akkor ha jól ismerjük azt, akinek ajándkozzuk a könyvet. Az ajándékválasztásnál fontos odafigyelni az illető hobbijára, kedvenc időtöltésére, kedvenc irodalmi műfajára vagyis lényegében arra, hogy milyen könyveket olvas szívesen.

Mielőtt bárkinek könyvet vennénk ajándékba, érdemes odafigyelni az illető nemére, korára, élethelyzetére, hobbijára, személyiségére vagy egy olyan különleges vonzódására, amit könyvekben kiélhet.

Az ajándék lényege az, hogy örömöt okozzunk neki másoknak, és ha könyvekről van szó, akkor ez végképp fontos. Senki sem szeret olyan könyvet olvasni, ami unalmas vagy épp nem köti le és nem érdekli témája.

Ezért könyvvásárlás előtt érdemes puhatolózni és megismerni a másikat, megtudni azt, hogy milyen az ízlése könyvek terén.

A könyv az egyik legszemélyesebb ajándék, amit adhatunk valakinek, főleg az ünnepek idején. Karácsonykor még azok is szívesen olvasnak, akik amúgy ritkábban vesznek kezükbe egy-egy könyvet, ezért érdemes megfontoltan és felelősségteljesen választani könyveket.

Ebben a cikkben különböző műfajban, stílusban és hangulatban megírt könyveket fogok ajánlani, amiket karácsonyra szeretteinknek ajándékozhatunk.

11 különböző téma összesen 33 könyvet foglal össze, amelyek mint irodalmi, mint olvasási élmény szempontból élvezetesek és értékesek.

 

33 legjobb könyv karácsonyra:

Életrajzi könyvek:

 1. Edith Eva Eger: A döntés

Ez a könyv irodalmilag és tartalmilag is egy remekmű, melyet mindenkinek el kellene olvasnia, aki szeret emlékiratokat olvasni, valamint nyitott a pszichológiai tanítások iránt. Minden élethelyzetben sokat segíthet ez a könyv, hiszen tele van hiteles, őszinte és valóságos történetekkel.

Azoknak ajánlott elolvasni ezt a könyvet, akik szeretik a 2. világháborús könyveket, de ugyanakkor nyitottak mindezt nem csak történelmi, hanem szociális és pszichológiai szempontból is megvizsgálni.

Ez a könyv egy útmutató és akár mankó is lehet, egy kiút saját életünk börtönéből, egy tudatos és örömteli döntés az élet és a szabadság mellett.

A magyar származású írónő könyve személyes tapasztalatra épül, saját történetét meséli el, mindazt a borzalmat amit átélt és túlélt a 2. világháborúban. Sok ilyen könyvet olvashatunk ebben a kategóriában, de dr. Edith Eva Eger könyve túlmutat ezen a szörnyű valóságon és felülemelkedik az átélt traumákon, azáltal, hogy megbocsátva önmagának és a múltnak, képessé válik élvezni az életet és ezt a képességet másoknak is továbbadja.

 1. Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Az az 50 évnyi élettapasztalat, ami átjön ebben a könyvben egyáltalán nem nyomasztó vagy száraz tényszerű alapokra épül, sokkal inkább szórakoztató, inspiráló és motiváló.

Ez egy olyan életmódbeli és életrajzi könyv, ami Matthew McConaughey több éves színészi és személyes élettapasztalatát, emlékeit, megéléseit és benyomásait adja vissza.

Ennek a könyvnek köszönhetően sokkal mélyebben beleláthatunk egy világhíres színész életébe, és részesei lehetünk olyan kulisszatitkoknak, amelyek eddig rejtve voltak a nagy közönség előtt.

A könyv egy olyan filmszínészt, férjet, testvért és családapát mutat be, aki most levetkőzve a siker és a híresség mázát, teljes emberi mivoltát mutatja meg olvasóinak.

Matthew McConaughey „emberi” oldalát tapasztalhatjuk meg ebben a könyvben, ami hol humoros, hol szívet szaggató, hol pedig mélyen megható.

Ez egy nagyon pörgős, kalandos, eseménydús memoár, ami tele van sok személyes életinformációval és megannyi akciódús eseménnyel. Hangulata végig enyhén humoros, önironikus és kitárulkozó, ami miatt könnyen és gyorsan lehet vele haladni.

 1. Eddie Jaku: A világ legboldogabb embere

Ebben a szívszorító és megrázó kötetben, Eddie Jaku életútját követhetjük végig, visszaemlékezések során, kronologikus sorrendben kísérhetjük végig élete fontosabb mérföldköveit.

Ez a memoár egy olyan életutat mutat be, ami a legnagyobb mélységből is kiutat mutat az emberiségnek, ezen az úton szerzett életbölcsességek pedig szeretetre és szabadságra tanítanak.

Hasonlóan Viktor Frankl vagy Edith Eva Eger önéletrajzi könyvéhez, itt is elsősorban személyes élménybeszámolókat olvashatunk, kevés történelmi információval, de jóval több személyes és meghitt életbölcsességgel fűszerezve.

A könyv terjedelmileg pont elegendő ahhoz, hogy olvasóként egy átfogó képet kapjunk Eddie Jaku életéről, családjáról, valamint 2. világháborús embert próbáló tapasztalatairól.

Eddie Jaku úgy mesél ezekről a nehéz időkről, hogy nem merül el az önsajnálatban, hanem győztesként tekint magára, ugyanis farkasszemet nézett a halállal és győzött felette.

Lélektani könyvek:

 1. Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Az a magány, búskomorság és melankólia ami ezt a könyvet jellemzi egyáltalán nem nyomasztó, sokkal inkább elbűvölő és varázslatos. Ez a könyv együtt él az olvasóval, minden mondatnak és szónak külön értelme van.

A könyv főszereplője Kya, egyszerűen imádnivaló, bátor, kitartó, okos és egy igazán ritka kincs, aki minden erejével és tudásával azért harcol, hogy életben maradjon. Mindenki elhagyja és kiközösíti, ő mégse az önsajnálatba vagy a gyűlöletbe menekül, hanem egy olyan életet épít fel, ami tiszta és egyszerű. Végigkövetni az ő fejlődését az valami fenomenális érzés. A magányos, sebzett és kitaszított kicsi lányból, egy olyan érett és élettapasztalt nő lesz, akinek tiszta lelkét semmilyen szenny vagy mocsok nem tudja beárnyékolni. Fantasztikus ez a fejlődésregény, annyira magával ragadó és elbűvölő, hogy az valami hihetetlen.

Kya magányossága, szeretetéhsége és tisztasága erősen rányomja a bélyeget erre a könyvre. Ebből fakadóan a regény egy olyan fordulatot vesz, amire olvasóként nem is számítunk, és hirtelen a fejlődésregényből egy krimi, bűnügyi és nyomozási regény lesz.

Ez a könyv nem csak helyenként szép és különleges, hanem ahogy halad vele az ember, egyre jobban és jobban kinyílik és beenged egy olyan világba, ahol igazi emberi értékekre lehet lelni.

A szerelem, magány, hazugság, család, ösztönök és előítéletek, amikről ez a könyv szól zseniálisan épül bele a regény történetébe.

Ez a tökéletes harmónia és a gyöngéd tisztaság, ami ezt a könyvet jellemzi, letehetetlenné varázsolja.

 1. Ashley Audrain: A szív sötétje

Ez egy nagyon összetett könyv, rengeteg fontos témával és több olyan történettel, amelyek önmagukban is nagyon érdekesek, együtt pedig egy nagyon csavaros és izgalmakban dús családi történetet eredményeznek.

Ebben a könyvben női sorsokon keresztül vizsgálhatjuk meg az anyaság témáját, valamint az örökölt generációs minták traumatikus hatásait.

Ez a könyv úgy járja körül az anyaság témáját, hogy mer olyan kérdéseket feltenni, amelyekre nem mindig egyértelmű a válasz. Az anyaság amúgy is mindenkinek mást és mást jelent, de ez a könyv valahogy túl a rózsaszín ködön, megmutatja az anyaság sötét oldalait is, valamint a szülői szeretet kevésbe felemelő oldalait.

Olyan ez a könyv mint egy hullámvasút, az életből merít, közben pedig a legnagyobb félelmeinkkel szembesít. Életszerű és magával ragadó ez a pszichothriller, ami váltott szemszögön keresztül női generációs traumákról mesél, olyan traumatikus gyerekkori élményekről, amelyek egy életre megsebeznek és amelyekből kigyógyulni nagyon nehéz.

 1. Suzanne Redfearn: Egyetlen szempillantás alatt

Ez a regény tele van mély érzelmekkel és túl egy megrendítő történeten olyan emberi sorsok elevenednek meg a könyvben, amelyek olyan bölcsességeket tartalmaznak, amelyek bárkit el tudnak gondolkodtatni. Bár a könyv története fikció, mégis az alaptörténet a szerző egyik gyerekkori emlékét eleveníti fel, ami nagy hatással volt életére.

Ez a könyv olyan sorsokat mutat be, ahol úgy fonódnak össze történetek, hogy emberi cselekedetek és döntések, életeket változtatnak meg.

A könyv elején még úgy tűnik mintha magán a baleset körülményeien lenne a hangsúly, de a könyv nagy részét a baleset utáni időszak teszi ki, mikor a túlélők egyéni döntéseik következményeivel, azok súlyával és terhével kell együtt éljenek.

Ez a könyv rengeteg morális és etikai kérdést taglal, de egy pillanatig sem foglal álláspontot, hanem megmutatja mennyire szubjektív és helyzetfüggő tud az lenni, hogy valamit egyértelműen jónak vagy rossznak kiáltunk ki. Mikor élet és halál kérdéséről van szó, akkor az emberi ösztönök egyből bekapcsolnak és ez a könyv megrendítően mutatja be, milyen mélyre tud ilyenkor süllyedni az ember.

Ezeknek a döntéseknek a terhével és súlyával küzdenek a könyv szereplői is, akiknek szívszorító és fájdalmas története túlmutat az emberi hibákon és gyarlóságon, ugyanis túl a tragédián és a bűntudaton, ott a szeretet és a megbocsátás, ami mindaddig míg él az ember, esélyt ad a boldogulásra.

Ez a könyv hétköznapi hősökön keresztül a család megtartó erejéről, a szeretet megújuló hatásairól és egy családanya küzdelméről szól, aki bármit megtesz azért, hogy biztonságban tudja szeretteit.

Krimi/Thriller:

 1. Harlan Coben: Az erdő

Így kell megírni egy igazán izgalmas, kalandos és szórakoztató krimit, ami olyan sok csavart és fordulatot tartalmaz, hogy olvasóként lehetetlen megfejteni a rejtély megoldását. Mint minden krimi esetén, itt is adott egy bűncselekmény, de a lényeg nem a véres és erőszakos részeken van, hanem azokon az apró részleteken, amelyek a bűncselekményig elvezettek. Emellett ugyanolyan izgalmas a bűncselekmény megoldása, vagyis a nyomozás folyamata, ami a könyv végéig le tudja kötni az olvasók figyelmét.

Harmonikus, egységes és logikusan felépített krimi ez, ami a jól megírt krimi összes elemét tartalmazza.

Olvasóként próbálkozhatunk saját magunk megoldani a bűncselekmény rejtélyét, de biztosan téves utakon fogunk járni, ugyanis Coben úgy csavarja a szálakat ebben a regényben, hogy egy percig sem egyértelmű, hogy ki a tettes és ki az áldozat. A vége pedig egyszerűen lehengerlő, szó szerint szavak nélkül marad az olvasó.

A több szálon futó események egy olyan dinamikus cselekményt és egy briliáns befejezést eredményeznek, amit miatt ez a könyv műfajában egyértelműen a legjobbak közé tartozik.

A nyitott vég, megannyi lehetőséget rejt magában, nekem ez a fajta befejezés tetszik a leginkább, ugyanis olvasóként rám van bízva a megfelelő tanulság vagy konklúzió levonása.

 1. J. D. Barker: A hívás

Barker most is úgy írta meg könyvét, hogy az egy percig se legyen unalmas, kiszámítható vagy egyoldalú. Benne volt a váltott szemszög, a karakterek nagyon alapos kidolgozása és egy nagyon izgalmas történet.

Ez a thriller úgy épül fel, hogy már az elején lelepleződik a tettes, a bűncselekmény körülményei egyből átláthatóak, viszont ettől még nem kiszámítható a könyv, hanem sokkal inkább izgalmas, mert folyamatosan változik valami a könyvben, újabb és újabb csavarok révén mindig más irányba indul el a történet.

A történet Jordan Briggs-el indul el, aki nagy sikereket ér el rádiós műsorvezetőként, ami egy hosszadalmas és kemény munka eredménye. Harsány, szókimondó és karakán karaktere miatt nem is annyira közkedvelt, emiatt megszakad vagy megromlik a kapcsolata a szeretteivel. Egyedül tizenegy éves lányával marad meg a bensőséges viszonya, de ez a kapcsolat is meginogni tűnik, mikor egy merénylő betelefonál a rádióműsorba és veszélybe sodorja nem csak Jordan, de lánya életét is.

Innentől kezdve elindul egy olyan lavina, amiben nagyon sokan sérülnek, nagyon drámai fordulatok olyan cselekménysorozatokat indítanak be, amelyeknél résen kell lenni. Folyamatosan és gyakran változnak ebben a thrillerben az események, sok izgalmas csavar hozzátesz ahhoz, hogy ez egy élvezetes olvasásélmény legyen.

Két váltott szemszögön keresztül, hol a nyomozó, hol a műsorvezető szemszögén keresztül kísérhetjük végig ezt az akciódús történetet.

 1. Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!

Kicsit sem túlzás azt mondani, hogy ebben a könyvben semmi sem az, aminek tűnik. Valójában két főszereplője van ennek a regénynek, két olyan nő, akik ugyanabba a férfiba szerelmesek.

Adele, a feleség, szinte már betegesen ragaszkodik férjéhez, ami már előre sejteti a regény baljós kimenetelét. Mellette felbukkan Louise, a férj fiatal szeretője, aki nem csak egy szerelmi viszonyba kezd a fiatal pszichiáterrel, hanem barátságba keveredik ennek feleségével is.

Ebben a szerelmi háromszögben olyan bonyodalmak és fordulatok várhatóak, amelyek logikusan aligha értelmezhetőek, viszont annál inkább izgalmasak.

Olvasóként sötétben tapogatózva próbáljuk megfejteni azt, hogy vajon hova vezet ez a sok bonyodalom és titok, miközben váltott szemszögön és különböző idősíkokban kísérjük végig a könyv szereplőinek kalandjait.

A szerelmi háromszög keveredik a mentális betegség témájával ebben a regényben, a végére pedig egy akkora csattanó várható, ami garantáltan nagyon sok ideig foglalkoztatja majd az olvasót.

Balsejtelmes, titokzatos és feszes hangulatú ez a könyv, ami folyamatos zsákutcába vezeti olvasóját, egy pillanatig sem lankad benne a feszültség, sőt fejezetről fejezetre fokozódik.

Az álmok megfejtése, a tudatos gondolkodás és irányítás, a misztikus elemek fontos szerepet kapnak ebben a regényben, amik együtt egy olvasmányos regényt eredményeznek.

Romantikus könyvek:

 1. Lori Nelson Spielman: Sors, szerelem, Toszkána

Ez a romantikus, könnyed és bájos könyv, bárki kedvtelését el tudja nyerni. Ennek a könyvnek a középpontjában egy család áll, akiknek nő tagjait valamilyen átok súlytja, ezért történetük tele van rengeteg drámával, megpróbáltatással és nehézséggel. Ez a családi átok egyfajta önbeteljesítő gondolatként működik ebben a történetben, ugyanis minden második lánytestvér sorsát meghatározza ennek az átoknak a súlya.

Ennek a családregénynek két főszereplője Emilia és Lucy, akik szintén másodszülött testvérek, ami számukra azt jelenti, hogy esélyük sincs a nagy szerelemre vagy házasságra. A lányok egyhangú élete akkor változik meg, amikor nagymamájuk testvére, Poppy elhívja őket egy közös olaszországi utazásra.

A három másodszülött lány együtt indul el egy nyolc napos olaszországi kirándulásra, azzal a céllal, hogy megtörjék az átkot és Poppy a 80. születésnapján újratalálkozzon rég elveszett szerelmével.

Ezen az utazáson, Poppy, a nagynéni sok bölcsességet és tanácsot ad a fiatal lányoknak, így az ő jellemük is elkezd fejlődni és ezzel a változással együtt új életutak nyílnak meg előttük.

Túl a könnyed és romantikus történeten, mélyebb gondolatok és életbölcsességek is fontos szerepet kapnak ebben a regényben. De mindez nem egy komor és melankolikus hangulatban valósul meg, hanem könnyed és humoros stílusban.

 1. Karen Swan: Római kalandok

A csodálatos római helyszín, a szerethető karakterek és a roppant izgalmas történet miatt, ez valóban egy nagyon jó olvasmány.

A könyv a legelső oldalaktól nagyon érdekesen és izgalmasan indul, egyből egy rejtélyes és titokzatos történet közepén találjuk magunkat.

Ez a könyv egy percig sem unalmas, folyamatos benne a pörgés és a változás, ezt tetőzi a római helyszín.

Ebben a könyvben egy káprázatos palotába tekinthetünk be, megismerhetjük az örök város csodálatos helyszíneit, valamint női sorsokon keresztül egy kalandos, viharos és izgalmas szerelmi történettel gazdagodunk.

Annyira emberiek és közvetlenek ebben a regényben a szereplők, hogy ezáltal nagyon izgalmas jellemfejlődésük.

Romantikus könyvként azt hiszem tökéletesen megállja a helyét ez a könyv, nagyon sokrétegű az, ahogyan a két szálon futó cselekmény kibontakozik benne.

 1. Denise Hunter: Könyvesbolt a tengerparton

Ez egy tipikus szívmelengető és bájos könyv. Egyszerű a cselekménye, hétköznapi a nyelvezete és a szereplői is szimpatikusak.

A könyv borítója, címe és tartalma teljes összhangban van egymással.

Ez egy ízig-vérig romantikus történet, egy klasszikus szerelmi történet, amiben kisebb és egyszerűbb csavarok kapnak helyet, de már a könyv elején előre sejthető a jól bevált és elvárt happy end.

Ez a kedves és aranyos történet, tökéletes kikapcsolódást és szórakozást nyújt. Mivel nem bonyolítja túl a történéseket, ugyanakkor egy idillikus világot alkot meg, így az olvasásélmény teljes pihenést és relaxációt nyújt.

Könnyen és gyorsan lehet vele haladni, karakterei olyan hétköznapi emberek, akiknek életével könnyedén tudunk azonosulni. Olyan hibákat követnek el, olyan döntések előtt állnak, valamint olyan élethelyzetekbe kerülnek, mint a mai emberek, ezért ismerős terepet jelenthet bárki számára ez a történet.

Sophie és Aiden története tele van túlfűtött érzelmekkel. Mindketten sokat fejlődnek és változnak a közös történetük során, valamint új képességekre is szert tesznek.

Ebben a könyvben megvan minden, ami egy tökéletes és tipikus szerelmi történethez kell. Adott egy szerelmespár, egy idillikus környezet, heves érzelmek, sőt ebben a könyvben egy könyvesbolt és egy kutya is helyet kapnak, ami csak még inkább szerethetővé teszi ezt a könyvet.

Sors, döntések, szerelem és érzelmek találkoznak ebben a romantikus könyvben.

Történelmi könyvek:

 1. Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár

Ebben a könyvben egyszerre találkozik a történelem, a romantikus történet és a könyvek iránti szeretet.

A könyvben párhuzamosan két történetet is olvashatunk, két idősíkban egy-egy olyan történet bontakozik ki, amelyeknek szálai egymásba fonódnak.

Az egyik történet 1939-ben indul el, ahol megismerjük a fiatal párizsi Odile-t , aki könyvtárosként éli meg a 2. világháború eseményeit. Miközben a világban harcok dúlnak és sorsok törnek össze, Odile a könyvek által próbálja saját és mások életét megmenteni.

Néhány évvel később egy újabb női sors kerül középpontba a könyvben, ahol újra előbukkan Odile, immár idősebb korban.

1983-ban Lily-t ismerjük meg, aki magányos kamasz lányként felfigyel idős szomszédjára, akivel elkezd egy különleges baráti viszonyt ápolni. Miközben Lily elkezd kutatni Odile múltja után, egyre több mindent tudunk meg a múlt eseményeiről, közben pedig Lily életében is fontos események történnek.

Ez a regény a könyvek szeretetéről szól, rengeteg regényutalás, valamint könyvrészlet kap benne helyet és csodálatos megfogalmazások az olvasás erejéről.

A könyvek világa által olyan női sorsokat, hősöket és harcosokat ismerünk meg, akik nem csak kitalált történetekben, hanem a valóságban is a legnagyobb erőkkel harcolnak meg.

 1. Diney Costeloe: A név nélküli lány

A regény főszereplője a 13 éves Lisa, akit zsidó származása miatt elválasztanak szüleitől. Szüleit és vak bátyját elhurcolja a Gestapo, ő pedig utolsó pillanatban Angliába menekül több száz német gyerekkel együtt.

Angliában egy légitámadás során elveszíti emlékezetét, így ott is távol kerül nevelőszüleitől és magára marad. Memóriavesztése miatt nem emlékszik se nevére, se származására, ezért ideiglenesen egy gyermekotthonba kerül, onnan pedig egy idősebb nő gondozásába.

Lisa emlékezete napról napra javul, az élet azonban még sok nehéz és váratlan fordulatot tartogat számára.

A könyv különlegessége a gyermeki szemszög, ami által betekintést nyerünk a gyermeki lélekbe, aki értetlenül és teljesen ártatlanul áll a 2. világháború szörnyűséges tettei előtt. Lisa gondolatvilágát és érzelmeit kísérhetjük végig ebben a könyvben, valamint jellemfejlődését.

A könyv elején még csak egy ártalmatlan és tudatlan kislány, az élet megpróbáltatásai azonban megváltoztatják, és egy erős, határozott és érett nővé formálják.

A családjától való elszakadás, az átélt veszteségek és traumák nem taszítják őt az áldozat szerepébe, hanem segítenek neki abban, hogy karaktere és személyisége csak még inkább megerősödjön.

Lisa története azon kevés történetek közé tartozik, ami pozitívan ér véget, egy olyan lány története ez, aki nem csak túlélte a 2. világháború borzalmait, hanem győztesként jött ki belőle.

 1. Pam Jenoff: Elvesztek Párizsban

Ezt a történelmi fikciót néhány valós esemény és személy ihlette, olyan bátor nők, akik a 2. világháború idején titkos ügynökökként dolgoztak. Ezekről a nőkről kevés történet születik, ez a könyv pedig középpontba helyezi azokat a nőket, akik a 20. században mertek kiállni a sorból és szembemenni az akkori társadalmi elvárásokkal. Ezek a titkos ügynökök nem elégedtek meg csupán annyival, hogy feleségek és anyák, hanem ők is aktívan részt vettek a háborúban.

A regény két idősíkban játszódik, csupán két év különbséggel történnek az események. Nincs nagy szakadék a két történet között, mert az egyik a háborús időket öleli fel, a másik pedig épp hogy a háború utáni nehéz időket eleveníti meg.

A múltbeli szálon két nő életét ismerjük meg. Egyfelől ott van Eleanor Trigg, a női egység alapítója, akinek az volt a feladata, hogy összeállítson és kiképezzen egy olyan női csapatot, akiknek tagjai titkos ügynökként Párizsban tevékenykedtek.

Az egyik ilyen ügynök, Marie Roux, akit férje elhagyott, és egyedül nevelte kislányát, mégis vállalta ezt a feladatot, kockára téve saját életét.

Ennek a két nőnek a nyomába ered a jelenben, Grace Healey, aki megpróbálja kideríteni mi is történt ezzel a két nővel. Grace véletlenül talál rá Eleanor bőröndjére, amiben megtalálja Marie fényképét, és így elindul egy nyomozási szál is a regényben.

A regény végére ez a két szál összeér, és fény derül a múltbeli eseményekre, valamint arra, hogy milyen irányba is haladt ezeknek a nőknek a sorsa.

Magyar irodalom:

 1. Bauer Barbara: A fekete rózsa

Ebben a könyvben csodás módokon szövi át a történelem az emberi sorsokat, a tiszta és nemes emberi érzelmek egybefonódnak olyan gondolatokkal, amelyeket az olvasó sokáig magában hordoz.

A könyv varázslatos és léleksimogató hangulata rabul ejt, és olyan tájakra kalauzol el, ahol szó szerint érezni és látni lehet a régmúlt eseményeket.

A falusi életképek, az ízes magyar nyelvezet, az illatok, a hangok, a színek, ezek mind olyan dolgok, amelyek ebben a regényben nagyon erősek. Ebben a könyvben nem csak a szavak beszélnek és mesélnek, hanem minden egyes hangulatkép, ami felidéz az emberben egy-egy ismerős érzelmet.

Ez a nosztalgikus hangulatú történelmi-romantikus családregény könnyen és hamar belopja magát az olvasó szívébe, mivel története hétköznapi átlagos emberekről szól, akiknek fontos a családi kötelék, a haza, a nemzet, valamint a magyar kultúra szokásai és hagyományai.

 1. Karády Anna: A füredi lány

A könyv egyből izgalmasan indul be, története azonnal leköti az olvasó figyelmét, minden egyes fejezet egy újabb eseménysorozatot indít be. A könyv egy kalandos utazást nyújt, meseszép magyar tájakra vezérel, közben pedig egy olyan szerelmi történettel ajándékoz meg, ami kissé kiszakít a valóságból és álmodozásra hív.

Karády Anna első könyve hihetetlenül kedves, bájos és kalandos, amiben egy időtlen szerelemről olvashatunk.

A könyv főszereplője, Almássy Anna, aki a 21. század mindennapjaiból kirekesztve, hirtelen az 1763-as években találja magát. Egy sikeres huszonnyolc éves jogászlány egy olyan korba csöppen, ahol a szokások, a hagyományok, a vidéki közösség, az akkori mentalitás teljesen kifordítják Annát világából.

Anna megismerkedik Oroszy Mihállyal, és ez az új szerelem, számtalan kalandos és drámai helyzetet szül, ahol különböző értékek és teljesen különböző világnézetek ütköznek egymással.

Ez a két világ sokszor ütközik és harcban áll egymással, de ez a szerelmi történet képes időt, teret és társadalmi különbségeket leküzdeni.

Könnyed, gördülékeny és élvezetes ennek a könyvnek az olvasása. Üzenete pedig nagyon erős: bármilyen helyen vagy korban is éljen az ember, az a lényeg, hogy küzdjön az álmaiért, ugyanakkor maradjon hű önmagához és azokhoz az értékekhez, amitől ember az ember.

 1. Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

Ez a romantikus történet a 19. századi Füredről szól, annak a vidéknek és kornak a jellegzetességei, valamint olyan híres történelmi személyiségek jelennek meg benne, amelyek még színesebbé teszik ennek a romantikus regénynek az olvasását.

Emellett arról is szó esik a könyvben, hogy hogyan indult el az első Anna bál, valamint hogyan éltek és gondolkodtak az akkori emberek.

A könyv főszereplője Ilka, akit özvegy apja egyedül nevel. Ilka apja, Györöky Kálmán, Füred földbirtokosa, akit nem sokan kedvelnek, ezért is telnek Ilka napjai annyira magányosan és egyhangúan, mindaddig míg barátságot nem köt, Krisztinával, egy olyan lánnyal, akivel együtt sok kalandot megél.

A két lány barátsága több cselekményszált is elindít ebben a regényben, főleg a romantikus oldalon. Mindkét lány a nagy szerelmet keresi, a boldogulás kulcsát, közben pedig együtt változnak, fejlődnek és nőnek fel a felnőttkori szerepekhez.

De ebben a könyvben nem csak a szerelmi kapcsolatok fontosak, hanem a szülő-gyermek viszonya és a barátsági kapcsolatok. Mindezt tetőzi és kiegészíti a regény cselekményének a földrajzi háttere, ami csodálatos, ugyanakkor realista módokon ábrázolja a balatoni vidéket. A Balaton csodálatos tájképei nagyon elevenek ebben a romantikus regényben, de ezt az érzelmileg túlfűtött vonalat megtörik azok a történelmi események, természeti katasztrófák és járványok, amelyek a 19. század elején ezt a kort jellemezték.

Ez az ízig-vérig romantikus, kedves és bájos történet nem egy egetrengető cselekménnyel emelkedik ki, hanem egy olyan lassú és csendes történetmeséléssel, amiben helyet kapnak fontos történelmi események, híres emberek és egy olyan magyar táj, ami olvasás közben egy csodálatos helyre kalauzolja el az olvasót.

Önismereti könyvek:

 1. Almási Kitti: Ki vagy Te?

A másoknak való megfelelés szemben az önazonossággal elég nagy feladat, amivel napi szinten mindannyian küzdünk. Nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt a kettő között, ugyanakkor tudatosan figyelni arra, hogy ezzel másokat se bántsunk meg, de önazonosak tudjunk maradni.

A megfelelés mint a túlélés záloga, tudatos és tudattalan elvárásokat rejt magában, amivel sokan egy életen át küzdenek. De ennek nem feltétlenül kell így lennie, mert bizonyos eszköztár segítségével, valamint egy tudatos önismereti folyamat során, sokat lehet ezen változtatni, valamint feloldani olyan elakadásokat, ami miatt állandó megfelelési kényszer alatt érezzük magunkat.

Ez a nagyon hasznos és gyakorlatias önismereti és önfejlesztő könyv sokat tud segíteni abban, hogy néhány tévesen berögzült mintát felülírjunk, megszabaduljunk múltbeli terhektől, és elkezdjünk önmagunk teljességében kiteljesedni. Érdemes elolvasni, elmerülni a ránk vonatkozó fejezetekben és elkezdni dogozni életünk azon részein, amelyek problémásak és fájdalmasak.

 1. Popper Péter: Hogyan választunk magunknak sorsot?

Miközben az élet nagy témáiról olvasunk ebben a könyvben, akarva-akaratlanul is magunkra ismerünk, saját életünket olvassuk ki a könyvből, azt remélve, hogy az olvasott szó nem csak szó marad, hanem változásra és fejlődésre is motivál.

A könyvnek van egy melankolikus, kissé csendes és monoton hangulata, ami semmiképp sem negatív, sőt inkább meditatív jellegű. De amennyire csendes és halk ez a könyv, pont annyira izgalmas és érdekes mindaz, amit Popper Péter összefoglal ebben a könyvben.

Kicsit sem könnyű érteni és főleg befogadni azokat a gondolatokat és esszenciákat, amik ebben a könyvben hangsúlyozva vannak. Popper Péter egy átfogó képet fest le ebben a könyvben a magyar társadalom, kultúra, gyereknevelés és párkapcsolatok hiányosságairól, ugyanakkor ezek a kérdések nem maradnak nyitva a könyvben, mert a válaszok és a megoldások is megszületnek benne.

 1. Ian Morgan Cron – Suzanne Stabile: Úton önmagunkhoz

A kilenc személyiségtípus amiről ebben a könyvben olvashatunk: a perfekcionista, a segítő, a sikeres, a romantikus, a vizsgálódó, a lojális, a lelkesedő, a harckereső, a béketeremtő. Ezek a különböző, ugyanakkor szorosan egymáshoz kapcsolódó személyiségtípusok nem egymás ellentétei és nem is zárják ki egymást, sokkal inkább kiegészítik egymást. Nagyon élvezetes ezeket végigolvasni, és hol kuncogva, hol pedig szörnyülködve szembesülni azzal, akik valójában vagyunk.

És pont ez a legerősebb és legfontosabb üzenete ennek a könyvnek, hogy elfogadjuk és szeressük önmagunkat, olyannak, amilyenek vagyunk, beleértve embertársainkat is. A könyv ezen része felvilágosít, tudatra ébreszt és motivál is abban, hogy teljes valóságunkban ki tudjunk teljesedni, valamint megértsük azt, hogy mások cselekedete mögött, személyes élettapasztalatok, gyerekkori traumák és egyéb sérülések állnak.

A megfelelő személyiségtípus felismerése még nem jár együtt a változással és a fejlődéssel. Az információ csak az első lépés, a transzformáció ezek után következik, mikor elfogadjuk azt, amilyenek vagyunk, de tudatosan és elszántan akarunk változtatni személyiségtípusunk kevésbe jó oldalain. Merthogy egyik személyiségtípus sem jobb vagy rosszabb mint a másik, mindegyiknek van jó és rossz oldala.

Egészség/életmód:

 1. Szlafkai Éva: Élj kreatívan!

Szlafkai Éva könyve nem csak inspiráló és motiváló, hanem rengeteg tudást, személyes tapasztalatot és megannyi praktikus gyakorlatot és tippet is tartalmaz.

Ebben a könyvben találkozik a kellemes olvasásélmény a tudásvágy iránti kíváncsisággal. Nagyon megnyerő a könyv felszólító mondata, valamint színes, kreatív és illusztratív belső tartalma.

A könyv témája, azt hiszem nagyon sok embert érdekel, függetlenül attól, hogy olyan munkakörben dolgozik, ahol a kreativitás központi téma, vagy a hétköznapi feladatok során kerül szembesül a kreativitás szükségszerűségével.

A 21. század embere már annyi kihívással és feladattal szembesül nap mint nap, hogy szükséges, sőt nagyon sok esetben elengedhetetlen a kreativitás, mint hajtó erő vagy motiváció.

Ez a könyv segít megérteni azokat a fogalmakat, esetleg tévhiteket, amik a kreativitás köré épülnek.

A kreativitás nem egy olyan dolog, ami csak művészeknek vagy zseniknek adatott meg. A kreativitás fejleszthető, tanulható és bárki számára elérhető lehet.

Kíváncsisággal, tudásvággyal és rugalmas hozzáállással mindannyian egy olyan nézőpontra tehetünk szert, ami segít az önmegvalósításban és a mindennapi problémák megoldásában.

 1. Viszkok Fruzsi: Tedd rendbe az életed!

Ez a könyv két fontos részből áll.

A könyv első fele, főleg a fizikális tér rendszerezésével és rendben tartásával foglalkozik, míg a könyv második fele már sokkal intimebb és meghittebb, ugyanis ott a személyes tervek és álmok megvalósításán van a hangsúly.

A könyv két része nagyon jól kiegészíti egymást, ugyanis a környezetünk letisztultsága nagy befolyással van, nem csak hangulatunkra, de életünk szinte összes területére.

Viszkok Fruzsi, ezzel az önfejlesztő és önsegítő könyvével, egy olyan mankót ad az olvasó kezébe, amivel szerintem az élet összes fontosabb területét lefedi. Nem csak életvezetési tanácsok, de konkrét takarítási, szervezési vagy háztartási tippek is helyet kapnak ebben a könyvben.

Az a jó ebben a könyvben, hogy lépcsőzetesen és fokozatosan épül fel. A rendrakás és rendszerezés a legkisebb dolgokban kezdődik, el addig, ahol már az élet fontosabb területei is előtérbe kerülnek.

Ez az életvezetési könyv nagyszerűen összefoglalja azt, hogy hogyan lehet rendet és harmóniát teremteni az élet különböző területein.

Míg a könyv első fele kifele irányul és a fizikális terek rendszerezésével foglalkozik, addig a könyv második fele befele fordul, ugyanis ebben a részben az időmenedzsment és a belső értékek kapnak fontosabb szerepet.

Nem csak őszinte, hiteles és kitárulkozó ez a könyv, hanem egyben motiválóan és inspirálóan hathat mindannyiunk személyes önismereti folyamatára.

Ez a könyv hasznos és igényes, segítséget nyújt olyan rutinok és szokások kialakításában amelyek nem csak könnyebbé, de harmonikusabbá és kiegyensúlyozottabbá tehetik életünket.

 1. James Nestor: Lélegzet

Kissé paradoxonnak tűnhet egy olyan alapvető és magától érthető dologról írni, mint a lélegzet, de egyre több tudományos tény támasztja alá azt, hogy nagyon nem mindegy hogyan lélegzünk.

Az élet egyik alapfunkciója olyan nagy mértékben változott az elmúlt évek során, hogy szinte az alapoktól kell újratanulni a helyes és egészséges légzést.

Talán mindaddig míg valamilyen légúti vagy ennél még komolyabb betegség nem érint minket, el sem gondolkodunk azon, hogy mennyire befolyásolja fizikai és szellemi szinten az egészségünket a helyes légzés

Ezt a tényirodalmi könyvet olvasva, az ember egyből rádöbben arra, hogy milyen sok kellemetlen fizikai tünete mögött a túl sok, túl kevés, túl gyors vagy túl felületes lélegzet áll.

James Nestor, saját példáján keresztül alaposan és precízen utánajár a légzésnek, és megpróbálja tudományos szempontokból is megközelíteni és bebizonyítani azt, hogy a helytelen légzés számos mozgásszervi, szellemi vagy autoimmun betegség okozója. De nem szükséges ennyire messzire mennünk, ahhoz hogy saját mindennapi életünkben érezzük azt, hogy stresszes, túlterhelt vagy feszült helyzetekben teljesen másképp lélegzünk, ami kihat testi-lelki jólétünkre.

Ez a könyv ok-okozati összefüggéseket mutat betegségek és helytelen légzés között, valamint olyan egyszerű és kézzel fogható technikákat ad olvasója kezébe, amivel légzési szokásokat lehet javítani, ami az élet összes területére kihat majd.

Irodalmi csemegék:

 1. Fredrik Backman: Hétköznapi szorongások

Ez a könyv annyira élethű és dinamikus, hogy olvasóként úgy érzi az ember, mintha róla szólna ez a könyv, mintha az ő gondolataiban olvasna a szerző. Backman könyvében életre kelnek a szereplők, igazi hús-vér emberek, akik hétköznapi sorsokon és történeteken keresztül az élet különböző területeire próbálnak olyan gondolkodni valót adni, ami talán nagyobb tudatosságra és felelősség vállalásra szólít fel.

Backman könyve egy kudarcba fulladt bankrablásról szól, egy ingatlanügynökről és több olyan emberről, akik egy lakásbemutatóra érkeznek. Egy véletlen során ez a bankrabló idekeveredik ebbe a színes társaságba, ahol a sok különböző személyiségű és sorsú ember hatást gyakorol egymásra, megváltoztatva egymás életét. Miközben ezek a túszok összeismerkednek, hamar rájönnek arra, hogy mindannyian hordoznak olyan félelmeket, szorongásokat, kudarcokat és fájdalmakat, amik közösek bennük.

Ez a tragikomikus, szívet tépő és szívet szorongató történet egyszerre megdöbbent és felráz. Backman-nek sikerül szereplői esendősége által az emberi lélek legsötétebb bugyrait is feltárni, ami által nagyon könnyű kapcsolódni ezekhez az emberi sorsokhoz.

 1. Guillaume Musso: Regényélet

Musso egy született zseni és egy olyan író, aki nagyon jól ismeri olvasóit, nagyon jól ismeri az emberi elme működését, ezért történetei mindig szórakoztatóak, csavarosak és fordulatosak.

Ez a regény is az életből merít, elmesél egy tragikus történetet, közben pedig ezzel párhuzamosan betekintést nyújt az olvasónak az írók életébe, megmutatva azt, hogy az író egyszerre objektív és szubjektív is, mikor megalakítja történetei szereplőit.

Musso ebben a regényben is megtéveszt, csalafinta módokon úgy vezet be a labirintusba, hogy írása teljesen leköt, kíváncsivá tesz és közben összezavar, azzal a céllal, hogy a könyv végén egy olyan műalkotás szülessen meg, ami letaglóz és szavak nélkül hagy.

Ez a regény már a legelső oldalakon nagyon izgalmasan indul el, ugyanis megismerjük Flora Conway írónőt, akinek 3 éves kislánya bújócskázás közben eltűnik saját otthonukból.

Hiába a nyomozás és a sok kérdés, egyelőre úgy tűnik nincs magyarázat erre a tragikus eseményre. De a regényben nem is jut ennek a tragédiának túl sok idő, ugyanis ezzel a történettel párhuzamosan megismerjük a regény másik főszereplőjét, a magányos és visszahúzódó Romain Ozorski írót, aki a saját élete tragédiáját írja meg egy regényében, miközben ő is szereplője lesz saját írásának.

Mondani sem kell mennyire összemosódnak a szerepek, az idősíkok ebben a történetben, de Musso egy illuzionista, aki szereti ezt a valóság és képzelet közötti csalafinta játékot.

Bármennyire is külsőre úgy tűnik, hogy semmi értelme ennek a két történetnek, ezek mégis szorosan kapcsolódnak egymáshoz és a szerző briliáns történetvezetésének köszönhetően, a végén könnyedén ki lehet bogozni a cselekményszálakat.

Musso a váratlan és fordulatos csavarok nagymestere, így ennél a regénynél is egy olyan befejezésre és megoldásra lehet számítani, ami ugyan megmagyarázza a könyv elején lévő történetet, de addigi elképzeléseinket biztosan felülírja és teljesen megváltoztatja korábbi gondolatainkat.

Musso ezzel a könyvével is elgondolkodtat és egy olyan utazásra hív, ahol olvasóként megkérdőjelezzük a valóság és a fantázia közötti határokat. Nem csak íróként él az ember egy kitalált világban, nem csak az írók szereplői kalauzolnak el minket ismeretlen helyekre, mindez az olvasó embernek is adott. Aki olvas, az jól tudja, hogy a fikció gyakran nagyo

 1. Therese Anne Fowler: Rendes környék

Annyira baljós, negatív rezgésű és búskomor a történet eleje, hogy már a könyv elején előre lehet sejteni a drámai befejezést, ami egy elég erős végkifejlete ennek a könyvnek.

A könyv elbeszélője szinte már a könyv elején figyelmezteti olvasóit, hogy ez nem egy habos-babos történet, ebben semmi bűbájos nem lesz, sőt a történet tele lesz fájdalmas és megrázó eseményekkel. Ezzel a fajta történet indítással olvasóként egyből részesévé válunk a történetnek, együtt izgulunk és fejlődünk a könyv szereplőivel.

És ez még csak az eleje ennek a drámának, aminek története magával ragad, leköti az olvasó figyelmét és közben fontos témákat boncolgat.

A könyv egy idillikus amerikai környéket mutat meg, egy kertvárosi részt, ahol két család szomszédságából egy nagyon bonyolult kapcsolat alakul ki.

A szülők egymás ellenségei lesznek, de a gyerekeik közötti szerelmi kapcsolat, mindent a feje tetejére állít.

Valerie, az egyik szomszéd, aki férje halála után, zenész fiával él együtt. Xavier, a fiatal fiú beleszeret a gazdag vállalkozó szomszédja nevelt lányába, a fiatal Juniperbe.

A két család közötti ellentétek és viták hamar átfordulnak egy olyan tragédiába, amiben többen is sérülnek és egy tiszta és ártatlan kamasz szerelemből, társadalmi egyenlőtlenségek és olyan morális dolgok sérülnek, amelyek egy elkerülhetetlen tragédiába torkollnak.

Ez a drámai történet a jó szomszédi viszonyról, a kamasz szerelemről, az erkölcsi határokról, a társadalmi egyenlőtlenségekről és olyan hétköznapi emberekről szól, akiknek drámája a mai ember problémáiról mesél.

Baba/gyerek/szülőség:

 1. Vekerdy Tamás: Belső szabadság

Minden ember vágyik a szabadságra. A szabadság utáni vágy sosem volt annyira égető és aktuális, mint a mai digitalizáló és robotizáló világban. Mindannyian kergetjük a szabadságot, csak sokszor hiányzik a hozzá szükséges eszköztárunk. A szabadság korlátozása már kisgyerekkorban megkezdődik, mikor, az egyre több szorongó, görcsölő „helikopterszülő”, gyereke minden lépését szabályozza. Ezt csak fokozza a közoktatás, mikor a gyerekeknek már alig van szabadidejük, minden napjuk tele van programokkal és határidőkkel. De akkor hogyan találjuk meg a belső szabadságot? Hogyan neveljünk szabad gyereket? Hogyan legyünk elég jő szülők?

Az alap már a magzati korban megkezdődik. Vekerdy szerint nem is létezik gyereknevelés, csupán gyerekkel, családdal való együttélés. Az a hitelesség, őszinteség, egyenesség, örömteli létezés, amit szülőként átélünk, azt biztosítja a gyerek érzelmi biztonságát. A gyereket nem irányítani, szabályozni vagy korlátozni kell, hanem terelni és jó példával járni előtte.

Belső szabadságra csak az a szülő tud nevelni, aki saját maga is szabad. Szabadok csak úgy lehetünk, ha nem görcsölünk be a jót akaró „tanításoktól”, ha nem leszünk a technika áldozatai, ha nem korlátozzuk gyerekeinket értelmetlen kütyükkel, hanem teret és időt adunk a szabad játéknak, az érzelmek megélésének és a világ felfedezésének.

 1. Pamela Druckerman: Nem harap a spenót

Pamela Druckerman, az amerikai újságírónő, Párizsban töltött évei alatt utána járt a francia gyereknevelés „tudományának”. Francia divatról, francia konyháról már mindenki hallott. De mitől olyan különleges a francia gyereknevelés?

Pamela Druckerman, „francia” anyaként ennek járt utána és csodás elméletekkel és gyakorlatokkal állt elő. Nagyon egyszerű és lényegre törő az üzenete, egyesek szerint talán régi módi, de akkor is hatásos: anyának lenni nem 24 órás szolgálatot jelent, anyának is jár a szünet, hiszen nem minden a gyerek körül forog. A szerző, Párizsban élő amerikai nőként és anyaként tapasztalja meg azt, hogy a francia gyerekek nem hisztiznek, jól neveltek, normálisan étkeznek és szüleik nem idegroncsok. Az egyensúly megtalálása a kulcs, valamint az, hogy az anyaságra, ne mint lemondásokkal teli életre tekintsünk, hanem a kiteljesedés és önmegvalósítás másik formájára.

Sok a hasznos tapasztalat a könyvben, a gyakorlati tipp, annak ellenére, hogy egyes részek kicsit utópisztikusak. Mivel nyelvezete humoros, könnyed, olvasmányos és anekdotikus, ezért izgalmas és szórakoztató olvasmány. Ez nem egy hagyományos gyereknevelési útmutató, sokkal inkább egy félig-meddig önéletrajz, siker- és kudarc élményekkel, humorral és öniróniával.

 1. Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor

„Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyerekeket?”, szerintem ez egy olyan kérdés amit minden szülő feltesz magának, vagy legalábbis fel kellene, hogy tegyen. Az „Egyszerűbb gyermekkor” könyv ezt a kérdést és témakört járja körül, azért, hogy minden szülőnek segítséget tudjon nyújtani a gyereknevelés néha oly nehéz szakaszaiban. A világhírű pszichológus-pedagógus, Kim John Payne, egy újabb gyereknevelési szemléletet mutat meg, mely távol tartja magát a mai konzumkultúra világától. Arról szól a könyv, hogy miként biztosíthatunk gyerekeiknek egy boldogabb, tartalmasabb és szebb gyermekkort, a tárgyak, a képernyők, az információk sokasága nélkül.

Egyre több a hiperaktív, figyelemzavaros és magatartászavaros címkével ellátott gyerek társadalmunkban, miközben akarva-akaratlanul ezek a gyerekek a konzumvilág függőjévé válnak. Túl sok inger, információ, stressz éri a mai gyerekeket, ezért is egyre fontosabbá válik a könyvben leírt egyszerűsítési rendszer. Ezt minden szülő meg tudja valósítani, akiben meg van a szándék és az akaraterő. Ezzel nem csak gyerekünk lesz boldogabb és kiegyensúlyozottabb, hanem a családi légkör is bensőségesebbé tud válni. A könyvben megadott tanácsok és tippek, nem azonnali megoldást kínálnak, hanem egy hosszú távú jobbulást eredményeznek. A szülői hitelesség és a gyermekkor tisztelete nagy hangsúlyt kapnak a könyvben, hiszen ezek kulcsfontosságúak egy boldog gyermekkor érdekében.

Gyerekkönyvek:

 1. Stanzel Viktória: Ralf

Ennek a könyvecskének a főszereplője, Ralf, a kis tengerimalac, aki tele van kérdésekkel és félelmekkel, ez mégsem tántorítja el őt attól, hogy elinduljon és megtalálja a választ kérdéseire. Az úton nem csak ezeket a válaszokat találja meg, hanem rátalál igazi önmagára is és egy olyan egyetemes igazságra, ami halhatatlan és kortalan. Egy jó tanács elegendő lesz ahhoz, hogy Ralf legyőzze félelmeit és közben másoknak is segíteni tudjon.

Ralf, a kis tengerimalac története, életszerű és életszagú. Az ő szemein keresztül olyan megvilágításba kerül a világ működése, ami által én mint olvasó, érzem, értem és érlelem magamban a könyv üzenetét.

Azért tartom én ezt a kis könyvecskét egy önfejlesztő könyvnek, mert nem nyers és érthetetlen szakszavak által adja át üzenetét, hanem egy olyan kedves és bájos történeten keresztül, ami megmosolyogtat és elgondolkodtat. Ez a könyv bizony az emberi lélek mélyéig hatol, még akkor is ha ez első látásra nem annak tűnik. Kívül-belül táplál és gyógyít, miközben egy kicsit el is varászol.

Sikere és hatása pont abban rejlik, hogy tömören, velősen és lényegre törően adja át üzentét. Nincs ebben semmi giccs, mellébeszélés, tündérmese vagy hókusz-pókusz, csupán ügyesen és intelligensen leírt gondolatok és érzelmek. És ha mindez nem lenne már amúgy is nagyon hatásos, akkor ott vannak az illusztrációk, amelyek mindazt kifejezik, amiket gyakran lehetetlen szavakba önteni.

 1. Dr. László Tímea: Olívia, Nonó – és a segítő kezek – I-II.

Ez a két kötetes gyerekbarát mesekönyv most is igényesen, jól átgondoltan és logikusan lett felépítve. Különlegességét az adja, hogy minden mese szereplői valós emberek, akiknek története egyszerre megható és tanulságos.

Ez a mesekönyv nem csak külsőre szemet gyönyörködtető kellemes színeivel és hangulatos illusztrációival, hanem tartalmilag is nagyon érdekes, ugyanis példaértékű meséivel és szerethető karaktereivel, egyszerre szórakoztat, kikapcsol és edukál.

Minden giccset és mellébeszélést mellőzve, érzelemdús és megható történetek elevenednek meg ebben a mesekönyvben, amelyek különleges családokra és gyerekeikre világítanak rá, akiktől sokat lehet tanulni kitartás, bátorság és szeretet terén.

Ezek az érzékenyítő mesék úgy mesélnek a Down-szindrómáról, a halálról, a különböző betegségekről, a fogyatékosságról vagy épp egy szülők közötti konfliktusról, hogy az ne legyen megterhelő egy gyerek számára sem, hanem utat nyisson arra, hogy kérdéseire korának megfelelő válaszokat kapjon ebben a könyvben.

Olívia, Nonó és Beni kutya kalandjai olyan részletgazdag leírásokat és tanulságos mondanivalókat tartalmaz, amely családokat tud összehozni egy közös beszélgetéshez.

 1. Czeiner-Szücs Anita: Anyajegy

Ezek a rövidke kis versikék, rímelős mondókák már első látásra beindítják az olvasó fantáziáját, aminek köszönhetően saját gyerekkori emlékek elevenednek meg. Az anyajegy, ahogyan a könyv szerzője is megjegyzi, nem édesanyánktól örökölt, mégis emlékeztet minket az anyai ölelés, simogatás és dajkálás melegére és biztonságára.

Úgy gondolom ennél találóbb címe nem is lehetne ennek a kis bűbájos könyvecskének, ami segít lelassulni a mai felgyorsult és zajos világunkban.

Nagyon bensőségesek, intimek és meghatóak ezek a versek, mondókák, amelyek valahogy visszaadják és megerősítik az olvasónak a hitét, látva azt, hogy a szavak által még mindig képesek vagyunk másoknak biztatást, támogatást és menedéket nyújtani.

És erre az érzésre legelsősorban gyerekeinknek van nagy szüksége, ugyanis törékeny kis lelkük még nyitottan és befogadóan várja azt, hogy olyan értékekkel töltsük meg, amelyek felnőttkorában segítségére lehetnek.

Ezek a versek erőt, boldogságot és reménységet adnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt, felölelve több olyan mindennapi élethelyzetet, amelyekbe mi magunk is kerülünk életünk során. Legyen szó altatásról, bölcsődébe való indulásról, születésnapról, szomorúságról vagy épp vidám percekről.

Ezek a játékos, könnyed és dallamos versek érzékenyítenek, figyelemfelkeltőek és remek kiindulópontok további családi beszélgetésekhez.